hamburger-icon

Kliker.info

Ljepotan Mishko s bosanskom zastavom : Prvi bosanski konj priprema se za Kentucky Derby (FOTO+VIDEO)

Ljepotan Mishko s bosanskom zastavom : Prvi bosanski konj priprema se za Kentucky Derby (FOTO+VIDEO)

16 Decembra
05:44 2019

Koz maglu i blato, po kiši i snijegu, ovih dana u Louisvilleu (Kentucky), na slavnom konjičkom trkalištu Churchill Downs, svoje prve korake u karijeri grabi Mishko.

Mishko je star dvije godine, a kupila ga je skupina mladića od Judy Needham, gospođe koja je već imala pet pobjedničkih konja na Kentucky Derbyju. Iz dobre je krvne skupine pa puno obećava.

I ova priča vjerojatno ne bi puno obećavala da se ta trojica mladića ne zovu: Fejzulah Avdić, Adis Smajlović i Sedin Salihović.

Sva trojica su rođena u Bosni i Hercegovini. U Ameriku su došla po svoj san i ostvarila ga. Izgradila uspješne poslove, a onda je došao red na tu malu želju iz djetinjstva. Imati svog ljubimca, kao što su ga imali njihovi očevi i djedovi.

“Nisam nikada mislio da će mi se ostvariti ovaj san, ali s dobrom skupinom prijatelja sve je moguće. Mi smo puno postigli u Americi, a s obzirom na to da živimo u Kentuckyju, stalno je ta želja tinjala u nama”, rekao je Fejzulah Avdić, jedan od suvlasnika Mishka.

I Adis Smajlović sjeća se svojih konja u Bosni i Hercegovini. Sjeća se djeda i njegovog Miška pa se ime jednostavno nametnulo.

“Konj nam se na prvu svidio. Iskreno, nismo mi neki stručnjaci, ali kupili smo ga, doveli ovdje da trenira i vidjet ćemo što će pokazati”, otkrio je Adis Smajlović.

Početkom decembra ljepotan s bosanskom zastavom pokazao je potencijale na svojoj prvoj utrci u karijeri. Mishkom je upravljao jedan od najboljih jahača na svijetu – Gabriel Saez koji je već u ovoj godini zaradio pet milijuna dolara, u karijeri čak deseterostruko više.

“Ovo je veoma skup sport. Možda se nešto i vrati od toga. Nama je najvažnije da nas prijatelji podržavaju”, dodao je Fejzulah.

Mishko stalno boravi u Churchill Downsu. Trenira svakodnevno, a o njegovim nastupima odlučuje isključivo trener Joe Sharp.

“Konj je u vrlo dobroj kondiciji. Vrlo je progresivan i zasigurno će napredovati. Ovo je kao prvi ples u školi. Počinjemo s edukacijom i očekujemo puno”, naglasio je trener Sharp.


Iako nam dečki nisu htjeli govoriti o troškovima, doznali smo kako se cijena ovakvog konja kreće od 150.000 do 250.000 američkih dolara. Ipak, kupovinom računi ne završavaju, već dolaze na početak.

“Mishko jede specijalnu hranu pomiješanu sa žitom. Nekad mu daju i pive. Osiguran je, a koštao je kao luksuzna vila. Mnogi kupuje aute, jahte i kuće, a mi Bosanci konja”, zaključio je Sedin Salihović.


Pred Mishkom je još mnogo nastupa. Očekivanja su velika, no najvažniji cilj već je ispunjen, jer zastava Bosne i Hercegovine sada vijori uglednim trkalištem i svjetskim središtem ljubitelja konja. Trojica mladića ponovno su djeca.

Ostao je još samo jedan san – nastup na poznatom Kentucky Derbyju.

Ivan Ril (Moja BiH)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *