hamburger-icon

Kliker.info

Kraj ili početak : Abas podnio zahtjev za primanje Palestine u Ujedinjene nacije

Kraj ili početak : Abas podnio zahtjev za primanje Palestine u Ujedinjene nacije

23 Septembra
12:52 2011

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak je predao glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu pismo sa službenim zahtjevom za primanje države Palestine u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, čemu se protive SAD i Izrael, izjavio je glasnogovornik UN-a Abas se sastao s Ban Ki-moonom u sjedištu UN-a u New Yorku kako bi mu predao službeni zahtjev za Vijeće sigurnosti UN, koje bi ga, kako se očekuje, u dogledno vrijeme trebalo razmotriti. Palestinska samouprava do sada je imala status promatrača u UN-u.Abas je nakon predaje pisma UN-u, svoj zahtjev za priznavanjem palestinske države obrazložio u govoru Općoj skupštini UN-a.U njemu je pozvao Izrael da ‘prihvati mir’, te upozorio da ‘Izrael odbija pregovarati po međunarodnom pravu i nastavlja graditi židovska naselja na okupiranom teritoriju’.

‘Ja kažem Izraelcima, prihvatite mir’, rekao je Abas za govornicom UN-a ističući da će Palestinci nastaviti miroljubiv, narodni otpor izraelskoj okupaciji i upozorio da gradnja židovskih naselja prijeti da će uništiti mirovne rješenje s dvije države, kao i samom opstanku njegove vlade – palestinskih vlasti.Također je upozorio da ‘okupacijske vlasti nastavljaju nametati strogu blokadu Gaze’.Izraelski premijer Benjamin Netanyahu treba govoriti u UN-u ubrzo nakon Abasa. Njegov glasnogovornik Gidi Shmerling rekao je da Izrael žali zbog jednostranog koraka koji su poduzele palestinske vlasti.'Mi žalimo zbog tog zahtjeva. Smatramo da jedini put do istinskog mira vodi preko pregovora, a ne jednostranih akata’, izjavio je Shmerling.Izrael i SAD-e se protive potezu palestinskih vlasti, govoreći da se do palestinske države može stići samo kroz pregovore s Izraelom.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je Abasu u četvrtak da će SAD iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti UN kako bi blokirao taj potez, ali je Abas zajamčio da će ipak UN-u proslijediti zahtjev za priznanje palestinske države.U međuvremenu na Zapadnoj obali, Palestinci na masovnim okupljanjima proslavljaju podnošenje zahtjeva da UN prizna državnost Palestine.Na divovskim TV ekranima, postavljenim u nekoliko gradova, Palestinci su izravno pratili govor Mahmuda Abasa pred Općom skupštinom UN-a.Abas je pozvao na održavanje mirnih mimohoda u znak potpore njegovoj inicijativi, ali je sa Zapadne obale već izviješteno o nekim sukobima.

Hamas: treba oslobađati zemlju a ne moliti za priznanje

Palestinci bi trebali osloboditi svoju zemlju umjesto da mole za priznavanje države u Ujedinjenim narodima, poručila je u petak islamistička skupina Hamas odbacujući tako nastojanja palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da tijekom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda ishodi priznavanje palestinske države.Jedan od vođa Hamasa Ismail Hanija poručio je da Abasov potez neće donijeti neovisnost.'Naš palestinski narod ne moli za državu… Države se ne izgrađuju rezolucijama UN-a. Države oslobađaju svoju zemlju i uspostavljaju se’, kazao je Hanija koji vodi upravu Hamasa u Pojasu Gaze.

Hamas je 2007. uspostavio kontrolu nad Gazom nakon kratkog sukoba s pristašama Abasa.'Palestinski narod bori se, odupire i ulaže napore više od 60 godina dajući tisuće mučenika, tisuće zatvorenika … a sve radi oslobađanja zemlje’, kazao je Hanija novinarima nakon jutarnje molitve.Država se neće stvoriti ovim cjenjkanjem i političkim ucjenama’, dodao je nekoliko sati prije nego što će Abas u New Yorku predati zahtjev za priznavanjem neovisnosti Palestine.Hanija je Abasu poručio da gubi vrijeme u New Yorku umjesto da se usmjeri na rješavanje nesuglasica s Hamasom. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku