hamburger-icon

Kliker.info

Libijska drama : NATO priznao da je greškom pobio civile u Tripoliju (Video)

Libijska drama : NATO priznao da je greškom pobio civile u Tripoliju (Video)

20 Juna
03:22 2011

NATO je u nedjelju uveče priznao da je greškom ubio civile tokom vazdušnog napada na Tripoli, čiji je prvobitni cilj bio jedan vojni lokalitet, ali u kojem je kako tvrde libijske vlasti, na kraju stradalo devet civila, među kojima pet članova iste porodice. "NATO priznaje da je bilo civilnih žrtava tokom vazdušnog napada na Tripoli", navodi se u saopštenju sjevernoatlantske alijanse. "Tokom noćašnjeg vazdušnog napada na Tripoli na meti je bio vojni lokalitet sa raketama. Međutim, pokazalo se da jedna bomba nije pogodila predviđeni cilj i da je moguće da je došlo do greške u sistemu što je možda izazvalo određen broj civilnih žrtava", objašnjava se u saopštenju NATO.NATO je takođe priznao da je 16.juna greškom pogodio kolonu libijskih pobunjenika, i dodao da žali zbog gubitka svakog ljudskog života.

Predstavnici libijskih vlasti su u nedjelju stranim novinarima pokazali tijela izvučena iz ruševina bombardovane zgrade. Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da je u bombardovanju poginulo devet osoba među kojima pet članova iste porodice. On je novinarima kazao da time što ima za cilj civile, NATO čini "divljaštvo". Ministar, koji je obraćajući se stranim izvještačima u Tripoliju čitao saopštenje, osudio je "neopravdan" vazdušni napad snaga NATO na stambenu četvrt gdje je u nedjelju ujutro poginulo devet civila, među kojima dvoje djece.Istovremeno, predstavnici opozicije u Misurati saopštile su da je devet osoba, civila i pobunjenika, poginulo i 51 je ranjena u nedeljnim žestokim sukobima snaga lojalnih Gadafiju i opozicionih trupa u predgrađu tog grada.Libijski šef diplomatije Abdelati Al-Obeidi izjavio je u nedjelju da je režim u Tripoliju "spreman i na primirje i na borbu" i da neće napustiti Muamera Gadafija."Od početak smo govorili da se zalažemo za mir u Libiji. Niko nas nije slušao. Nikada nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, ovdje smo: ujedinjeni na našoj teritoriji uz našeg vođu (Gadafija). Spremni smo za mir, ali i da se borimo za slobodu i čast", rekao je Al-Obeidi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun  izjavio je u subotu u Njujorku poslije video-sastanka sa zvaničnicima iz Evrope i Afrike da nastaje osnova pregovora o okončavanju sukoba u Libiji Ban je naglasio potrebu da međunarodna zajednica pošalje "koherentnu poruku" o političkom riješenju sa libijskim liderom Moamerom Gadafijem, i rekao da ima znakova napretka."Ukazujući da je sporazum još daleko, generalni sekretar je rekao da je sada u toku početak procesa pregovora pod pokroviteljstvom njegovog specijalnog izaslanika u Libiji (Abdul-Ilah Al Hatiba)", rekao je predstavnik za štampu UN Martin Nesirki.Ban je preko video-veze bio uključen u sastanak visokih zvaničnika Evropske unije, Afričke unije, Arapske lige i Organizacije islamske konferencije u Kairu. On je telefonom u petak razgovarao sa libijskim premijerom Bagdadijem al Mahmudijem koji je potvrdio da su počeli kontakti libijske vlasti i pobunjenika."Generalni sekretar je rekao da je traganje za političkim riješenjem krize u Libiji prioritet Ujedinjenih nacija", rekao je Nesirki. "Svaki dan pogoršava probleme libijskog naroda, stanje je i dalje veoma nejasno… Važno je da zajedno radimo", rekao je generalni sekretar UN tokom sastanka. Ban je izrazio duboku zabrinutost zbog humanitarne krize i nasilja u Libiji i ukazao na nestašicu hrane i goriva, vode i zdravstvene nege.Generalni sekretar UN je sagovornicima u Kairu ukazao i na potrebu da se "planira post-konfliktna" Libija.Predstavnici Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Arapske lige, Organizacija islamske konferencije i Afričke unije su u subotu na sastanku u Kairu insistirali na intenziviranju pronalaženja političkog riješenja koje će odgovoriti na legitimne zahtjeve libijskog naroda. Od polovine februara, kada su počeli masovni protesti protiv Moamera Gadafija i njegove vlade, poginulo je desetine hiljada ljudi. Vojna intervencija u Libiji počela je 19. marta pod vođstvom Francuske, Velike Britanije i SAD, a NATO je 31. marta preuzeo komandovanje operacijom. (Kliker.info-Beta)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku