hamburger-icon

Kliker.info

Lajčak u Sarajevu : EU od BiH traži formiranje funkcionalne državne vlasti

Lajčak u Sarajevu : EU od BiH traži formiranje funkcionalne državne vlasti

28 Aprila
16:34 2011

Miroslav Lajčak, Izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju pri zajedničkoj službi vanjskih poslova Evropske unije, boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a odmah po dolasku jasno je kazao da EU od Bosne i Hercegovine traži brzo formiranje funkcionalne vlasti na državnom nivou. Lajčak je podsjetio da je prije dva mjeseca bio u BiH kada je bh. političke lidere informirao o strategiji EU za BiH, i o tome kakva je vizija EU u vezi sa BiH, te koja su očekivanja od bh. institucija i političkih lidera u tom pogledu. U međuvremenu, kazao je, Evropska unija uradila je svoj

ž dio posla i u martu su doneseni novi strateški zaključci o Bosni i Hercegovini i urađeni su svi poslovi za imenovanje novog šefa delegacije EU u BiH. Međutim, naglasio je Lajčak, od tada se u BiH ništa pozitivno nije desilo, od onoga što se očekivalo, a osnovni korak je bio da se formira funkcionalna vlast na državnom nivou. Stoga je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton zamolila Lajčaka da dođe i da u odvojenim sastancima sa političkim liderima traži odgovore na pitanja: šta se može učiniti na tom planu? "Naš cilj nije da odlučujemo ko treba a ko ne treba da vodi Vladu, to je isključivo odgovornost domaćih političkih lidera BiH.

Mi samo želimo da BiH dobije snažnu vladu koja će imati većinu u skupštini i koja će u svom programu imati približavanje BiH evropskim integracijama" kazao je novinarima Lajčak. Dodao je da očekuje manje ličnih ili stranačkih interesa, a više odgovornosti prema građanima BiH. Lajčak se osvrnuo i na nedavno donesenu odluku u Narodnoj skupštini Republike Srpske o provođenju referenduma, naglašavajući da je to korak u lošem pravcu. "Ta odluka je neodgovorna i loša. Ne rješava ni jedno pitanje u BiH, nego ih samo produbljuje, udaljava BiH od EU, umjesto da je približava", naglasio je Lajčak. Također je kazao da se očekuje od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da pokaže inicijativu za rješavanje te situacije, naglašavajući da mu EU pruža punu podršku u tome, najavljujući da će EU o ovoj situaciji reagirati adekvatno. Miroslav Lajčak već se sastao sa predsjednikom SDPBiH Zlatkom Lagumdžijom, ali o rezultatima tog sastanka nije htio govoriti. U ova dva dana, kako je kazao, ima zakazano 15-tak sastanaka po završetku kojih će imati više informacija o procesu formiranja vlasti. Lajčak se sastao i sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku