hamburger-icon

Kliker.info

Legalizacija etničkog čišćenja : Usvojeni zakoni o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći

Legalizacija etničkog čišćenja : Usvojeni zakoni o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći

03 Februara
18:04 2012

Nakon 3 godine nesuglasica, oba doma Parlamenta BiH usvojila su u petak (3.2.) ključne zakone iz evropskog partnerstva. Međutim, opozicija to ne smatra uspjehom, već porazom BiH. Iz teksta Zakona o popisu stanovništva u BiH 2013. godine izbrisan je član 48 prema kojem se etnička zastupljenost u institucijama vlasti regulirala na osnovu popisa iz 91., do konačne realizacije Aneksa VII Daytonskog sporazuma, odnosno povratka izbjeglih i prognanih. Opozicija iz Federacije BiH oštro je kritikovala stranke „Platforme“ koje su, prema riječima Beriza Belkića iz Stranke za BiH, „učinile veliki ustupak Republici Srpskoj“.

Oštru parlamentarnu raspravu otvorilo je tumačenje poslanika iz SDA Šefika Džaferovića koji je pokušao pojasniti motive zbog kojih je glasao za usaglašeni tekst Zakona. „U entitetskim i kantonalnim ustavima jasno je zapisano da do konačne provedbe Aneksa VII Daytonskog sporazuma popis stanovništva iz 1991., bez obzira na sve buduće popise, ostaje baza za izračun oko učešća konstitutivnih naroda, ostalih i građana u BiH kada je vlast u pitanju“, rekao je Džaferović.

Zašto usvajati zakone, ako se neće provoditi?

Reagirala je zastupnica iz SNSD-a Milica Marković konstatirajući da je „neodgovorno usvajati zakone koji se neće poštivati“. „Ovaj Zakon ne sadrži više taj član 48 i nema više nikakve priče o rezultatima popisa iz 91. godine, nego samo o rezultatima popisa koji će biti proveden 2013. godine. Bit će relevantni rezultati tog popisa i nikakvi drugi“, replicirala je Milica Marković.„Savezu za bolju budućnost BiH jasno je šta usvojeni Zakon o popisu stanovništva znači“, kazala je zastupnica Ismeta Dervoz. „Jedno se dogovoramo u stranačkim kuloarima, ovdje se pred kamerama pokušavamo pravdati.  Naravno da je ovim Zakonom donesena odluka koja će se morati provoditi jer zašto inače donositi zakone ako se neće provoditi? Zahvaljujem gospođi Marković koja je potpuno jasno predočila šta je ono o čemu ćemo glasati“, rekla je Ismeta dervoz.U oba doma Parlamenta BiH, uz oštre kritike opozicije, usvojen je i Zakon o sistemu državne pomoći. Beriz Belkić podsjeća da se Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju BiH obavezala da će uspostaviti samostalan državni organ za sistem državne pomoći, a ne „savez nalik na nekadašnja amaterska kulturno-umjetnička društva“. „Ako Evropska unija prihvati svaki naš dogovor, uključujući i ovaj, onda se dovode u pitanje i evropski standardi“, rekao je Belkić.(Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku