hamburger-icon

Kliker.info

Lagumdžija : Uradit ćemo za Hrvate više nego HDZ BiH za 18 godina

Lagumdžija : Uradit ćemo za Hrvate više nego HDZ BiH za 18 godina

01 Januara
20:37 2011

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija u intervjuu za Dnevni list govori o formiranju vlasti, platformi između SDP-a, SDA, Narodne stranke Radom za boljitak te HSP-a, zatim o sastanku organiziranom od dvaju HDZ-ova i SNSD-a i SDS-a, o trenutačnoj političkoj situaciji Hrvata kao i o onome što će SDP i spomenute tri stranke učiniti za Hrvate.

Kako komentirate zaključke lidera dvaju HDZ-ova, odnosno SNSD-a i SDS-a da idućeg mjeseca ipak obnove dijalog s Vama i sa Sulejmanom Tihićem. Je li to možda naznaka popuštanja? Što ste spremni novoga ponuditi za kompromis? Je li to možda pozicija predsjedatelja Vijeća ministara BiH za kandidata jednoga od dvaju HDZ-ova?

– SDP je potpisao zajedničku platformu sa SDA, NSRZB-om i HSP-om koja jasno i precizno definira rješenja za trenutačno stanje u BiH i daje načine ispunjenja zajedničke vizije stranaka potpisnica: BiH u NATO-u i zemlja kandidat koja je otpočela pregovore za pristup u EU-u do kraja mandata 2014. Nasuprot tome, stranke koje su se okupile bez dnevnog reda i bez konkretne platforme u Mostaru su taj sastanak tako i završile. Također, SDP je bosanskohercegovačka stranka koja okuplja Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve one koji su primarno građani ove države. SDP kao takav ne može biti dio samoproglašenih nacionalnih blokova. U skladu s izbornim rezultatima i činjenicom da je SDP dobio najveći broj glasova, okupit ćemo konzistentnu koaliciju na svim razinama. U skladu s tim, ako neke druge stanke mogu i žele okupiti većinu na državnoj razini bez SDP-a, onda će one odrediti koji će predsjedatelj biti iz neke od tih stranaka.

Da razjasnimo odnos SDP-a i dvaju HDZ-ova. Gdje je i zbog čega “puklo” s Čovićem? Je li to zbog sporazuma s Dodikom i je li Ljubić zapravo kolateralna šteta nakon što se pridružio toj “osovini”?

– Platforma koja je potpisana prošli tjedan sadrži gotovo sve ono što je HDZ 1990. postavio kao svoje političke ciljeve tijekom pregovora. U tom smislu, logično je da Božo Ljubić i rukovodstvo HDZ-a 1990. budu dio buduće koalicije koja će provoditi reforme dogovorene i potpisane u sklopu platforme na svim razinama na kojima ova skupina stranaka uspije formirati vlast u cilju promjene stanja u BiH. Stavovi HDZ-a BiH su trenutačno takvi da je suradnja s njima teže ostvariva, jer su dijelu biračkog tijela obećali nešto što jednostavno nije izvodivo i zbog toga će sigurno biti kažnjeni od razočaranih birača već na idućim izborima. Kao što je 100 posto BiH bila potpuno nerealna vizija s obzirom na povijesni trenutak u kojem se nalazimo, tako je prijetnja odcjepljenjem RS-a neostvariva u bilo kojem kontekstu, kao i pravljenje trećeg entiteta. HDZ BiH i Dragan Čović se moraju brzo vratiti u okvire realnosti ili će pokušajima blokada vlasti koja im se ne sviđa ostati na marginama većine političkih događanja.

Ljudi su jednostavno bombardirani raznoraznim informacijama, nagađanjima, analizama. “Napada” li SDP samo hrvatske pozicije u vlasti na raznima razinama? Evo, od pet hrvatskih ministarstava u FBiH, koliko će pripasti HSP-u i Boljitku?

– Ono što me čini optimistom je činjenica da smo se mi dogovorili što hoćemo zajedno uraditi bez ikakvog cjenkanja i trgovanja pozicijama i foteljama. Dakle, mi znamo što hoćemo postići i napravit ćemo najbolju raspodjelu posla i odgovornosti između nas na osnovi stručnosti i političkog kapaciteta stranaka sudionica. Sigurno je da ima mjesta za ministre Hrvate iz sve tri stranke pa i za HDZ 1990. ako se programski usuglasimo i ponudimo kvalitetne ljude koji će biti prihvatljivi svima. Čelnici izvršne i zakonodavne vlasti trebaju biti ti koji će preuzeti odgovornost te svojim kvalitetama biti jamac za ispunjenje preuzetih obveza. Kada dođe vrijeme za to, razgovarat ćemo i o raspodjeli pozicija. To i jest razlika nas i tzv. nacionalnih blokova. Dok mi pričamo o tome što će buduća vlast raditi, oni samo i isključivo pričaju o tome kome će što pripasti.

Neki poput Čovića tvrde kako se upuštate u političku avanturu, pa čak i razgradnju BiH?

– Takve prijetnje uopće ne shvaćam ozbiljno jer su oni koji prijete takvim stvarima svjesni da bi se njihova politička karijera završila puno brže nego karijere onih koji su pokušali uraditi nešto slično u nekom ranijem razdoblju. Mislim da su dovoljno mudri da neće krenuti u tom smjeru kao i u avanture koje su unaprijed osuđene na propast. Uostalom i Jelavić je na kraju priznao da je tzv. samouprava bila pogreška i za hrvatski narod. Ukoliko bi netko pokrenuo blokadu, sam bi završio blokiran.

Čović tvrdi kako iznova, preko HSP-a i Boljitka podvaljujete Hrvatima. Zato pojasnite koje su to “ustavne” novine koje nudite za poboljšanje položaja Hrvata, poglavito u Federaciji, i čime to jamčite?

– Mi ne nudimo nikome ništa. Mi samo istinski želimo da svaki čovjek, kao i svaki narod, ostvaruje jednaka prava na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine i da je to institucionalno, a ne teritorijalno zajamčeno. Svako tko makar jednom obrati pozornost na dio platforme koji se odnosi na jednakopravnost građana i naroda u BiH, uvidjet će da želimo uraditi za položaj Hrvata ono što ni HDZ ni Čović nisu uspjeli u zadnjih 20 godina, od kojih su 18 na vlasti. Članovi Predsjedništva BiH će se birati iz Parlamenta. Odlučivanje u Vladi Federacije će postati analogno onome iz Vijeća ministara BiH. To znači da nema donošenja odluka ukoliko je više od dvije trećine prisutnih bilo kojeg konstitutivnog naroda protiv odluka koje su u ekskluzivnoj nadležnosti Vlade. Onima koji nas kritiziraju predlažem da od Dodika traže da se ovaj sustav počne primjenjivati i u Vladi RS-a.

Kako Vi i SDP doživljavate silnu “brigu” Milorada Dodika za hrvatske političke interese? On podržava Hrvate iz dvaju HDZ-ova, ali ne i one “kamuflirane” iz drugih stranaka?

– Milorad Dodik želi da se prava građana i naroda vežu za dio teritorija BiH. SDP kao i potpisnici platforme dijele mišljenje da svi građani i narodi trebaju biti jednaki na čitavom teritoriju BiH. Dodikova navodna briga za Hrvate je najevidentnija tamo gdje on ima najviše moći. Ne trebam posebno navoditi pitanje izbora Emila Vlajkija za potpredsjednika RS-a. S druge strane, Dodiku ne odgovara Bošnjak koji je jednoglasno izabran u klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, a koji je trebao biti izabran za predsjednika Vijeća naroda. I tu je on htio postaviti “svog” Bošnjaka kao što je sve Hrvate i Bošnjake u Vladi RS “probrao” sam. Na kraju je SNSD izborom Momira Malića za predsjednika Vijeća naroda RS-a pokazao koliko poštuje ustavnu strukturu, pa i Ustav RS-a. Sada praktično ni na jednoj od šest ključnih pozicija u RS-u nemate predstavnika bošnjačkog naroda, što tamošnjoj vlasti oduzima i legalitet i legitimitet.

Vjerujete li, nakon svega, da će SDP biti u vlasti na državnoj razini ili je možda moguć neki drugi neželjeni rasplet ako dogovora ne bude?

– SDP će biti dio one vladajuće većine koja bude imala jasne ciljeve i dogovorila konkretne mjere za njihovo ispunjavanje. Ukoliko postoji većina koja hoće podijeliti pozicije i fotelje, onda je moguće da SDP bude izvan vlasti na razini BiH. Mi se nećemo otimati za ulazak u vlast s ljudima koji ne žele praviti kvalitetan program za iduće četiri godine i koji praktično žele ponoviti prethodne četiri godine.

Razgovarate često sa stranim diplomatima ovdje i u svijetu. Što oni kažu, podržavaju li Vašu strategiju o uspostavi vlasti ili Vam ponešto i zamjeraju?

– Sve članice PIC-a žele vidjeti BiH kao prosperitetnu zemlju unutar EU-a. Stoga se podrška onome što SDP pokušava uraditi podrazumijeva, pogotovo zbog činjenice da smo najveća stranka u BiH po broju glasova po prvi puta od 1990. i zbog činjenice da smo prvi puta okupili skupinu stranaka koja ima dogovor o implementaciji konkretnih mjera za izlazak iz krize i ispunjavanje zajedničkih ciljeva. Još nisam sreo relevantnog stranca koji nije priznao SDP kao pobjedničku stranku i koji smatra da bi vlast bez nas bila dobra za ovu zemlju, naprotiv.

Jesu li točna nagađanja kako SDP i SDA zapravo žele još složeniju političku situaciju u BiH kako bi se međunarodna zajednica snažnije angažirala na konačnom rješenju ustavnoga ustroja ove države?

– Ne. SDP želi da se od BiH što prije počne praviti stabilna i prosperitetna zemlja u kojoj su svi jednaki na svakom dijelu teritorija i u kojoj će domaće vlasti preuzeti punu odgovornost za stanje u zemlji.

Suvišno je pitati jeste li svjesni teške gospodarske situacije u zemlji. Gdje će kadrovi SDP-a odmah na početku “udariti” kako bi građani što prije osjetili ekonomski opravak?

– Pet politika SDP-a i rješenja koje one nude su ono što je danas potrebno u Bosni i Hercegovini. U onoj mjeri u kojoj uspijemo nametnuti ove teme, kako u budućim vladama tako i u najširoj javnosti, ova zemlja ima veće izglede za brži oporavak. Osnovni prioritet su strana ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje stope nezaposlenosti. Jedan od kapitalnih problema u Bosni i Hercegovini je kako pomiriti građansko i nacionalno. Mi ćemo to uraditi jer je Bosna i Hercegovina sa svim svojim različitostima jedino kao takva moguća.

Ne bojimo se masovnoga izljeva nezadovoljstva
Strahujete li od masovnoga izljeva nezadovoljstva radnika, umirovljenika, invalida i socijale. Sve su to kategorije koje su ugrožene u reformskim zahvatima?

– Ne plašimo. Mi se plašimo ponavljanja prethodne četiri godine i statusa quo koji destruktivan po zemlju i ljude. Naš najveći resurs, koji nepovratno ističe, jest vrijeme. Mi se trenutačno nalazimo u najgorem stanju u kojem se možemo uopće i nalaziti. Dosadašnja vlast je pokazala da nije dorasla problemima koje naša zemlja ima. Nova vlast će zajedno s najširim slojevima društva, od umirovljenika do sindikata, krenuti u nužne reforme. Prije nekoliko dana sam razgovarao s rukovodstvom sindikata koje ima puno razumijevanje za ono što ćemo zajedno morati raditi i u potpunosti stoje iza potpisane programske platforme. Antun Mrkonjić(Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku