hamburger-icon

Kliker.info

Ljubljana : Socijaldemokrati Boruta Pahora osvojili najviše glasova

Ljubljana : Socijaldemokrati Boruta Pahora osvojili najviše glasova

22 Septembra
05:27 2008

Socijaldemokratska stranka (SD) slovenskog eurozastupnika Boruta Pahora s 30,5 posto osvojenih glasova pobijedila je na jučerašnjim petim općim izborima i u parlamentu dobila 29 zastupnika, a na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka (SDS) premijera Janeza Janše s 29,2 posto osvojenih glasova i 28 zastupnika.
Izašlo 62 posto birača
Prema još uvijek neslužbenim rezultatima prebrojenih glasova Državnog izbornog povjerenstva (DIP), na trećem je mjestu stranka Zares Gregora Golobiča s devet zastupnika, slijedi stranka umirovljenika (DeSUS) ministra obrane Karla Erjavca sa sedam zastupnika, a sa po pet zastupnika ušli su u parlament liberalni demokrati (LDS), pučani (SLS) i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča. U parlament nisu uspjeli ući demokršćani Nova Slovenija (NSi) Janšina bliskog koalicijskog partnera Andreja Bajuka i stranke Lipa. Dva su mjesta rezervirana za po jednog zastupnika talijanske i mau0111arske nacionalne manjine. Na izbore je izašlo 62,16 posto birača što je nešto veći odaziv nego na izborima prije četiri godine.
Čeka se dijaspora
Premda se još čeka na glasove birača poslane poštom i do idućeg ponedjeljka 46.358 glasova iz dijaspore, premijer Janša je već nakon objavljivanja rezultata izlaznih anketa čestitao pobjedniku, a predsjednik Nove Slovenije Bajuk dao je sinoć ostavku.Premda formalni pobjednik, Pahor je naglasio da će se pobjednikom osjećati tek nakon što DIP objavi službene rezultate. Janša je priznao da na izborima nije postigao cilj, da njegova stranka pobijedi s velikom prednošću, a najveći poraz doživjela je u Ljubljani, te dodao da je prednost Pahorove stranke samo 12 do 13 tisuća glasova, a 18 je tisuća glasačkih listića nevažećih. S obzirom na to da ni tri stranke lijevog centra nisu dobile potrebnu većinu, Janša je najavio da će čekati rezultate glasovanja dijaspore pa nije isključio mogućnost izjednačavanja mandata. Pahorov blizak stranački suradnik Miran Potrč sinoć je najavio mogućnost postavljanja pitanja korektnosti izbora. (Kliker.info (Kliker.info-VL)

 
Foto: Dnevnik

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku