hamburger-icon

Kliker.info

Krv na ulicama Ljubljane : “Festival demokratije” se pretvorio u krvavi rat policije i demonstranata (Video)

Krv na ulicama Ljubljane : “Festival demokratije” se pretvorio u krvavi rat policije i demonstranata (Video)

01 Decembra
08:08 2012

Protest protiv Vlade u Ljubljani jučer nije mogao proći mirno. Ono što je u popodnevnim satima izgledalo kao "festival demokracije" oko 18 sati se pretvorilo u pravi rat na ljubljanskim ulicama.Prve petarde su pred Državnim zborom počele letjeti oko 18 sati. Potom je grupa policjaca ušla među ljude s namjerom da izdvoje one koji rade nerede. Oko 500 nasilnika je napalo policajce sa svime što im je došlo pod ruke – bakljama, kamenjem i petardama, a već na početku je uhićeno troje ljudi. Nakon izbijanja sukoba Ljubljanu je počeo nadlijetati policijski helikopter.Policajci su u sukobu  u tri navrata bacili suzavac, a potom je u smirivanju najratobornijih morao "raditi" i vodeni top. Prema posljednjim informacijama Dela uhapšeno  je 30 demonstranata, a ozlijeđeno 15 policajaca, od kojih dvojica teže, jer su ih s kamenim kockama pogodili u glavu. Nije poznato koliko je u sukobu ozlijeđeno građana.
 
Zvižduci su zaparali zrak. Da su smjeli, djelatnici Državnog zbora, zgrade tik uz Kongresni trg u Ljubljani, sigurno bi odmaknuli navučene zavjese. Netko bi možda i otvorio prozor. Ali ne, ne može. Policija im je naredila da zgradu pretvore u bunker. I da ne budu u uredima koji gledaju prema trgu. Tako nisu mogli doživjeti taj povijesni trenutak, kad se među okupljenim mnoštvom, koje ga je bučno “pozdravilo”, pojavio predsjednik slovenske vlade Janez Janša.
 
Nekako je mlitav
 
– Evo nam ga, evo – baca cigaretu sredovječni muškarac, a ionako mu je teško pušiti jer ta dosadna kiša nošena vjetrom pada u lice cijeli božji dan. A nije uzeo kišobran pa sad kisne. Ako navuče kapuljaču, što ako ga policija uoči kao “kapucara”? To su oni koji navuku kapuljače pa bace prvi kamen. Klasični sudionici svih prosvjeda. Pendrek mu se baš i ne da osjetiti na leđima. To se, kaže, zove mariborski poučak.
– Nekako je mlitav – kaže mu prijatelj. Pa se smiju. Jer riječ je o lutki na napuhavanje, onoj koju se za 30-ak eura može naručiti preko interneta, za svoje zadovoljstvo. Samo su joj preko lica nalijepili Janšinu sliku. Rranije su izašli s posla kako bi stigli na prosvjed. Iako je prosvjed, sazvan preko društvenih mreža, protiv premijera Janše, premijer simbolički predstavlja državu. Država za koju smatraju da nije pravna. A trebala bi biti. I zato je jučer društvo bilo protiv države.
 
– Za stabljiku marihuane ideš u zatvor, a premijer odbija pozive na sud kao da su pozivi na kavu – žali nam se studentica Petra.– Pa tko je tu lud? – pita nas, dok poruke stižu u valovima, kao na utakmici. Pjeva se red slovenskih tradicionalnih. Neki i plešu. Pa Internacionala. Netko uzvikne: Političari, suci, sindikalisti. Odgovorni ste za stanje u državi. Pokupite se! Skandiranje i pljesak. Sve ih poslati na Cipar! Tooo!… Lopovi! Odstup vlade! Frenetično vrištanje deset tisuća ljudi. I naravno, Gotof je! Geslo od kojeg je sve počelo – Maribor je u ponedjeljak zapalio iskru nezadovoljstva koja se proširila po Sloveniji, baš kao i korupcija, klijentelizam i siromaštvo, koji su ih i dovele na ulicu.
 
Policajac u bolnici
 
– Nadam se da će protest biti miran – kazao nam je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković. I on je trn u oku demostrantima okupljenima između kućica za božićni sajam, koje je policijska konjica promatrala s pristojne udaljenosti. Ironično je bilo gledati kako s jedne strane radnici postavljaju ukrase, a s druge policija barikade. Uzimali su dio po dio grada, stežući obruč oko Kongresnog trga. I već prije 16 sati grupice pod kišobranima stajale su sa strane i čekale. Neki su sjeli i u kafiće iako su vlasnicima vlasti poručile da unesu inventar i zatvore. Ali, razmišlja jedan od njih, što mi može ona gospođa tamo, pokazuje prema ženi s nečim crvenim u kosi. Karanfil? Očito su poslušali pozive – zasad anonimnih organizatora – da donesu cvijeće kao poruku da je skup nenasilan. Toliko karanfila nije na ulicama bilo od nekog davnog 1. svibnja. I policajci, specijalci s vizirima, imali su karanfile. Onaj američki bitnik, Allen Ginsberg, čija je ideja “cvijećem na policajce”, bio bi zadovoljan. A onda je, oko 18 sati, odjeknula petarda.
 
Dečki u crnom, 30-ak neonacista, izronili su iz mase. Petarda, jedna, druga, treća… Baklja. Kamen. Prema policiji. Demostranti  im zvižde, vuku za rukav: Gubite se! Policija smiruje, moli ljude da se maknu. Kirurškom preciznošću, kakvu nismo vidjeli u Mariboru, prosvjednici su otvorili kordon prema izgrednicima, a policija ih izolirala. Crni se ne daju, kamenje i petarde bacaju prema policiji, pa u prozore, a policija suzavac prema njima. Nadlijeće helikopter, prosvjednike zalijevaju vodenim topom, neki su se skinuli goli, svi zvižde. Policajca odvoze kola Hitne pomoći, marica nekoliko izgrednika.
 
Nisu bili zadovoljni – ni protestanti , ni političari. Ponajmanje Janša. Ovakva masa samo dva dana prije predsjedničkih izbora. On dobro zna: prosvjedi su baš njemu krajem 80-ih otvorili put prema vlasti. A, k tome, nikako odrediti tko stoji iza nemira. Ova stranka? Nije? Ona druga? Nije. Aha, mediji. Ali nisu im ni mediji ostali dužni. Internetska stranica Dela ima rubriku Glazba za dobro jutro. Jučer su postavili video socijalno angažirane grupe Rage Against the Machine, Wake up. Probudite se!

Gradonačelnik Popovič: Odstupit ću kad i Obama
 
Protesti  su se proširili na cijelu Sloveniju. Nakon Maribora, Ljubljane i stanovnici Jesenica, Kopra, Kranja iskazali su svoje nezadovoljstvo vlastima. Gradonačelnik Kopra Boris Popovič rekao je da je spreman podnijeti ostavku “ako ostavke daju i predsjednik SAD-a Barack Obama i šef kineske partije Hu Jintao i ako se Kate Middletonn razvede od princa Williama”.Mirni protesti  u Kranju otrgli su se kontroli i građani su pokušali provaliti u zgradu općine, a letjele su petarde i baklje.U Kranju je na prosvjedu bilo više od hiljadu demostranata, koji su prema riječima jednog od njih prosvjedovali protiv svih političkih opcija, “i lijevih i desnih i točkastih”. Protestanti  su rekli da se više ne vide ni u jednoj stranci tražeći pravnu državu, uz plakate na kojima je pisalo “Gotov je!”.“Lopovi, lopovi!”, “Dolje s Türkom!”, “Dolje Janša!, “Dolje Janković, baraba ljubljanska!”, pisalo je na transparentima. (Kliker.info-VLM)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku