hamburger-icon

Kliker.info

Louise Arbour upozorava : BiH je u najgoroj krizi od kraja rata

Louise Arbour upozorava : BiH je u najgoroj krizi od kraja rata

05 Maja
05:23 2011

Predsjednica Međunarodne krizne grupe (ICG) Louise Arbour 2. maja ove godine čelnicima Evropske unije uputila je pismo u kojem izražava zabrinutost stanjem u Bosni i Hercegovini – Bosna se suočava sa svojom najvećom krizom od kraja rata 1995. godine. Legitimitet državnih institucija na udaru je sa svih strana, vjerujem da neće doći do erupcije nasilja, ali ako se ovakvi procesi nastave, to bi se moglo desiti već u bliskoj budućnosti – upozorava Arbour odmah na početku pisma.

Ona ističe da u ICG-u procjenjuju da će se Srbi i Hrvati povući iz institucija BiH te poziva međunarodnu zajednicu da ne donosi ishitrene odluke.

– Umjesto toga, međunarodna zajednica i njeni saveznici u BiH trebaju zajednički razmotriti strategiju za budućnost BiH – predlaže Arbur.

Potcrtava da je Federalna vlada nelegalna te da su bh. Hrvati na to odgovorili formiranjem Hrvatskog narodnog sabora. Referendum u RS ona je ocijenila kao provokativan. Također, osudila je i odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da suspendira odluke Centralne izborne komisije o izboru čelnika FBiH i Vlade FBiH, kao i najave o ojačanom prisustvu EU u BiH, koje su doprinijele daljnjoj destabilizaciji zemlje.

Stoga je predložila održavanje međunarodne konferencije o BiH na visokom nivou, kako bi bio "definiran set prioriteta međunarodne politike na čvrstim temeljima".

Konferencija bi trebala biti održana već ovog mjeseca, u organizaciji Vijeća za vanjske poslove EU, i trebala bi donijeti potvrdu temeljnog dejtonskog principa da je BiH jedna država s dva entiteta.

– Međunarodni učesnici konferencije trebali bi objaviti da entitet koji se želi otcijepiti od BiH neće dobiti diplomatsko priznanje niti pomoć. Vijeće za implementaciju mira (PIC) treba se obavezati da će ukloniti visokog predstavnika iz lokalne politike i smanjiti njegove aktivnosti, dati mu konkretne forme djelovanja i time pomoći ponovnoj izgradnji Ureda visokog predstavnika kao kredibilne institucije čiji je zadatak da bude neutralni arbitar i garant mira. OHR treba izmjestiti iz BiH, možda u Beč ili Ženevu – piše u pismu Louise Arbour.

PIC također treba odlučiti da će bonske ovlasti biti korištene samo u slučaju nužde, kada je direktno ugrožen mir u BiH.

EU treba izabrati jednog ojačanog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik treba ukinuti suspenziju odluka CIK-a u vezi s konstituiranjem Doma naroda Parlamenta FBiH i izbora čelnih ljudi Federacije BiH – kaže se u prijedlozima koje je Arbour uputila čelnicima EU.

Nadalje, ona sugerira da bi se bh. akteri trebali još jednom obavezati na poštivanje Dejtona. U tom smislu, RS treba poništiti odluku o raspisivanju referenduma, Milorad Dodik trebao bi javno odbaciti bilo kakav jednostrani akt u kojem dovodi u pitanje aktivnosti Suda BiH, poput povlačenja Srba iz tog tijela ili slično.

– Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija treba dopustiti da u Federalnom parlamentu budu izabrani predsjednik i potpredsjednici FBiH te da, potom, bude izabrana Federalna vlada.

Predsjednici dva HDZ-a trebaju instruirati svoje delegate da učestvuju u formiranju Federalne vlade i sarađuju s Vladinim institucijama. Hrvatski narodni sabor trebao bi biti limitiran na koordinirajuću ulogu, dok komisija Federalnog parlamenta radi na reformiranju ovog entiteta – napisala je Arbour.

Arbour je pismo adresirala na ambasadore EU u Političko-sigurnosnom komitetu, ali i predsjednika Evropske unije Hermana van Rompuya, Jose Manuela Barrosa, predsjednika Evropske komisije, Catherine Ashton, visoku predstavnicu EU za vanjske poslove i sigurnost, te Jerzyja Buzeka, predsjednika Evropskog parlamenta. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku