hamburger-icon

Kliker.info

Ljekari u panici : Epidemiju svinjske gripe nije moguće spriječiti

Ljekari u panici : Epidemiju svinjske gripe nije moguće spriječiti

26 Aprila
13:26 2009

Meksiko je deblokirao 450 milijuna dolara za borbu protiv svinjske gripe, dok najnoviji podaci govore o sve većem broju mrtvih i zaraženih, a zemlja pokušava nizom mjera suzbiti epidemiju. Sve je veći broj oboljelih i u Sjedinjenim Državama, a američki liječnici upozoravaju da epidemiju nije moguće spriječiti.Ministarstvo financija deblokiralo je 450 milijuna dolara za borbu protiv svinjske gripe, a taj će novac biti iskorišten za "epidemiološki nadzor, medicinsku skrb, te kupovinu potrebne opreme".Do sada je pod medicinski nadzor u Meksiku stavljeno 1.324 bolesnika.Od posljedica virusa svinjske gripe ovog je mjeseca u Meksiku preminula najmanje 81 osoba, kazao je u nedjelju meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova. Sumnja se da je više od 1.300 osoba zaraženo virusom, za kojeg svjetski zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogao izazvati epidemiju.

Skupina američkih stručnjaka doputovala je u Meksiko kako bi s medicinskim vlastima radila na suzbijanju epidemije svinjske gripe. Američki stručnjaci stigli su na poziv meksičke vlade, objavilo je američko veleposlanstvo u Meksiku.Meksičke vlasti donijele su odluku o zatvaranju svih škola u glavnome gradu Mexico Cityju i okolici, a naređena je i izolacija bolesnika zaraženih virusom ili onih pacijenata koji pokazuju njegove simptome.Vlasti smiju "ući u svaki lokal ili stambenu kuću kako bi kontrolirali i borili se protiv epidemije" i vršiti preglede "putnika, prtljage, svih transportnih sredstava i robe" koji bi mogli biti prijenosnici virusa, stoji u dekretu objavljenom u meksičkim službenim Narodnim novinama.
U Mexico Cityju, metropoli od 20 milijuna ljudi, kirurške maske dijeli vojska, a odgođeni su i rock koncerti kao i nogometne  utakmice.Katolička crkva u Meksiku u nedjelju je objavila da se zbog straha od širenja svinjske gripe u nedjelju neće održati mise. Meksiko je druga zemlja na svijetu po broju katoličkih vjernika.Opasna bolest počela se širiti i izvan Meksika, a zabilježeni su prvi simptomi bolesti u SAD-u i Velikoj Britaniji.
Gripa se širi SAD-om, simptomi zabilježeni i na Novom Zelandu                              
Devetoro školske djece u New Yorku oboljelo je od ljudskog oblika svinjske gripe, objavile su u subotu gradske zdravstvene vlasti.Newyorški povjernik za zdravstvo, Thomas Frieden, rekao je na konferenciji za tisak da je u petak oko 200 djece iz jedne škole u četvrti Queens, kući otišlo bolesno. "Za briseve uzete od devetoro djece u laboratoriju za javno zdravstvo je utvrđeno da se radi o ljudskom obliku svinjske gripe", rekao je Frieden, dodajući kako su ti nalazi na putu za Atlantu, gdje trebaju biti potvrđeni u Nacionalnom epidemiološkom centru. Frieden je naglasio da su školske vlasti kontaktirale roditelje namjanje 100 oboljelih, koji su kazali da se radi o blagim simptomima i da se djeca već dobro osjećaju."Grad je dobro pripremljen, sve bolnice su opremljene i spremni smo ako se pokaže potreba za većim brojem uređaja za olakšavanje disanja", rekao je.Frieden je istaknuo da su u ljekarnama raspoložive veće količine cjepiva protiv gripe.Novi virus svinjske gripe se širi i ne može se spriječiti, objavile su u subotu američke zdravstvene službe, upozoravajući na pojavu novih slučajeva bolesti. "Nakon pojave bolesti u velikom broju zajednica, čemu smo svjedoci, mislimo da epidemiju nije moguće spriječiti", ocijenila je Anne Schuchat iz uprave Američkog centra za nadzor i sprječavanje bolesti (CDC) na telefonskoj tiskovnoj konferenciji.Američke zdravstvene službe objavile su u petak da su dijagnosticirale osmi slučaj svinjske gripe u ljudi, kod djeteta koje živi u Kaliforniji.WHO je u subotu objavio da virus svinjske gripe A/H1N1 koji je odnio najmanje 81 život u Meksiku "nedvojbeno ima pandemijski potencijal" te je pozvao zemlje u kojima se nije pojavio da pojačaju oprez. U glavnom gradu Meksika u subotu su zbog epidemije otkazane sve javne priredbe.Američki centar za nadzor i prevenciju bolesti u Atlanti potvrdio je da su, osim slučajeva u New Yorku, zabilježena još dva oboljela u Kanzasu te 9 u Kaliforniji i u Teksasu. Dvadeset i dvoje učenika i tri nastavnika na Novom Zelandu, koji su se nedavno vratili iz Meksika, stavljeni su u karantenu nakon što su kod nekih od njih otkriveni simptomi nalik na gripu.
Dvojica na promatranju u Francuskoj                 
Testiranja su pokazala da britanski stjuart koji je imao simptome bolesti ne boluje od svinjske gripe. Međutim, francuske su vlasti identificirale dvojicu putnika iz Meksika za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi novim virusom.

Jedan u karanteni u Izraelu
Izraelski mediji objavili su da je u toj zemlji jedan Izraelac doputovao iz Meksika hospitaliziran pod sumnjom da je zaražen novim virusom svinjske gripe. Muškarac od 26 godina smješten je u izolaciju u bolnici Laniado u Netanyahu, sjeverno od Tel Aviva, sa simptomima gripe. U tijeku su pretrage koje bi trebale utvrditi je li zaražen novim virusom.
Tri povratnika iz Meksika na promatranju u Španjolskoj
Tri osobe "sa simptomima gripe koje su nedavno boravile u Meksiku" smještene su "na promatranje" i izolirane u Španjolskoj, objavila je u nedjelju španjolska ministrica zdravstva Trinidad Jimenez. "Te osobe izolirane su u očekivanju rezultata pretraga" kako bi se odredilo jesu li zaražene svinjskom gripom, dodala je ministrica na konferenciji za tisak ističući da njihovo stanje "nije teško". "Jednostavno se radi o osobama sa simptomima gripe koje su doputovale iz Meksika prije dva, tri ili četiri dana", istaknula je Jimenez ističući kako se radi o "mjeri predostrožnosti".    (Kliker.info-Jutarnji list)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku