hamburger-icon

Kliker.info

Lagumdžija: SDP neće učestvovati na sutrašnjem sastankiu koji je inicirao visoki predstavnik

Lagumdžija: SDP neće učestvovati na sutrašnjem sastankiu koji je inicirao visoki predstavnik

15 Jula
17:17 2009Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) neće učestvovati na sutrašnjem sastanku koji je incirao visoki predstavnik jer je taj sastanak i sve što je dovelo do njega dokaz kraha ‘prudske trojke’ i vladajuće koalicije, izjavio je danas na vanrednoj pres-konferenciji predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija. Pres-konferencija održana je nakon sjednice Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj su zauzeti stavovi vezano za pismo i poziv visokog predstavnika Valentina Inzka za sutrašnji sastanak političke koordinacije na kojem bi se trebala razmatrati nekolicina važnih pitanja za budućnost BiH.Poziv za učestvovanje na ovom sastanku upućen je i liderima SDA, SNSD, HDZBiH i SBiH. Za tu priliku predloženo je da se razmatraju četiri važna pitanja – budući mehanizmi koordinacije između političkih stranaka u BiH, neriješena pitanja iz Mape puta za ukidanje viznog režima, pitanje državne i vojne imovine i proces ustavne reforme.

SDPBiH, kako je kazao Lagumdžija, smatra da budući mehanizmi koordinacije između političkih stranaka BiH ne trebaju negirati državne institucije, niti derogirati demokratske principe po kojima vlast i opozicija imaju svoja prava i obaveze. Što se tiče neriješenih pitanja iz Mape puta za ukidanje viznog režima, Lagumdžija je iskazao svoju i spremnost predstavnika SDP-a u Parlamentu i Predsjedništvu BiH da podrže sve zakone i aktivnosti koji su neophodni da se građani BiH više ne ponižavaju pred vratima šengenskih ambasada. Pitanje državne i vojne imovine, za SDP je potpuno jasno i ono proizilazi iz sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ. "Tzv. Prudski dogovor je i u tom domenu za nas neprihvatljiv i ne vidim razlog da o njemu razgovaramo ili da na njemu gradimo buduća rješenja. Osim toga, Prudska trojka, sa svojim koalicionim partnerima u koje ne spada SDP, ima dovoljno glasova da to usvoji.

Prirodno, pod uslovom da i samo u to vjeruju, ili se možda o tome samo dogovore", naveo je Lagumdžija. O procesu ustavne reforme, prema njegovim riječima, stavovi SDP-a su  poznati i nepromijenjeni. "Bilo kakav novi proces ustavne reforme, koji bi počeo od praznog papira umjesto od „Paketa plus“ koji bi ponudila vladajuća trojka, četvorka ili petorka, je nešto što ne može donijeti željeni rezultat pa tako ni SDP ne želi u tome učestvovati", kazao je  Lagumdžija. O ovim stajalištima SDPBiH, Lagumdžija je pismom izvjestio visokog predstavnika Valentina Inzka. "SDP će, u svakom razgovoru, pa makar i pod „razno“ , o rješavanjima ekonomske i socijalne krize u zemlji, davati svoj doprinos. Za svaki budući razgovor i sastanak koji bi uzeo u obzir izložene principe i bio pripremljen na odgovarajući način predstavnici SDP-a su spremni", naveo je Lagumdžija u pismu koji je  danas uputio Valentinu Inzku. (Kliker.info-Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku