hamburger-icon

Kliker.info

Kumrovec : Više hiljada jugonostalgičara proslavilo rođendan Josipa Broza Tita (VIDEO)

Kumrovec : Više hiljada jugonostalgičara proslavilo rođendan Josipa Broza Tita (VIDEO)

23 Maja
19:00 2009

Hljade simpatizera Josipa Broza Tita pohrlilo je danas u njegov rodni Kumrovec, kako bi proslavili 117.godišnjicu njegovog rođenja i Dan mladosti.Za fotografisanje uz Titov kip čekalo se u nepreglednim kolonama, a obožavatelji su ga zasuli cvijećem.Transparenti, titovke, jugoslovenske zastave i fotografije bivšeg jugoslavonskog predsjednika i ove su godine bili neizostavan dekor.Sve je bilo propraćeno pjevanjem jugonostalgičnih pjesama, među kojima i obavezne zakletve "Druže Tito, mi ti se kunemo!".

U malom Kumrovcu danas se, prema nekim procjenama, stisnulo čak desetak hiljada ljudi iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz Slovenije i BiH.Tomislav Badovinac, predsjednik Saveza društva Josip Broz Tito, na centralnom skupu, kritikovao je što su najnovije masovne grobnice, bez puno razmišljanja, odmah stavljene na teret Titove duše."Zločini su počinjeni i to niti možemo, niti želimo poricati", rekao je Badinovac, koji je kritikovao i govor Andrije Hebranga u Blajburgu, jer je, "po pitanju Josipa Broza Tita i tužilac i sudija, i bez dokaza ga je proglasio zločincem".Istovremeno,više hiljada Krajišnika Bihaća, Velike Kladuše, Cazina, Drvara, Bosanskog Petrovca i drugih krajiških mesta, ispratilo je Titovu štafetu za Kumrovec, uz bogat kulturno-umetnički program, sa crvenim maramama i zastavama sa petokrakom i uzvicima "Živio drug Tito".

Prema izjavama Kajteza Sabljakovića, predsjednika udruženja "Josip Broz Tito", iz Velike Kladuše su otišla četiri autobusa sa članovima udruženja i obožavaocima Broza. U Kumrovcu je, uz Titov rođendan, obiležena i 65.godišnjica Trećeg zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) u Topuskom.Tradicija proslave Dana mladosti, kojim se 25. maja obilježavao rođendan Josipa Broza Tita, nije zamrla raspadom Jugoslavije.Ritual nošenja štafete osmišljen je prije više od 60 godina i trajao je pune 42 godine (1945-1987).Prva štafeta je krenula iz Titovog rodnog Kumrovca. Od tada je svake godine kretala iz drugog grada s područja Jugoslavije.
Na završnoj svečanosti na stadionu JNA, 25.maja, Titu je štafetu uručivao najbolji omladinac.Prvi je tu čast imao Mika Tripalo, tadašnji predsjednik CK Narodne omladine Jugoslavije.

I u Beogradu će osmi put biti obilježen Dan mladosti.         Udruženje za njegovanje tradicije dobrovoljnog omladinskog rada "Pavle Korčagin" najavilo je da će u ponedjeljak, 25. maja, organizovati proslavu Dana mladosti, a tada se očekuje i dolazak štafete, koju će primiti general Stevan Mirković.Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, u hrvatskom Zagorju, 7. maja 1892. godine, u velikoj porodici sa  petnaestoro dece.Tito je predsjednik Jugoslavije postao 1953. godine i tu je dužnost obavljao sve do svoje smrti, 4. maja 1980. godine.  (Kliker.info-Mondo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku