hamburger-icon

Kliker.info

Lajčak: Do imenovanja mog nasljednika ja sam visoki predstavnik bez obzira da li sam u Bratislavi ili Sarajevu

Lajčak: Do imenovanja mog nasljednika ja sam visoki predstavnik bez obzira da li sam u Bratislavi ili Sarajevu

30 Januara
17:17 2009

 Premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas je u Sarajevu primio u oproštajnu posjetu visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog predstavnika EU u BiH Miroslava Lajčaka. Tokom sastanka, razmijenjena su mišljenja o ekonomskoj i političkoj situaciji u FBiH, a razgovarano je i o situaciji u BiH nakon odlaska Lajčaka s pozicije visokog predstavnika. Lajčak je, nakon susreta,  izjavio novinarima da je današnji razgovor s premijerom Brankovićem dio redovnih konsultacija te da ovih dana ima tu komunikaciju i s predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH. Kako je kazao, cilj je trostruk. Prvo se tiče najave njegovog odlaska i preuzimanja funkcije ministra vanjskih poslova, drugo evropske perspektive BiH, a treće rada Federalne vlade.

– Upoznao sam premijera Brankovića kavi su kriteriji za izbor mog nasljednika. Potvrdio sam da se traži jedno permanentno rješenje, to jeste da novi visoki predstavnik treba da ima mandat Vijeća sigurnosti UN-a i Evropskog savjeta da je građanin EU koji će istovremeno biti i specijalni predstavnik EU. Do imenovanja tog nasljednika ja obavljam funkciju visokog predstavnika sa svim ovlastima, bez obzira na to da li sam u Bratislavi ili Sarajevu i BiH neće biti  ni u kakvom vakuumu, rekao je Lajčak. Proces imenovanja novog visokog predstavnika, kako je dodao, nema uticaja na proces tranzicije Ureda visokog predstavnika. Odluka kakva će biti budućnost Ureda visokog predstavnika, kako je kazao, bit će donesena na sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira 25. i 26. marta.

Lajčak je istaknuo da na osnovu njegovih razgovora u Briselu prošle nedjelje ova godina ima potencijal da bude godina značajnog napretka za BiH, što podrazumijeva njen kandidatski status i ukidanje viznog režima, međutim, kako ističe, trenutno u Briselu ne postoji osjećaj da se i ozbiljno odnosi prema evropskom putu. Premijer FBiH Nedžad Branković kazao je novinarima da je u dijelu razgovora koji se odnosio na nadležnosti Vlade FBiH upoznao visokog predstavnika o trenutnoj i ekonomskoj situaciji i ukupnim problemima u FBiH te namjerama Vlade u realizaciji odredaba Socijalnog sporazuma i Programa mjera za suzbijanje posljedica ekonomske krize.

– Mislim da će prvi kvartal ove godine biti najteži za realizaciju dijela budžetskih obaveza, ujedno to će biti kvartal u kome ćemo procijeniti sposobnost naših struktura da li istinski možemo provesti reformu zakona i početi reformu institucija, što u principu znači rasterećenje i smanjenje javne potrošnje da bi poslodavcima održali što kvalitetniji ambijent i da ne bi došlo do otpuštanja radnika s posla, jer u ovoj godini naša osnovna politika je borba za svako radno mjesto, kazao je Branković.   (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku