hamburger-icon

Kliker.info

Lagumdžijin tajni plan : Pretvaranjem Federacije BiH u „zapadnu Njemačku” može se spasiti država

Lagumdžijin tajni plan : Pretvaranjem Federacije BiH u „zapadnu Njemačku” može se spasiti država

06 Oktobra
05:01 2010

Uprkos apsolutnoj neizvjenosti koja je u BiH zavladala nakon nedjeljnih izbora na kojima je SDP Zlatka Lagumdžije ostvario veliku pobjedu, naša država doživljava novu – mladost i budućnost. Stranke koje su vodile BiH u protekle četiri godine proizvele su nezapamćenu političku i ekonomsku krizu i bacile u BiH u provaliju punu blata u kojem se zemlja sada valja i izvjesno je da će trebati vremena da se BiH iz svega toga izvuče.Pobjednik ovih izbora – SDP – ne uživa u pobjedi nego njegovo najuže rukovodstvo od nedjelje navečer, kada je počelo saopštavanje izbora, radi punom parom, potpuno svjesno odgovornosti i svega što ga čeka. Lagumdžija, lider te političke partije, samo se u preksinoć oglasio u magazinu FTV-a „60 minuta" i dao do znanja da sprema plan izlaska države iz teške krize.

O čemu se radi?         Milorad Dodik i njegov SNSD, također su pobjednici nedjeljnih izbora, a on osobno je još davno poručio da sa svima može i hoće osim SDP-a. To dovodi u pitanje formiranje vlasti na državnom novou, ali i otvara mogućnost da Dodikov SNSD, koliko god to izgledalo nevjerovatnim, ode u opoziciju.Dodikova stranka ima, prema jučerašnjim rezultatima izbora, osam, devet poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH što je zamašan broj, ali nedovoljan da diktira uslove. S druge strane, SDP ima veći broj mandata i ako bi se ovdje rukovodili evropskim principima, stranka koja ima najveći broj mandata u državnom parlamentu – daje premijera. To znači da bi novi predsjednik Vijeća ministara BiH morao biti Zlatko Lagumdžija.Dodik na to sigurno neće pristati, neće ni Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Ne treba smetnuti s uma da su njih dvojica u predizbornoj kampanji igrali jedan na drugog, pa je Čović kazao i to da će pripadnici srpskog naroda u BiH glasati za kandidata HDZ-a za člana Predsjedništva BiH Borjanu Krišto, a bh. Hrvati za Nebojšu Radmanovića i HDZ u Federaciji BiH. Istovremeno, Čović je optuživao Bošnjake koji glasaju za kandidata SDP-a za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, da su protiv hrvatskog naroda i BiH. Uzgred, Komšić je, rečeno običnim jezikom, zgazio sve svoje protivnike, a više od 300.000 građana BiH koji su glasali za njega, pokazali su da im je stalno do građanske i normalne države BiH.Lagumdžija i njegov SDP neće pristati na Dodikove, ali i Čovićeve ucjene, tako da će ova dvojica morati tražiti saveznike na drugoj strani. Inače, Dodik tvrdi da je BiH neodrživa država, a Čović sada zahtijeva treći, hrvatski entitet. U konačnici, ostvarenje njihovih zahtjeva vode u novo „humano preseljenje naroda" i raspad BiH.

Šta sve ovo znači?         Više nema nikakve dileme da će Lagumdžijin i Komšićev SDP ući u koaliciju sa SDA-om Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića. Koliko god to nekome izgledalo nemogućim, jasno je da se radi o prirodnoj koaliciji u ovom trenutku, a isključivo u interesu države Bosne i Hercegovine.S druge strane, SDP je potpuno spreman da, bez obzira što je najjača stranka u BiH, ode u opoziciju kada je riječ o koaliranju na državnom nivou jer neće i ne može pristati na zahtjeve, bolje reći ucjene Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića i njihovog izvršioca radova Fahrudina Radončića kojem u potpunosti odgovara Dodikov cilj – podjela BiH.Lagumdžija, kako saznajemo, već danas otvara seriju razgovora s liderima stranaka kojima je stalo do BiH, a koje su dobile mandate u Parlamentu BiH, pokušavajući da ih okupi na ideji evropske BiH. Iz toga su, sasvim razumljivo isključeni Radončićeva privatna stranka i Stranka za BiH. Ako mu to pođe za rukom, onda se može lako desiti da Dodikov SNSD ode u opoziciju.Na drugoj strani, vrlo je moguće da SDP ode u opoziciju na državnom nivou bez obzira što ima najveći broj poslanika u Parlamentu BiH, i da se okrene Federaciji BiH, odnosno da zajedno sa SDA, ovaj entitet napravi moćnim i jakim, a istovremeno da blokira svaki pokušaj rasturanja BiH u režiji trojca Dodik – Čović – Radončić. Sam Lagumdžija kazao je da se taktikom stvaranja Federacije BiH u „zapadnu Njemačku" može spasiti država i za kratko vrijeme ujediniti sa „Dodikovom istočnom Njemačkom". (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku