hamburger-icon

Kliker.info

Madrid : Jose Luis Zapatero ostvario premoćnu izbornu pobjedu

Madrid : Jose Luis Zapatero ostvario premoćnu izbornu pobjedu

10 Marta
08:54 2008
Premijer Zapatero u zagrljaju supruge na biralištuSocijalistički premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero pobjednik je jučerašnjih parlamentarnih izbora u Španjolskoj.  Njegova stranka – EI PSOE osvojila je 167 mandata nakon 90,26% prebrojanih glasova. Narodna stranka (PP) osvojila je 155 mandata u parlamentu od 350 zastupnika.

Koalicija     Tako će Zapatero morati koalirati s manjim strankama kao i u prošlom mandatu.Premijer Zapatero potvrđuje konstantu španjolskoga političkog života uspostavljenu nakon smrti generala Francisca Franca 1975. godine. Otad je svaka izabrana vlada odradila najmanje dva mandata. Zapaterova pobjeda dokazaje da iznenađujuća pobjeda socijalista 14. ožujka 2004. nije bila tek bijesan odgovor na politiku tada vladajuće Narodne stranke (PP) već i jasno opredjeljenje birača za smjer koji je zacrtala sadašnja vlada. Na unutarnjem planu nizom smjelih socijalnih reformi Zapatero je do prije 30 godina izoliranu, konzervativnu zemlju s jakom Katoličkom crkvom preobrazio u liberalnu, simpatičnu europsku državu koja je time stekla imidž “mediteranske Švedske”. Za Zapaterova mandata ostvarena je zavidna gospodarska bilanca s rastom većim od tri posto godišnje, odnosno 3,8 posto u 2007. Tri milijuna novih radnih mjesta otvoreno je a višak od 65 milijardi eura akumuliran u državnim blagajnama.

Baskija         Oporba socijaliste optužuje za popustljivost prema težnjama Katalonije i Baskije za još većom autonomijom prema “balkanizaciji”, te jako osuđuje njegovu naivnost prema baskijskoj separatističkoj organizaciji, s kojom je počeo pregovarati i morao odustati kada je ETA prekinula primirje i dodala nove žrtve popisu od 800 ubijenih u terorističkim napadima tijekom posljednja četiri desetljeća. (Kliker.info-Hina) 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku