hamburger-icon

Kliker.info

Ledeno doba u Hercegovini : Pola Mostara ostalo bez struje

Ledeno doba u Hercegovini : Pola Mostara ostalo bez struje

07 Februara
20:53 2012

Iako u većem dijelu Mostara te u okolnim mjestima već nema struje, iz Elektroprivrede BiH poručuju kako "bh. građani neće ostati bez struje", te da je "snabdijevanje kupaca električnom energijom stabilno". Ove paradoksalne izjave nastavili su i tvrdnjom kako su prvi prioritet EPBiH "bh. građani", pa se s pravom ogorčeni Mostarci pitaju u koji red građana oni spadaju, i kako je moguće da je jedan dio grada u mraku i smrzotini, a drugi u normalnoj situaciji.Ostaje da se vidi šta će EPBiH uraditi po pitanju svojih građana, koji su očigledno zaboravljeni u mraku.U nastavku saopštenja navodi se: "Upozoravaju da će situacija postati zabrinjavajuća ukoliko se obistine prognoze o novim padavinama, a da se pritom ne omogući neometana doprema novih količina uglja u termoelektrane."Za Elektroprivredu BiH trenutno nije zabrinjavajuća činjenica da su čak i bolesnici u mostarskoj bolnici u mraku i smrzotini. Vrijeme će pokazati koliko je dodatno ljudski faktor otežao ovu situaciju i doprinjeo smrti više osoba u Mostaru uslijed smrzavanja, te ko je i zašto odgovoran za sve što se dešava u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Grabovica: Zabrinjavajuća situacija

Federacija bi pored svih nedaća uskoro mogla ostati u mraku. Sva struja koju trenutno proizvodi Elektroprivreda BiH dolazi iz dvije teremoelektrane – Tuzla i Kakanj – dok su praktično sve hidroelektrane van pogona. No i dvije termoelektrane mogle bi uskoro stati s proizvodnjom zbog otežane dopreme uglja čije su rezerve na depoima jedva dovoljne za jednodnevni rad.Situacija je zabrinjavajuća, rekao je direktor EPBiH Elvedin Grabovica, najavljujući da bi 90 posto potrošača u FBiH moglo ostati bez električne energije zbog konstantnog nestajanja zaliha uglja i zbog otežane dopreme uglja iz rudnika. Objašnjenje direktora Grabovice, na prvi pogled, izgleda logično i prihvatljivo: ljeto je bilo sušno, hidroakumulacije su ispražnjenje, pa je EPBiH bila prisiljena maksimalno podići proizvdnju struje i potrošnju uglja u dvije termoelektrane. Nikakvih problema ne bi bilo da nije pao snijeg koji je blokirao saobraćaj i prekinuo redovnu dopremu uglja iz rudnika.

No, je li problem proizvela samo "viša sila" ili dio odgovornosti za mogući raspad elektroenergetskog sistema snosi i uprava EPBiH predvođena Grabovicom, koja je loše planirala elektroenergetski bilans i koja se nije pridržavala uobičajenog internog pravila prema kojem ni u jednom trenutku rezerve uglja ne smiju pasti ispod jednomjesečnih potreba. I pored evidentno loše situacije iz TE Tuzla poručuju da će sve isporuke biti ispoštovane.Ni iz termoelektrana ni iz Elektroprivrede ne žele govoriti o količini zaliha. Stanje je očigledno alarmantno. Rezervne količine nisu osigurane – a mogle su biti ili kupovinom uglja koji nisu u sastavu EPBiH ili kupovinom električne energije kako bi se smanjila potrošnja i sačuvala obavezna rezerva uglja u dvije termoelektrane – u Tuzli i Kaknju.Uprava EPBiH nije uradila ni jedno ni drugo nego je najprije ispraznila sva akumulaciona jezera, a potom "spržila" i sve rezerve uglja, ne vodeći računa ni o minimalnim rezervama u slučaju "više sile". (Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku