hamburger-icon

Kliker.info

Krv na ulicama Teherana : Najmanje 20 mrtvih u sukobima policije i prosjednika

Krv na ulicama Teherana : Najmanje 20 mrtvih u sukobima policije i prosjednika

21 Juna
14:15 2009

<!–

Komentiraj   
Ispiši   
Pošalji emailom

–>Iranski državni mediji izvijestili su nedjelju kako je u sukobima proreformističkih prosvjednika i policije smrtno stradalo još 13 osoba. Također, iranska je vlada snažno osudila europsko izražavanje zabrinutost za vjerodostojnostpredsjedničkih izbora.Najnovije izvješće podiže ukupan broj mrtvih na najmanje 20 osoba. Press TV, iranska televizija koja na engleskom emitira izvan Irana, izvijestila je da je 13 osoba koje naziva ‘teroristima’ poginulo u subotnjim sukobima prosvjednika i policije naoružane pendrecima, suzavcem i vodenim topovima.Državna je televizija izvijestila i od najmanje stotinu ranjenih u subotnjem nasilju. No, također citira zamjenika šefa policije koji navodi kako redarstvene snage nisu koristile stvarnu municiju u rastjeravanju prosvjednika koji su u nedjelju zapalili dvije benzinske postaje te napali policijsku postaju.

Iranski je ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki na novinskoj konferenciji javno zamjerio Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj što su izrazile zabrinutost u regularnost izbora te novu pobjednu dosadašnjeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Njegov je ponovni izbor potaknuo najveću iransku unutarnju krizu od Islamske revolucije 1979. godine.- Francuska je preuzela izdajnički i nepravedan pristup novom razvoju događaja u Iranu dok je Velika Britanije uvijek stvarala probleme u odnosima – izjavio je Mottaki.Tisuće pristaša Mirhoseina Musavija, koji tvrdi da je osvojio izbore, potuklo se sa sigurnosnim snagama demonstrirajući nepoštovanje prema iranskom vrhovnom vođi Ayatollahu Ali Khameneiju.Prosvjednici su se osokolili usprkos neprekidnim upozorenjima vladajućeg režima, a neki svjedoci navode kako su začuli i povike ‘Smrt Khameneiju!’, još jedan znak do sada nezamislive sumnje u neograničenu vlast najmoćnije osobe Irana.

Iran je uveo i snažnu kontrolu stranih medija do te granice da je neiranskim novinarima zabranjen izlazak na ulice izvještavati.Uz to, Međunarodna kampanja za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku navela je kako je većina ozljeđenih prosvjednika nakon traženja medicinske pomoći bilo uhićeno još u bolnici. Liječnicima je navodno naređeno da prijave sve ozljeđene vezane uz prosvjede, a neki su teže ozljeđeni prosvjednici spas potražili u stranim veleposlanstvima.- Uhićeni građani traže pomoć zbog ozljeda koju su im nanijeli policajci dok su tražili ispunjavanje njihovih ustavnih prava. Iranska se vlada može sramiti svojih postupaka. Upravo sada, cijeli svijet svjedoči njihovim postupcima – zaključio je Hadi Ghaemi, glasnogovornik Kampanje.  (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku