hamburger-icon

Kliker.info

Kucinich: Zbog nafte su kreirali najveću laž u historiji (Video)

Kucinich: Zbog nafte su kreirali najveću laž u historiji (Video)

16 Oktobra
14:16 2012

Američki zastupnik Dennis Kucinich osvrnuo se na 10. godišnjicu odobrenja rezolucije o upotrebi sile SAD-a protiv Iraka, koja je bila prvi korak prema vojnoj invaziji na tu zemlju. U svom proglasu Kucinich podsjeća kako je od početka invazije stradalo preko 1.000.000 nedužnih stanovnika Iraka. U proglasu pod nazivom: "Oružje masovnog odvarćanja pažnje" – posebno se osvrnuo na način na koji je američka i svjetska javnost izmanipulirana u slučaju napada na Irak.  Nema sumnje da je Kucinich tezu o stvaranju pristanka posudio od slavnog Noama Chomskyog i njegove knjige "Proizvodnja pristanka: politička ekonomija masovnih medija" (1988) i to je dobro – jer način i strategija kojom masovni mediji smisleno i svjesno, koristeći se lažima i raznim manipulacijama, publici prezentiraju "razloge" za odlazak u rat, je koncept koji još uvijek nije dovoljno prokazan.

"Zastupnički dom SAD prije deset godina je napravio jednu od najvećih grešaka naše generacije. Kongres, s željenom sljepoćom, glasao je za napad, invaziju i okupaciju suverene, naftom bogate, države Bliskog istoka koja nas nije napala niti je predstavljala ikakvu prijetnju američkom narodu. Rat u Iraku će u konačnici koštati SAD 5 bilijardi USD. Čak 4.488 naših vojnika je poginulo. Deseci hiljada Amerikanaca su ranjeni. Najmanje 1 milion nevinih Iračana je ubijeno. Irak je postao dom za Al Qaidu, što svakako nije bio slučaj prije naše intervencije. Gnjev protiv SAD učinio je to da je postizanje mira postalo sve teže. I dalje imamo hiljade naoružanih pripadnika u Iraku – koji su plaćeni od strane američkih poreznih obveznika.Mnogi danas žele napraviti reviziju historije rata u Iraku. Ljudi koji su nas odveli u rat na temelju laži, sada nam poručuju kako se obavještajna zajednica ‘prešla’. Ne žele da postavljamo pitanja, zato jer ne žele da budu odgovorni. Oni koji ponavljaju taj mit da je Amerika nasamarena ponavljaju jednu od najvećih laži u američkoj historiji.Irak nije predstavljao nikakvu prijetnju SAD. Irak nije imao nikakvo oružje za masovno uništenje. Irak apsolutno nije imao nikakve veze s napadom 9. septembra. Nismo bili nasamareni. Nismo bili zeznuti. Sve je bilo jasno već tada.

Dokazi su bili javno dostupni svima koji su ih željeli pogledati. Lično sam ih podijelio zastupnicima u Kongresu. U dokumentu sam istaknuo lažno opravdanje za pokretanje rata. Busheva administracija lagala je Kongresu i američkom narodu kako bi im prodali rat. Obavještajna zajednica nije bila nasamarena, nasamaren je bio jedino američki narod i dan danas plaćamo cijenu.Zašto su nam lagali? I nakon 10 godina, još nitko nije preuzeo odgovornost za te laži. Možda bi bilo korisno da pogledamo kome se isplatio ovaj rat. Neokonzervativci u Bushevoj administraciji željeli su svijetu pokazati američku moć na način da unište neprijatelja. Mislili su da će silom i bombama moći nacrtati nove granice, osigurati američku hegemoniju i pristup jeftinoj nafti u novome stoljeću. Svakako su proizvođači bombi i ratni profiteri dosta dobili od desetljeća rata. Brbljava elita, sponzorirana od strane State Departmenta, odnosno ‘nezavisni’ analitičari, svakako su profitirali. Ova profesionalna brbljava elitna klasa dobivala je novac i pažnju za podizanje straha i pristanka za odlazak u rat. I ko je još profitirao od rat?Americi treba period istine i pomirenja. Kako možemo izbjeći buduće ratove ako ne razumijemo stvoreni pristanak kada je riječ o ratu protiv Iraka?", zapitao se Kucinich. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku