hamburger-icon

Kliker.info

Kriza ili kraj koalicione idile : Prijeti li Radončić iz prazne puške?

Kriza ili kraj koalicione idile : Prijeti li Radončić iz prazne puške?

19 Decembra
15:33 2015

fahro_bakirOdluka lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića da odustane od dogovorenog ulaska u Vijeće ministara BiH naišla je na zid šutnje u redovima vladajuće SDA. Ima li SDA već spremno alternativno rješenje pa ih odluka Radončića nije previše uzbudila, ili su naprosto zatečeni postupkom novog koalicionog partnera pa ni sami ne znaju kako će riješiti problem parlemenarne većine .

Bez Radončićevog SBB-a, tri vlajadajuće partije na državnoj razini, SDA, HDZ i Savez za promjene, imaju 20 mandata, dakle dva manje od minimalnog kvoruma, potrebnog ra rad i odlučivanje zakonodavne vlasti.

Ukoliko izostane podrška Radončievog SBB-a, vladajuća trojka ima na raspolaganju dvije mogućnosti: da Vijeće ministara BiH nastavi rad kao manjinska vlada, što bi bilo krajnje rizično, ili da osigura podršku najmanje dva zastupnika iz redova opozicije, Taj je scenarij puno realniji, naravnopood uvjetom da na suradnju pristane A-SDA i BPS,dakle dvije partije koje mogu nadomjestiti izostanak podrške SBB-a.

No, ostaje pitanje kako će se SBB ponašati na nižim razinama vlasti. Da li bi i dalje bio kooperativan ili bi preuzeo “model” ponašanja DF-a prema kojem je Komšićeva stranka bila u isto vrijeme i na vlasti i u opoziciji!? Konkretno, hoće li SBB uskratiti podršku u Parlamentu Federacije BiH kod donošenja nekih od temeljnih odluka i zakona, kao što je primjerice budžet koji je upravo “zaglavio” u Domu naoroda zbog izostanka podrške bošnjačkih delegata.

U svakom slučaju, Radončić nema pretjerano dobru pregovaračku poziciju. Može, ako hoće, zakočiti rad zakonodavne vlasti na nižim razinama, uz neizbježni rizik da se u javnosti njegovi postupci označe kao klasični politički reket, i što je za njega još gore, da takvim postupkom gurne SDA u potragu za novim koalicionim partnerom. Ne treba isključiti mogućnost povratka DF-a u vlast, tim prije što je ova stranka iz svojih redova eliminirala Suljagića i Bajrovića- ključne protivnike partnerstva DF-a i SDA.

Odgovor na ova pitanja nećemo dugo čekati. Do kraja godine Federacija BiH mora usvojiti budžet i to će biti najbolji test stvarnih namjera lidera SBB-a Fahrudina Radončića, ali i test sposobnosti SDA da prevlada novu krizu s parlamentarnom većinom s kojom se ciklično susreće od početka mandata.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku