hamburger-icon

Kliker.info

Krešimir Zubak : Čovićeve i Ljubićeve “avanture” mogu biti pogubne za Hrvate

Krešimir Zubak : Čovićeve i Ljubićeve “avanture” mogu biti pogubne za Hrvate

12 Maja
13:34 2011

Krešimir Zubak, bivši član Predsjedništva BiH i predsjednik Federacije, te aktualni predsjednik Glavnoga odbora HSS-NHI-ja, smatra kako je predsjednik RS-a Milorad Dodik otišao predaleko u svom političkom voluntarizmu te da je međunarodna zajednica morala "razvaljivanje" državnih institucija i ranije zaustaviti. Zubak u intervjuu za "Dnevni list" tvrdi kako konfrontaciju Dragana Čovića i Bože Ljubića s Valentinom Inzkom zapravo režira upravo Dodik.

Izvješće Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti i teške optužbe na račun vlasti u RS-u izazvale su burne reakcije u BiH. Najjače svjetske sile su podržale Inzkovo upozorenje o kršenju Davtonskog sporazuma. Je li on postupio mudro što je zatražio zaustavljanje ‘razvaljivanja’ države na najvišoj svjetskoj razini?

Bez sumnje, Valentin Inzko je postupio ispravno. On je i dužan bio upozoriti cijeli svijet o opasnim protu-daytonskim ponašanjima u BiH. Treba znati kako visoki predstavnik predstavlja u BiH Ujedinjene narode i Vijeće sigurnosti je jedino tijelo kojem on odgovara. OHR pa i visoki predstavnik su dio pravnog sustava i dio institucije koja postoji u BiH, a koja je od međunarodne zajednice dobila ovlast, a što su i potpisnice Daytonskog sporazuma prihvatile, dakle i BiH, da bude vrhovni tumač Daytonskog ugovora. S vremenom su te ovlasti i proširene pa visoki predstavnik ima tzv. bonnske mehanizme za medijaciju, arbitriranje i nametanja rješenja pa na koncu i za kažnjavanje kršitelja Daytonskog ustava. Prema tome, visoki predstavnik je dio ovog sustava i on nije odgovoran niti Vijeću za provedbu mira u BiH, koje je čisto konzultativno tijelo. U BiH se to često pogrešno tumači. Inače, ocjene visokog predstavnika su, po mom sudu, apsolutno korektne i utemeljene na činjenicama, s tim što moram konstatirati kako su i Inzko, ali i međunarodna zajednica u cjelini, pomalo i zakasnili.

To se može kazati i za druge visoke predstavnike u BiH koji su naslijedili Paddyja Ashdowna. Oni su postupali dosta pasivno, fleksibilno i popustljivo prema brojnim kršenjima Daytonskog sporazuma. Moj dojam je kako su se oni vodili politikom da domaće vlasti preuzmu stvari u BiH i da one sazriju politički i preuzmu upravljanje zemljom. Mislim da je ta procjena, koja je vjerojatno došla od EU-a, bila pogrešna. Nažalost političke elite u BiH još uvijek nisu sazrele i sposobne preuzeti procese u BiH i to je Inzko jako dobro uvidio i konstatirao. Bez visokog predstavnika ova država ne može funkcionirati i osobno sam u više navrata kazao kako u ustavnom aranžmanu s dva entiteta BiH ne može funkcionirati bez visokog predstavnika.

Potpora svijeta Inzku, osobito Amerike, Njemačke i Velike Britanije, za mnoge je početak definitivnog slamanja Dodikove politike negiranja državnih institucija. Je li to preuranjena i preteška raščlamba?

Mislim kako je Milorad Dodik predaleko otišao. U jednom trenutku je, vjerojatno, osjetio popustljivost kod međunarodne zajednice i prethodnih visokih predstavnika pa ga je to ponijelo. Čini mi se da je Dodikovo političko nasilje počelo s mandatom Christiana Schwarz-Schillinga koji je smatrao kako visoki predstavnik ne treba pretjerano i radikalno koristiti bonnske mehanizme, za razliku od Ashdowna koji je to možda i činio dosta kruto i često. Očigledno je to počeo koristiti Dodik i konstantno je, korak po korak, osporavao institucije države BiH i zakone koji su usvojeni u državnom Parlamentu i za koje su glasovali i Srbi. To je sve postalo dio pravnog sustava i apsolutno je jasno kako se ti zakonski propisi i mogu osporavati ili mijenjati samo na razini BiH, a ne nikako u entitetima.

Mislim kako je Milorad Dodik predaleko otišao. U jednom trenutku je, vjerojatno, osjetio popustljivost kod međunarodne zajednice i prethodnih visokih predstavnika pa ga je to ponijelo.

U kojem smjeru bi mogli krenuti politički procesi u BiH nakon "blagoslova" Valentinu Inzku da svim raspoloživim sredstvima zaustavi urušavanje BiH?

Sve ovisi o odlučnosti međunarodne zajednice iako očekujem i od domaćih političara, ne samo u RS-u, da se otrijezne i da shvate da jednostavno moramo zajedno rješavati sve probleme i hvatati vlak za priključenje EU-u.

Vjerujete li da će i hrvatske političke elite i čelnici Hrvatskog narodnoga sabora pozorno iščitati poruke iz New Yorka?

Svakako da bi to bilo poželjno i politički mudro. Mislim kako su Dragan Čović i Bozo Ljubić instrumentalizirani, odnosno Dodik se pokazao politički daleko inteligentnija osoba od Čovića i Ljubica. On je zapravo superioran u odnosu na njih jer ih je iskoristio za provođenje svoje
politike.

Na djelu je poguban sukob najjačih hrvatskih stranaka i OHR-a. To je zabrinjavajuća politička taktika, bez obzira na pogreške ili neprincipijelno ponašanje dijela međunarodne zajednice prema Hrvatima u BiH?

Taj sukob između dva HDZ-a i međunarodne zajednice je započeo znatno ranije i njegova eskalacija je zapravo nagovještena prije izbora kada su Čović i Dodik dogovorili sporazum o partnerstvu. To je tada krenulo i držim kako su lideri dvaju HDZ-ova Čović i Ljubić dovedeni u jednu podređenu situaciju, odnosno potpuno su izolirani od međunarodne zajednice i važnih domaćih političkih čimbenika. To je posve nepotrebna avantura koja može po Hrvate imati teške posljedice.

Je li moguće uskoro uspostaviti državnu vlast i kako komentirate ponašanje SDP-a i lidera Zlatka Lagumdžije. Neki mu zamjeraju bahatost i zatvorenost?

Treba podsjetiti kako SDP dobiva po drugi put šansu napraviti preokret u BiH. Prvi put je to bilo prije 11 godina. U to vrijeme je učinjeno mnogo toga pozitivnog za kratko vrijeme i uz puno problema unutar "alijanse". Žao mi je što se to malo cijeni. Kao temeljni nositelj novog projekta SDP bi morao biti puno fleksibilniji i osjetljiviji s puno više otvorenosti i razumijevanja i za političke procese i za političke partnere. Morao bi s više takta povlačiti nužne poteze, a ne preko noći, radikalno i bez konzultacija s političkim partnerima pa i s oporbom kada je to potrebno. Ipak se mora priznati kako nova vlast povlači već neke ohrabrujuće poteze i teško je osporiti kako je sada FBiH bolji dio BiH. Antun Mrkonjić (Dnevn list)

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku