hamburger-icon

Kliker.info

Krišto u u Davosu: Fokusirajmo se na ono što nas ujedinjuje

Krišto u u Davosu: Fokusirajmo se na ono što nas ujedinjuje

19 Januara
15:47 2023

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u svom obraćanju na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, kao i tijekom posebne sesije „Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu“, istaknula je da Bosna i Hercegovina kao odgovor na globalnu krizu bira suradnju i otvorenost.

Predsjedateljica Krišto istaknula je da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju suradnje s Europskom unijom.

„Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli“, poručila je predsjedateljica Borjana Krišto i dodala da Bosna i Hercegovina ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna europska društva.

Osvrnula se na globalne izazove s kojima se društva danas suočavaju te dodala da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusije na društva Zapadnog Balkana, posebice ako se suradnja i integracija zamjenjuju konfliktom.

Prema njezinim riječima, aktualna kriza mora se pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija.

„Dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo zamijenili zastarjele tehnologije i infrastrukture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi te okoliša. Tu vidim priliku još tješnje suradnje zemalja Zapadnog Balkana“, istaknula je predsjedateljica Krišto.

Kao adekvatan odgovor na trenutnu društvenu krizu povjerenja i solidarnosti u državama Zapadnog Balkana predsjedateljica Krišto izdvojila je bolju suradnju s Europskom unijom i njezinim institucijama. Naglasila je da Bosna i Hercegovina, a i Zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku Europske unije više nego ikada.

„Unatoč svim izazovima, Europska unija jedina je zajednica na svijetu čije su temeljne vrijednosti osnova za napredak čovječanstva i društava. Zbog toga sam ponosna na status kandidata naše zemlje, koji smo postigli 15. prosinca prošle godine, zahvaljujući angažmanu država članica i institucijama Europske unije“, izjavila je predsjedateljica Krišto, izrazivši osobitu zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj potpori europskom putu Bosne i Hercegovine, ali i za cjelokupnu stabilnost i odnose naše regije s europskom obitelji.

Novoimenovana predsjedateljica VM BiH Krišto sastala se u Davosu s Lajčákom

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u Davosu sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu (World Economic Forum – WEF), prilikom kojega je održala radni sastanak s Miroslavom Lajčákom, posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Dužnosnici su na marginama foruma održali radni susret te su razgovarali o europskom putu Bosne i Hercegovine, predstojećim reformama i političkim prilikama nakon općih izbora održanih u listopadu 2022. godine. Posebno su istaknuli dobivanje statusa kandidata i očekivane procese koji će osigurati potrebne iskorake na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu. Ti će procesi, istaknula je Krišto, biti vođeni sukladno potpisanim smjernicama i načelima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. – 2026. godine, naglasivši pri tome potrebu žurne izmjene izbornog zakonodavstva i druge nužne reforme.

Predsjedateljica Krišto je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Bosni i Hercegovini dodijeljen status kandidata za Europsku uniju, koji dolazi kao prvi značajan iskorak na putu prema EU-u nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine. Kazala je kako ovaj iskorak doprinosi ne samo Bosni i Hercegovini već i regiji u cjelini.

Također, Krišto je naglasila i pozitivnu dinamiku u procesu uspostave vlasti nakon općih izbora, ističući predanost reformama kojima će se osigurati maksimalna stabilizacija, socioekonomski napredak te ostvarenje vanjskopolitičkih prioriteta.

Na koncu, Krišto je istaknula zahvalnost posebnom predstavniku Europske unije Miroslavu Lajčáku na njegovom dugogodišnjem snažnom doprinosu europskoj perspektivi i putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji.

(FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku