hamburger-icon

Kliker.info

Lizzie Phelan: NATO i njihovi saveznici su u panici po pitanju Sirije (VIDEO)

Lizzie Phelan: NATO i njihovi saveznici su u panici po pitanju Sirije (VIDEO)

27 Aprila
06:04 2012

Lizzie Phelan je nezavisna novinarka čije se ime glasno počelo spominjati nakon izbijanja rata u Libiji. Skeptična prema izvještavanju mainstream medija, Phelan je o svom trošku otputovala u Libiju i u svijet plasirala informacije iz prve ruke. Isto je napravila i nakon izbijanje sirijske krize – na temelju svog boravka u Siriji zaključila je kako, još jednom, NATO savez putem gigantske mreže podobnih medija u zemljama članicama šalje pogrešnu sliku u svijet. Taj element posebno je na snazi posljednjih dana kada se svako kršenje UN-ovog primirja nastoji pripisati sirijskim vlastima. Phelan tvrdi kako je NATO-u u interesu da što brže dođe do raspada primirja i promatračke misije kako bi ponovno iznijeli svoj argument da je vojna intervencija jedino rješenje. Phelan također smatra kako bi UN-ova promatračka misija, baš kao i ona Arapske Lige, mogla doći do pojedinih zaključaka koji su u potpunoj suprotnosti s izvještavanjem zapadnih sila. Vjeruje kako će se napokon saznati istina, a to je da se Sirija nalazi u sukobu s naoružanim skupinama koje vojno i logistički podupiru NATO savez i druge zapadne sile.
Neke od tih stavova iznijela je i u posljednjem intervjuu za medijsku kuću Press TV.
 
Transkript: (cijela video snimka nalazi se na dnu teksta)
 
Press TV:
"S jedne strane vidimo da je implementiran prekid vatre, ali zašto se onda događaju sporadični sukobi? Što zapravo potpaljuje nemir iza scene?"
 Phelan: "Sirijski izalasnik za UN iznio je detaljan izvještaj o 593 slučaja kršenja primirja od strane pobunjenika od 12 travnja, dana kada je primirje stupilo na snagu.
 Stoga je zaista ironično kada Susan Rice (op.a. američka ambasadorica pri UN-u) okrivljuje sirijske vlasti i već unaprijed proglašava mirovni plan propalim. Naravno to i jest cilj SAD-a, okriviti sirijske vlasti za propast mirovnog plana, dok su skupine koje oni direktno podupiru krive za preko 500 prekršaja primirja – detalji svih prekršaja dostavljeni su generalnom tajniku Ban Ki-Moonu, Kofi Annanu i UN Vijeću Sigurnosti.
 Sasvim je jasno kako su SAD, zapadne i NATO sile u potpunoj panici po pitanju što bi iduće trebalo napraviti glede Sirije. S jedne strane su podržali dolazak promatračke misije, dok je u isto vrijeme kritiziraju.
 Očito je kako žele pronaći izlaznu strategiju za Siriju, no u isto vrijeme i dalje nastoje progurati već propale planove za promjenu režima."
 
Press TV:
"Tzv. ‘Prijatelji Sirije’ odlučili su isplaćivati plaće svakome tko se bori protiv Assada, također šalju i oružje u Siriju. Neki tvrde kako je primirje samo maska?"
 Phelan: "Da, ovdje se radi o apsolutnim kršenjima UN-ove rezolucije. Nije sirijska vlast ta koja krši rezoluciju, nego pobunjenici poduprijeti NATO silama. Trebalo bi donijeti rezoluciju u UN-u, i vjerujem da su Rusi i Kinezi već razmišljali o tome, kojom bi se osudilo vojno podupiranje pobunjenika unutar Sirije. Naravno, to se nikada neće dogoditi jer UN Vijeće Sigurnosti neće jednoglasno prihvatiti takvu rezoluciju. To nije ništa novo, SAD redovno krši volju međunarodne zajednice u Vijeću Sigurnosti glasujući protiv rezolucija koje bi osudile Izrael ili pak podigle ekonomski embargo Kubi."
 
Press TV: "Dok se možda ne ratificira neka nova rezolucija, što konkretno mogu napraviti UN snage na terenu, koliko mogu pomoći?"
 Phelan: "Bitno je da postoje promatrači na terenu, s jedne strane imate zapadne i NATO medijske servise koji plasiraju svoju verziju. U više navrata je dokazano da plasiraju krivu sliku stanja na terenu. S druge strane imate sirijske medije koji su pod državnom kontrolom i oni daju drugu verziju priče. Stoga je izuzetno važno da nezavisni promatrači budu na terenu, kao što je to bio slučaj za vrijeme promatračke misije Arapske Lige.
 
Osobno smatram da će postojati otpor prema izvještaju promatračke misije koja će zasigurno ustanoviti kako se sirijske vlasti bore protiv naoružanih pobunjenika koji su u službi cionističkog režima i zapadnih sila.
 Slično se dogodilo i s misijom Arapske Lige koju su zaustavili Katar i Saudijska Arabija zato što im se izvještaj nije dopadao .Sigurna sam da ukoliko UN-ova promatračka misija bude imalo korektna po pitanju svog izvještavanja s terena, njihove izvještaje će nastojati pobiti Susan Rice, NATO snage, Izrael i drugi. Zapravo to se već i događa, već nastoje otpisati cijelu promatračku misiju. Čini mi se da ukoliko svi oni toliko napadaju UN misiju, vjerojatno se radi o misiji koju bi valjalo poduprijeti." (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku