hamburger-icon

Kliker.info

Luda logika “ljubitelja” oružja : Rješenje je da i učiteljima dopustimo oružje na poslu (Video)

Luda logika “ljubitelja” oružja : Rješenje je da i učiteljima dopustimo oružje na poslu (Video)

16 Decembra
17:09 2012

Američka policija objavila je identitet žrtava stravičnog pokolja kojeg je u osnovnoj školi u Newtownu, u američkoj saveznoj državi Connecticut, počinio poremećeni 20-godišnjak Adam Lanza.Lanza je, podsjetimo, prvo kod kuće usmrtio svoju majku Nancy, a potom je naoružan do zuba otišao do osnovne škole u kojoj je  radila te ubio 26 osoba, među kojima i 20 djece u dobi od 6 i 7 godina. Ova, posljednja u nizu velikih tragedija   bila je4  povod američkim medijima da pokrenu , do sada nezapamćenu kampanju u korist  donošenja strožijeg zakona o kontroli naoružanja, mada većina , već u startu ističe kako će to biti veoma teško ostvariti.

 Svi u tom kontekstu ističu National Rifle Association (NRA), organizaciju čija je zadaća obrana Drugog amandmana američkog Ustava, kojim se garantuje pravo posjedovanja vatrenog oružja radi lova i samoobrane, pošto je ona glavna je novčana podrška  mnogim članovima Kongresa. Njezin utjecaj i moć, kažu politički promatrači, glavni je razlog nedostatku strožijih zakona. U NAR-u tvrde da zakoni kojima se oružje ograničava narušavaju ustavna prava građana na posjedovanje i nošenje oružja.Posjedovanje oružja u SAD-u ima status jedne od temeljnih sloboda svakog Amerikanca. Američki političari zbog toga godinama izbjegavaju tu temu, vjerujući da bi svatko tko odluči postrožiti propise o oružju počinio političko samoubojstvo. Argument koji pritom rabi uglavnom se svodi na “sada nije trenutak za tu raspravu”. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, na pitanje o američkoj politici vezanoj uz oružje, prekjučer je doslovno rekao: “Danas nije dan za raspravu o toj temi”.Washington Post stoga postavlja pitanje koliko je takvih masakra potrebno da bi netko shvatio da je pogubno imati do zuba naoružanu naciju. 

 Jurišno oružje
 
“Da dio cesta diljem zemlje propadne, ubijajući pritom desetke vozača, sigurno bismo to vidjeli kao trenutak za raspravu o tome kako spriječiti propadanje cesta. Da teroristi redom eksplozijama unište jednu po jednu luku, budite uvjereni da bi Kongres već radio na unapređenju nacionalne sigurnosti. Da hara kuga, službenici javnog zdravstva radili bi na tome da je zaustave. Jedino kada je oružano nasilje u pitanju, mi na svaku novu tragediju reagiramo stavom prema kojem je žaljenje za žrtvama opravdano, ali rasprava o tome kako ih zaustaviti ne”, ističe Washington Post, pozivajući se na podatak da je od 1982. u SAD-u zabilježen 61 masovni pokolj vatrenim oružjem. Od ukupno 20 najgorih pokolja na svijetu u posljednjih 50 godina, 11 ih se dogodilo u SAD-u. Počinitelji gotovo svih tih zločina smrtonosno su oružje posjedovali potpuno legalno.Kritičari američkom predsjedniku Baracku Obami zamjeraju što dosad nije učinio ništa kako bi postrožio državnu kontrolu nad posjedovanjem oružja. Pritom treba napomenuti da Amerikanci ne govore o pištoljima ili puškama. Američki mediji traže samo da se smanji dostupnost jurišnog oružja pogodnog za napad kao što su automatske i poluautomatske puške, uglavnom korištene u slučajevima ekstremnog nasilja.
 
Bloomberg: Akcija sada
 
Gorljivi protivnik oružja, gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, nakon tragedije je pohvalio Obamu zbog izjave prema kojoj “treba pokrenuti značajnu akciju”. No, rekao je, to nije dovoljno. – Svakog dana koji provedemo čekajući tu akciju vatrenim oružjem ubiju 34 ljudi. Danas su to bili petogodišnjaci – rekao je.U jeku rasprave stigao je i neobičan prijedlog zagovornika oružja. – Da su nastavnici u školi Sandy Hook bili naoružani, to bi, ako ne spriječilo, barem smanjilo ovu tragediju – rekao je novinarima Huffington Posta član michiganske Koalicije odgovornih vlasnika oružja Steve Dulan. (Kliker.info-VoA.JL)

.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku