hamburger-icon

Kliker.info

Krvoproliće u Arizoni : Atentat pomno isplaniran, ubojici prijeti smrtna kazna

Krvoproliće u Arizoni : Atentat pomno isplaniran, ubojici prijeti smrtna kazna

11 Januara
03:01 2011

Napad na demokratsku kongresnicu Gabrielle Giffords koja je u subotu na političkom skupu u Tusconu (Arizona) ustrijeljena u glavu, pri čemu je ubijeno šest osoba a ranjeno 14, bio je pomno isplaniran atentat zbog čega ubojici Jaredu Loughneru prijeti smrtna kazna.FBI je u ponedjeljak potvrdio da je u stanu ubojice pronađeno više dokaza koji ukazuju na to, među ostalim i omotnica na kojima piše »planirao sam ovo unaprijed«, »moj atentat« i »Giffords«. Omotnicu je ubojica spremio u kućnom sefu, odmah do pisma kongresnice Giffords iz 2007. godine u kojem mu se ona zahvaljuje što je posjetio skup sličan ovome u subotu kada se dogodila tragedija. Loughner, koji je po svemu sudeći djelovao samostalno, nalazi se u pritvoru, a u ponedjeljak bi najvjerojatnije trebao izaći pred suca.Glavna žrtva, kongresnica Gabrielle Giffords, pukim čudom preživjela je napad iako je pogođena metkom u glavu. Još uvijek se nalazi u kritičnom stanju, ali su liječnici optimisti i vjeruju u njezin oporavak. Subotnji napad u Arizoni potresao je Sjedinjene Države.

 Zastave su u cijeloj zemlji spuštene na pola koplja dok Amerikanci oplakuju žrtve, a predsjednik Barack Obama vodi minutu šutnje. Rasprave u Kongresu su zbog tragičnog događaja odgođene, među ostalim i kontroverzno glasanje o poništenju zakona o zdravstvenoj reformi.U isto vrijeme u medijima i na socijalnim mrežama traje rasprava o nasilnoj političkoj retorici koja se sve više koristi u SAD-u i koja je možda utjecala i na taj događaj. Direktor FBI-a, Robert Mueller, izjavio je da će u fokusu istrage biti i uloga nekih internetskih stranica odnosno radikalno desničarskih organizacija. Iako nitko nije rekao da je riječ o politički  motiviranom pokušaju ubojstva, bivša američka potpredsjednička kandidatkinja, a danas jedna od neformalnih vođa pokreta »Čajanka«, Sarah Palin našla se na udaru liberalnih medija zbog svoje nasilne retorike.Upravo je Sarah Palin precizno identificirala demokratske zastupnike i njihove okruge na koje treba obavljati pritisak i koje treba pobijediti na izborima za Kongres. Na virtualnoj karti koja je sve do subote bila na Palinovoj internetskoj stranici ti ljudi, a među njima i kongresnica Giffords, bili su označeni metom, zbog čega neki sada pozivaju Palin na odgovornost.

Da stvar bude gora, Giffords je ranije upozorila na takvu retoriku. »Mi se nalazimo na Palinovoj listi. Način na koji smo prikazani jest nišan na našim okruzima. Kada ljudi rade takve stvari, bilo bi dobro da shvate i moguće posljedice«, izjavila je Giffords. Osmi izborni okrug u Arizoni, kojem pripada Tucson, smatra se konzervativnim okrugom, a ured umjerene demokratske kongresnice Giffords bio je napadnut i u martu 2010. Na izborima u studenom 2010. Giffords je tijesnom pobjedom osigurala treći mandat u Kongresu, pobijedivši kandidata pokreta »Čajanka«.I dok su neki komentatori već povezali subotnji napad sa Sarahom Palin i ultra konzervativcima, drugi pozivaju na oprez s obzirom na to da nema dokaza za tako nešto. Svi se zato slažu kako političari često pretjeruju u svojoj retorici punoj metafora, često prilično nasilnih. To je bilo posebno vidljivo u raspravi o zdravstvenoj reformi koja je podijelila Sjedinjene Države. Tako je na primjer Sarah Palin, nakon što je izglasana reforma zdravstva, pozvala birače: »Ne povlačite se, nego iznova nabite (pušku)«. Novi predsjednik Predstavničkog doma John Boehner jednom je rekao da bi svaki demokrat koji je glasao za Obaminu reformu zdravstva mogao biti »mrtav čovjek«, a znalo je izletjeti i samom predsjedniku Obami: »Ako oni izvade noževe, mi ćemo izvaditi pištolje«.  (Kliker.info-Vjesnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku