hamburger-icon

Kliker.info

Kraj ili početak priče : Uzbuna u Evropskoj uniji zbog Lagumdžije i Tihića

Kraj ili početak priče : Uzbuna u Evropskoj uniji zbog Lagumdžije i Tihića

07 Marta
04:55 2011

– U situaciji kada HDZ i HDZ 1990 odbijaju korektne političke dogovore, SDA je odlučila krenuti u proces implementacije izbornih rezultata s drugim političkim strankama, potpisnicama Platforme – saopšteno je jučer iz SDA.- SDP i potpinici Platforme, nakon posljednjeg odbijanja i ponižavajućeg odnosa izkazanog od dva HDZ-a, više neće čekati i krenut će u formiranje vlasti što je jedini način da se spriječe moguće štetne posljedice koje građani trpe svakodnevno, posebno one koje bi mogle uslijediti zbog neusvajanja budžeta FBiH – saopšteno je jučer iz SDP-a.- Svi smo svjedoci kakve je sve opstrukcije radio HDZ, ali neka to njima služi na čast. Idemo u formiranje nove federalne vlasti – stav je HSP zauzet na jučerašnjojoj sjednici Predsjedništva stranke u proširenom sastavu.- Ovako više ne može jer su zemlja i građani u krajnje alarmantnoj situaciji. BiH i njeni građani hitno trebaju političko vodstvo sa jasnom vizijom, a ne one koji je zemlju i dalje gurati u propast i dužničko ropstvo – poručeno je jučer iz Narodne stranke Radom za boljitak.Ove četiri stranke, potpisnice programske Platforme, definitivno ove sedmice kreću u formiranje federalne vlasti na osnovu rezultata oktobarskih izbora, a taj proces će konkretno početi u četvrtak kada će biti konstituisan Dom naroda Parlamenta  FBiH.U Centralnoj izbornoj komisiji koja već odavno na svoj način blokira konstituisanje Doma naroda, iako postoji kvalifikovana većina za odlučivanje, zavladala je panika jer na vidjelo sve više izlaze igre pojedinih članova CIK-a.

Ono što je još važnije jeste činjenica da je i u određenim dijelovima Evropske unije nastala uzbuna zbog odluke četiri stranke da formiraju novu federalnu vlast. Kako „San" saznaje iz svojih izvora u međunarodnoj zajednici, jedan moćni krug daje podršku šefovima četiri stranke Zlatku Lagumdžiji, Sulejmanu Tihiću, Zvonku Jurišiću i Mladenu Ivankoviću. Nezvanično saznajemo, da su se telefoni, prvenstveno Lagumdžije i Tihića, naprosto usijali od poziva iz Brisela, Berlina, Vašingtona…Isti izvori „Sana" kažu da je vrlo moguće da se danas održi hitna i vanredna sjednica Vijeća za implementaciju mira na kojoj će se isključivo raspravljati o implementaciji izbornih rezultata. Među stranim diplomatama gotovo danonoćno traju razgovori i konsultacije.Izvori „Sana" kažu da je u centru pitanje hoće li vladanje državom Bosnom i Hercegovinom preuzeti desničarske snage predvođene Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem što bi definitivno ukopalo našu zemlju ili proevropske snage sposobne da BiH izvuku iz političke i ekonomske provalije.S druge strane, u Mostaru saznajemo da su Dragan Čović i Božo Ljubić, šefovi dva HDZ-a, u dramatičnoj situaciji i da grčevito pokušavaju da nađu izlaz pošto njihove ucjene nisu prošle i sudarili su se sa odlučnošću stranaka potpisnica Platforme. Obojica su svjesni da su njihove igre i privatni interesi, a pod krinkom zaštite hrvatskog naroda, razotkriveni i da munjevito gube i u hrvatskom narodu kojeg su svojom politikom i doveli do situacije u kojoj se nalazi. Postaje, naime, jasno da ni Čovićevi ni Ljubićevi interesi nisu vezani za državu BiH nego za veliki komad vlasti u Federaciji BiH preko kojeg bi kontrolisali novčane tokove.

Šta je predlagao Tihić i šta su Čović i Ljubić odbili

Stranke potpisnice Platforme pokazale su političku zrelost pozivajući sve, a posebno dva HDZ-a, da se priključe ovim političkim partijama i prestanu sa višemjesečnom nezakonitom blokadom konstituiranja zakonodavnih organa u Federaciji BiH. Dva HDZ-a odbili su i prijedlog predsjednika SDA Sulejmana Tihića o principima raspodjele hrvatskih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti prema kojem bi dva HDZ-a imala 2/3, uključujući i poziciju predsjedavajućeg i jednu ministarsku poziciju u Vijeću ministara BiH, zatim predsjednika Federacije BiH i tri ministarske pozicije u Vladi FBiH – saopćeno je jučer iz SDP-a i naglašeno:Dva HDZ-a, nažalost, i nakon pet mjeseci od održavanja općih izbora, četiri mjeseca od proglašavanja izbornih rezultata i tri mjeseca nakon isteka zakonskog roka za izbor delegata i konstituisanja Doma naroda Parlamenta FBiH, nisu odustali od političkih ucjena, blokada i protuustavnog djelovanja.

Centralna izborna komisija i OHR nisu ništa uradili

– Nažalost, Centralna izborna komisija nije ništa učinila na deblokiranju procesa implementacije izbornih rezultata i sprečavanju neustavnih blokada dva HDZ-a, iako je to njena zakonska obaveza. OHR, također, osim neobavezujućih upozorenja, nije ništa konkretno učinio kako bi ispunio svoju dejtonsku obavezu i deblokirao proces uspostave vlasti u BiH – kaže se u jučerašnjem saopćenju SDA. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku