hamburger-icon

Kliker.info

Lipovača : Niko me ne može ubijediti da ne treba proizvoditi hranu !!!

Lipovača : Niko me ne može ubijediti da ne treba proizvoditi hranu !!!

04 Februara
06:57 2011

"Cijeli Unsko-sanski kanton je jedinstven da mi više ne smijemo "Agrokomerc" držati taocem neke naše bliže prošlosti, i da te ljude nećemo više držati bilo kakvim taocima nerada, nefunkcionisanja. Oko toga je jedinstvena i cijela Vlada USK. Mi želimo da "Agrokomerc" radi, ali smo svjesni da neće raditi kao što je to bilo nekada. Niko me ne može ubijediti da ne treba proizvoditi hranu, slatkiše, perad. Naši Krajišnici to sve i danas kupuju, ali iz uvoza". Kaže ovo za "San" Hamdija Lipovača, premijer USK.

Prodaju srce                              I on, kao i direktor "Agrokomerca" Ekrem Šarić, smatraju da što prije treba organziovati sastanak nadležnih i sa opštinskog i sa kantonalnog nivoa, te početi rješavati problem ovog nekadašnjeg prehrambenog giganta bivše SFRJ. Trenutno, više od 400 radnika ove firme nema zdravstveno osiguranje, a na Općinskom sudu u Velikoj Kladuši, zbog dugovanja povjeriocima, prodaje se srce "Agrokomerca", mesna industrija.- Na tom sastanku trebaju biti i predstavnici "Agrokomerca" i radnici, dinoničari, ali i predstavnici DNZ-a kao partnera u rješavanju ovog pitanja. Mislim da nam ljudi iz DNZ-a, koji su većinom bili radnici "Agrokomerca", mogu savjetodavno mnogo pomoći. Kad utvrdimo naš konačni stav oko "Agrokomerca" i kad se formira Vlada FBiH, jasno ćemo nastupiti i tražiti zakon o "Agrokomercu" – kaže Lipovača.

Pozitivni pomaci              Direktor "Agrokomerc" Šarić, kaže da ga ohrabruju izjave premijera Lipovače, jer su uveliko usklađene sa onim što i sam zagovara.- Kanton se mora maksimalno uključiti, svi kapaciteti "Agrokomerca" su na USK i bilo kakve prve pozitivne pomake u "Agrokomercu" osjetit će prvenstveno USK. Premijeru nek je Bog na pomoći, kakvi ga sve problemi čekaju, ali smatram da svojom karizmom može dosta pomoći – ocjenjuje Šarić. On podsjeća da se sa iniciranjem rješenja problema "Agrokomerca" ne smije puno čekati, jer ne treba doći u situaciju da se zbog izvršenja povjeriocima ostane bez firme.- Ukoliko uspijemo postići konsenzus da se povjerioci namire bez izvršenja bilo bi dobro – smatra Šarić.

Blokirani računi                  Gorući problem sadašnjih nekoliko stotina radnika "Agrokomerca" je što nemaju zdravstveno osiguranje. Prodajom ratnih obveznica ova firma je odvojila 150.000 KM planiranih za polugodišnje zdravstveno osiguranje, ali zbog blokade računa pomenuti novac nikad nije prebačen na Zavod zdravstvenog osiguranja USK.- To pitanje treba riješiti u sprezi kantonalne i federalne Vlade, vjerovatno nekim podzakonskim aktom ili na sličan način, jer trenutno svaki novac koji legne na njihove račune automatski povlače povjerioci, prvenstveno Porezna uprava FBiH – kaže Hamdija Lipovača.(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku