hamburger-icon

Kliker.info

Legitimitet umobolnosti : Bio bi genocid da niste otišli u Tuzlu

Legitimitet umobolnosti : Bio bi genocid da niste otišli u Tuzlu

23 Septembra
05:04 2010

Po presudi Međunarodnog Suda pravde, potvrđeno je da su snage bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. počinile genocid koji je Srbija najprije propustila da spriječi, a zatim i da kazni i izruči Tribunalu njegove počinioce, na čelu sa Ratkom Mladićem.Ovu presudu Srbija je dočekala kao svojevrsno olakšanje jer je oslobođena kao država od tužbe BiH za genocid, a sva krivica je prebačena na Republiku Srpsku. Pravni zastupnici Srbije su izjavili da "ostaje obaveza da se suoči sa onima koji su izvršenjem teških zločina ukaljali ime srpskog naroda" i osigura njihovo izručenje Haškom tribunalu. Boris Tadić je ove godine u Potočarima na novinarsko pitanje, šta mislite o onima koji poriču genocid, sa gnušanjem odgovorio: ,,A, šta da mislim o takvima!“

Međutim, odlazeći premijer Srpske, Milorad Dodik, počastio je opskurnošću svoje pristalice, ali i javnost, na predizbornom skupu SNSD-a u Srebrenici. U šaljivoj predizbornoj atmosferi, ne samo da je negirao genocid u toj avetinjskoj kasabi, nego je onako usput rekao, kako su ,eto, i Bošnjaci fin i pošten narod, ali su bili loši prema Srbima. Pa, im se izgleda malo zalomilo…To je, valjda, objašnjenje za pokolj 8.000 ljudi koje nije genocid. Kako genocid ne postoji u vokabularu odlazećeg, Lemi je istak'o kako Sarajevo vrši pokušaje ,,srebrenizacije“ Srpske, odnosno pokušaj kreiranja genocidne tvorevine od manjeg dijela Obora.Ovu salvu predizbornih nebuloza, naravski, aplauzima je propratila polupismena hipnotisana gomila SNSD-ovih članova & pristalica, kako sami sebe vole nazivati. U suštini, riječ je o razuzdanoj svjetini, koja je svoj horizont slobode limitiran SDS-om, zamijenila SNSD-om. Isto srbovanje, samo sa više slova. I mnogo opasnije, dodao bih, a evo i zašto.

,,Više je Bošnjaka tih mjeseci izašlo iz Srebrenice i otišlo putem Tuzle i Sarajeva, nego što ih je ovdje poginulo. To onda nije genocid…“ Šaljivo se zavitlavao odlazeći Mile, uz burne aplauze mase. Da li to znači da bi gencodi bio da su umjesto Tuzle izabrali Potočare ?!,,Ni jedna majka ovdje neće zaplakati što joj sin ili muž ide u rat“, radosno medi laktaški medo brundo, dok se čitav Obor češe po genitalijama od silne zabrinutosti i patnje. Jednima je to samo Milino lupetanje, a drugima govor budućeg predsjednika. Ukoliko bude, pak, klanja, samo će izvući ruku iz gaća i krenuti se češati po glavi uz teleći pogled i pitanje: ,,Šta nam se ovo desi!“Mrtvima u Potočarima, na sreću, to ne znači ništa. Jasno je svakom ko ima nešto između dva uha, da je ovo jeftina, i neophodna, predizborna šarada laktaškog pantomimičara. Ali je u jednoj stvari u pravu. Milorad Dodik, premijer Srpske i prvi čovjek SNSD-a, jasno i glasno, na kraju svoje srebreničke verbalne onanije kaže:,,Neumorni ste, svaka vam čast!“Po meni, ovo je ključna rečenica cjelokupnog predizbornog ciklus-cirkusa.Tada, samo u jednom trenutku, medo brundo pokazuje svoje pravo lice. Kao da veli: Vi ste, gospodo-stoko-teladi-ovce neumorni i svaka vam čast! Zahvaljujući vama, moj ples ludila ima smisla i digniteta. Vi koji aplaudirate, vi koji odobravate, dajete svrhu i legitimitet umobolnosti i jednoumlju!

Zna to Mile vrlo dobro. Pa, i prije Obora bio je treći rajh ( dobar ukus nalaže pisanje malim slovima), bili su sovjetski gulazi. A, sve uz aplauz svjetine.Ne može Dodik biti toliko glup, prost, sirov i neuk, koliko to narod može podržati. Ne može Rajko fudbaler- slikar- stolar- pisac- novinar- ideolog Vasić, da glorifikuje svoj perverzni blog-performans, koliko narod to može odobriti. Njegove riječi za svoje političke oponente, poput „izmećara, smećara, nudiguza, pičkica, jaslara“, samo pojačavaju želju puka za  puštanjem krvi.Nego, kako i neće biti ,,neumorni“, ubiše se od aplauza, za državni najam u državi koje nema. Za posao u privredi koja ne postoji. Za fiktivne plate, fiktivne konvertibilne marke. Tapšu za vrli oborski svijet u kojem je poželjno spominjati genitalije, opštiti sa porodičnim stablom protivnika, ali ne spominjati inflaciju.Raduju se kad im šef kaže da su neumorni. I jesu. Neumorni su od izbora do izbora. Oni u svojoj ustrajnosti, vi u apstinenciji.Ne znam za vas, ali kad Milorad Dodik kaže: ,,Neumorni ste svaka vam čast“, ja vidim podjednako mnogo SNSD-ovih jugenda i izbornih apstinenata. To je meni sve isto. A, bogami, što  je još gore, i Mili.Pa vi vidite šta ćete 3. oktobra da delate. Ja, recimo, ne volim da me neko svojata i još se sprda sa tim. A vi?  Dragan Bursać (Buka)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku