hamburger-icon

Kliker.info

Ljevica Radovanović : SDA je režirala i podvalila moju ostavku!

Ljevica Radovanović : SDA je režirala i podvalila moju ostavku!

24 Juna
07:26 2012

Pokušaj moje smjene, u kojoj je svojim potpisom učestvovao i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, velika je podvala, koja je već ranije bila izrežirana u Centrali SDA!Izjavio je ovo u jučerašnjem intervjuu za "Dnevni avaz" dopremijer FBiH i federalni ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević komentirajući događaje tokom burne sjednice Vlade FBiH u petak, odnosno pokušaje SDA da zajedno sa HSP-om i NSRzB-om sruši pravni poredak FBiH.U sasvim otvorenom intervjuu za naš list Radivojević je potcrtao da je njegova stranka, čiji je on formalno još član, ucjenjivački djelovala prema njemu, plasirajući navodnu kovertiranu ostavku predsjedniku FBiH te podvaljujući javnosti niz neistinitih činjenica.

– Mislim da je predsjednik FBiH prekršio Ustav. Ostavka je, prije svega, lični čin. Ja ništa nisam potpisao niti to lično odnio predsjedniku FBiH. Iz SDA su podvalili da sam ja to pisao i predao sve to jučer u 12 sati! To je ružno. Oni su neki papirčić odnijeli Budimiru. Sve je to bilo izrežirano! – kategoričan je Radivojević.

Šta Vas konkretno dovodi do zaključka da su prema Vama djelovali ucjenjivački?

– Prije svega ponašanje zamjenika predsjednika SDA Asima Sarajlića, s kojim sam se u pauzi sjednice Vlade FBiH vidio. On mi je doslovno dao svoj mobitel, a na vezi je bio Budimir, koji mi je rekao da ima moju ostavku. Sve mi je bilo jasno. Samo su čekali da vide hoću li glasati za dnevni red sjednice Vlade na kojem je bila i tačka o smjenama nadzornih odbora u javnim preduzećima FBiH.

Kako komentirate saopćenja iz SDA koja su cijeli dan pristizala iz Centrale ove stranke dok je trajala sjednica Vlade FBiH, u kojima oni Vas navodno citiraju da ste kazali da se gadite sami sebi te da je najbolje da sami podnesete ostavku?

– Bio sam zaprepašten prizemnim saopćenjem SDA o meni i nekim mojim navodnim izjavama, koje su lažne. Oni su to pisali u nekom svom stilu. Vjerujte, ja i ne želim to da komentiram. Ali, ljudi iz vrha SDA su ovo, da li s Tihićem ili bez njega, sve odradili neprimjereno. Pokazali su da ne razumiju situaciju u kojoj se nalaze.

Objasnite javnosti zašto ste se Vi uopće opredijelili da ostanete u Vladi FBiH, dok su Vaše kolege iz SDA napustile sjednicu?

– Opredijelio sam se za reformske procese, opredijelio sam se za napredak. Uradio sam dosta projekata u vezi s Prostornim planom FBiH, zatim zakonska rješenja radi ubrzanja procesa gradnje autoputa na koridoru 5C. Imao sam rezultate. Došlo je do nove parlamentarne većine i rekao sam stranci da tu realnost treba prihvatiti. Napravili su veliku grešku u ranijem periodu, i to već prilikom glasanja o budžetu. Onda su, nakon što je bilo jasno da postoji nova parlamentarna većina, počele opstrukcije. Više to nisam mogao posmatrati. Bilo je besmisleno da SDA dalje na ovakav način djeluje i radi. Upozoravao sam ih da se ne mogu tako ponašati. Žao mi je što nisu razumjeli da treba otkočiti ove procese. Ja sam se odlučio za takav jedan korak, bez obzira na to bio ja u Vladi ili ne.

Znak velike nemoći

Kako gledate na činjenicu da ministri iz SDA, HSP-a i NSRzB-a napuštaju sjednicu Vlade i na taj način ne priznaju rad izvršne vlasti FBiH?

– Sve je bilo usmjereno u tom pravcu i sve je bilo dirigovano iz centrala od stranačkih šefova. Ali, to je ujedno znak velike nemoći. Sve je učinjeno da se spriječe razrješenja nadzornih odbora javnih preduzeća. A kada su vidjeli da ne mogu protiv toga, ministri su djelovali nemoćno i očajnički, ali pod pritiskom stranaka. Pojedinima je sigurno bilo žao što se to sve desilo. Međutim, posebno me razočarao ministar Jerko Ivanković Lijanović, koji je potpredsjednik NSRzB-a. U pauzama sjednice Vlade FBiH razgovarao sam s njim te sam primijetio da je kalkulant koji od danas do sutra promatra stvari kako mu odgovaraju. Sve vrijeme čekao je da dođe do pat-pozicije da bi donio odluku koja mu odgovara.

Budimir i SDA ne mogu zaustaviti parlamentarnu većinu

– Premijer Nermin Nikšić na dobrom je putu da dalje radimo. Uputili smo žalbu Ustavnom sudu zbog ove odluke predsjednika FBiH. Budimir mora shvatiti da on ne može zaustaviti procese koje je pokrenula parlamentarna većina. Nažalost, SDA je ovakvim ponašanjem pokazala da nema poštovanja prema građanima. Nisu imali sluha za promjene. Mislili su da mogu raditi oslonjeni na tokove nekih ranijih vremena. Amil Dučić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku