hamburger-icon

Kliker.info

Lider republikanaca u Predstavničkom domu odbio da svjedoči u istrazi napada na Capitol

Lider republikanaca u Predstavničkom domu odbio da svjedoči u istrazi napada na Capitol

13 Januara
16:12 2022

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin McCarthy odbacio je poziv da svjedoči tokom pretresa u istrazi o napadu na Capitol koju sprovodi odbor američkog Kongresa.

U objavi na društvenoj mreži Twitter, on odbio da se odazove pozivu odbora koji je označio nelegitimnim.

 

„Odbor ne sprovodi legitimnu istragu jer je predsjedavajuća Predstavničkom domu Nancy Pelosi odbacila da njegovi članovi budu republikanci koje sam predložio. Taj odbor nema nikakvu zakonodavnu svrhu. Njegov jedini cilj je da pokuša da nanese štetu svojim političkim protivnicima, u jednom danu ponašajući se kao tijelo političke kapanje Demokrata, a u drugom kao Sekretarijat za pravosuđe”, naveo je, između ostalog u saopštenju McCarthy.

Prethodno ga je kongresni odbor koji istražuje nasilni upad u Kongres 6. januara 2021. pozvao da dobrovoljno učestvuje u pretresu o napadu na sjedište američke zakonodavne vlasti.

U javnom pozivu od McCarthyja se traži da govori o nizu tema, uključujući razgovore sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom prije, tokom i poslije nasilja i upada u Capitol.

Kako javlja agencija Reuters, odbor istražuje i da li je McCarthyju Trump sugerisao šta bi u javnosti i istražiteljima trebalo da kaže o njihovim razgovorima na dan napada.

McCarthy i Trump sastali su se 28. januara 2021. u Palm Beachu u američkoj državi Florida.

Prethodno, istražna komisija je od još jednog Trumpovog saradnika Jima Jordana zatražila da otkrije detalje razgovora koje su vodili 6. januara 2021.

Jordan je odgovorio da neće sarađivati sa istragom, označivši je nelegitimnom.

Inače, odbor Predstavničkog doma nastoji da utvrdi ima li ovlaštenje da izdaje obavezujuće sudske pozive republikanskim članovima Kongresa kako bi ih naveo na saradnju sa tim tijelom u istrazi nasilnog upada u zdanje američkog Kongresa – u danu potvrde izborne pobede aktuelnog predsjednika Joea Bidena.

 

Pet žrtava, stotine povrijeđenih, više stotina privedenih i procijenjena šteta od million dolara na sjedištu američke zakonodavne vlasti – posljedica su nasilja dijela pristalica Donalda Trumpa usled neutemeljenih i nedokazanih tvrdnji o navodnoj krađi čija je posljedica bila, kako je tvrdio, izborni poraz bivšeg američkog predsjednika.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku