hamburger-icon

Kliker.info

Lažni sukob koalicionih partnera : Radončić glumi žrtvu kako bi dobio što veći dio plijena!

Lažni sukob koalicionih partnera : Radončić glumi žrtvu kako bi dobio što veći dio plijena!

24 Decembra
16:23 2015

bakefah41Savez dvije vodeće bošnjačke stranke – SDA i SBB – peživjet će trenutnu krizu, Vijeće ministara BiH do kraja godine popunit će redove kadrovima SBB-a, a jedina dilema ostaje hoće li Radončić preuzeti Ministarstvo prometa i komunikacija ili će to mjesto prepustiti nekom drugom iz SBB-a. To je u najkraćim crtama epilog kratkotrajne političke krize koja je protekle sedmice potresla bošnjačku vladajuću koaliciju.

Nakon sastanka stranačkih čelnika SDA i SBB-a, Izetbegovića i Radončića, iz SBB-a upućeno je saopćenje u kome se navodi da je lider ove stranke Fahrudin Radončić odustao od ulaska u Vijeće ministara BiH “zbog montirane istrage koja se vodi protiv njega” te da je ostalo otvoreno pitanje „da li će SBB uopće predložiti drugo ime za ministra prometa i komunikacija ili će SDA sama izabrati svoje kadrove na upražnjene pozicije DF-a“. Drugim riječima kazano, ostala je dilema hoće li Vijeće ministara BiH imati parlamentanu podršku (najmanje 22 zastupnika) ili će u nastavku mandata funkcionirati kao manjinska vlada.

Po svemu sudeći, ta je dilema u međuvremenu razriješena: SBB će popuniti redove Vijeća ministara BiH, a lider ove partije Fahrudin Radončić najvjerovatnije neće preuzeti Ministarstvo prometa i komunikacija nego će na tu poziciju kandidirati nekog drugog iz redova SBB-a.

I ova kao i nekoliko prethodnih incidentnih situacija u odnosima koalicionih partnera, izazvana je jednim te istim problemom koji od prvog dana opterećuje koaliciju SDA i SBB-a. Riječ je o istrazi Tužilaštva BiH protiv Fahrudina Radončića te sudskom postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, u kome su neki svjedoci u negativnom kontekstu spominjali i ime lidera SBB-a. Istragu protiv Radončića u BiH vodi državni tužilac Dubravko Čampara, brat aktuelnog ministra MUP-a Federacije BiH Aljoše Čampare, inače bliskog saradnika čelnika SDA Bakira Izetbegovića.

Sklon teorijama zavjere, Radončić je potpuno uvjeren da je istraga protiv njega napakovana u vrhu SDA, još u vrijeme kada je bjesnio političko-medijski rat između SDA i SBB-a. U formalno-pravnom smislu, Radončić može biti izabran za državnog ministra, jer istraga protiv njega možda hoće a možda i neće rezultirati podizanjem optužnice, no lider SBB-a procjenjuje da bi njegov politički integritet bio narušen ako bi preuzeo ministarsku funkciju dok se za njim vuku repovi neraščišćenih afera.

U političkim kuloarima se spekulira da Radončić nije pretjerano zabrinut istragom koja se vodi protiv njega, i da cijelu situaciju na vješt način, glumeći žrtvu, koristi u pregovorima s Izetbegovićem kako bi svojoj stranci donio što veći dio izbornog plijena. Radončić se za sada pokazao kao vješt pregovarač, mnogo pragmatičniji i lukaviji od svog prethodnika na toj poziciji, Željka Komšića. Prema informacijama Slobodne Bosne, Izetbegović je Radončiću prepustio neke od ključnih pozicija u javnim i državnim preduzećima u kojima je koncentriran golemi državni kapital.

Tako je SBB-u pripala čelna pozicija u Javnom preduzeću Autoceste Federacije BiH, na čijem čelu se trenutno nalazi v.d. direktora Jasmin Bučo iz SDA. Radončić se izborio i za dvije važne pozicije u upravi Elektroprivrede BiH, pri čemu je osobito insistirao na sektoru koji se bavi trgovinom električne energije, što će vjerovatno otvoriti prostor za novi posrednički angažman Vojina Lazarevića i Damira Fazlića, poznatih trgovaca električnom energijom iz Beogada, s kojima Radončić odranije održava bliske kontakte.

Radončić će preuzeti kontrolu i nad Lutrijom BiH, navodno je dobio ključnu poziciju i u Federalnoj Komisiji za vrijednosne papire u kojoj je koncentriran golemi politički i ekonomski potencijal.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - LIDER
    puka 59 - LIDER 26 Decembra, 21:06

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA TVRDE DA JE BAKA NA rahm predsj ALIJU PRAVI VOĐA DRŽI GA PREKO ĆANPARA ZA UZDE .POZDRAV DOMOVINI I NEKA SU NAM -VAM SRETNI BLAGDANI- PRAZNICI.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku