hamburger-icon

Kliker.info

Korupcija je ozbiljan problem : Evropska komisija ocrnila Bosnu i Hercegovinu!

Korupcija je ozbiljan problem : Evropska komisija ocrnila Bosnu i Hercegovinu!

12 Oktobra
20:06 2011

Godišnji izvještaj Evropske komisije (EK) o BiH negativan je i u njemu se kao glavne mane navode – nedostatak političke volje za reforme, vrlo slabe institucije koje nemaju dovoljno ljudi i sredstava ili koje postoje samo na papiru, ali su u praksi nefunkcionalne.U izvještaju se navodi da je ritam reformi prošle godine u BiH, u vremenu koje pokriva izvještaj o napretku, veoma ograničen.Kao prvi i najveći nedostatak navodi se da nije formiran Savjet ministara, kao i da nije realizovana odluka o slučaju "Sejdić-Finci"."Nemogućnost postizanja političkog dogovora o vlasti na državnom nivou stoji na putu napretka BiH, kao i da se preduzmu ključne reforme, neophodne za dalji napredak prema evropskim integracijama", piše u izvještaju.EK kritikuje i nedostatak zajedničke vizije."Politički predstavnici moraju da imaju zajedničko razumijevanje pravca kojim zemlja treba da krene i njene budućnosti", navodi se u tekstu sa napomenom da je neophodno "podešavanje" institucija, jer proces pristupanja EU zahtijeva funkcionalne institucije na svim nivoima i efektivni koordinacijski mehanizam u pitanjima koja se odnose na EU.

Među pozitivnim rezultatima je liberalizacija putovanja u zemlje u šengenske zone za građane u posjedu biomoetrijskih pasoša. Takođe, pozitivno je da se u okviru Sporazuma o stabilizaciji i proširenju BiH upustila u strukturni dijalog o pravosuđu.EK smatra da je BiH u postizanju političkih kriterijuma ograničeno napredovala. Godinu dana nakon izbora na državnom nivou nije kompletirano uspostavljanje vlasti. Ovo zaostajanje negativno se odrazilo na sposobnost provođenja reformi.Zakon o državnoj pomoći nije još usvojen. Usvajanje izbornog zakona od suštinske je važnosti za društveni i ekonomski razvoj BiH, stoji u izvještaju."Primjena strategije reformi državne uprave napreduje, ali je veoma slaba koordinacija između različitih nivoa uprava. Taj reformski proces i institucije koje bi trebalo da ga provedu nemaju dovoljnu političku podršku za reforme. Ombdusman na nivou države funkcioniše, ali nema dovoljno kadrova i finansijske podrške", ocijenjeno je u izvještaju.Glavna tema od ove godine u procesu proširenja za zapadni Balkan biće kompleks reformi pravosuđa, uspostavljanje pravne države, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i uspostavljanje manjinskih prava."Ostvaren je mali napredak u oblasti vladavine prava. Imenovan je direktor i zamjenik direktora Antikorupcijske agencije, ali Agencija nije operativna…

 Korupcija je ozbiljan problem i veoma je prisutna u mnogim područjima", ističe se u izvještaju EK.U tekstu je kao zadovoljavajuća ocijenjena saradnja sa Haškim tribunalom, kao i Tužilaštvom za ratne zločine pri Sudu BiH. Kao zabrinjavajuće pojave navode se "česti politički napadi na sudstvo i zaostaci u rješavanju slučajeva"."Ljudska prava izvor su zabrinutosti. Romi i nadalje žive u vrlo lošim životnim uslovima i predmet su diskriminacije… Nastavlja se politički pritisak na medije, kao i njihova neobjektivnost na osnovu pripadanja određenom narodu", stoji u godišnjem izvještaju EK o BiH, koji je danas predstavljen u Briselu.U Federaciji BiH izvor zabrinutosti jeste sistem "dvije škole pod jednim krovom", ili sistem jednoetničkih škola uprkos tome što je uspostavljeno koordinaciono tijelo.Međutim, značajno se napredovalo u procesu Sarajevske deklaracije u vezi sa izbjeglicama i prognanim licima. Nastavlja se saradnja između sudova BiH, Hrvatske i Srbije.Napredak BiH prema funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji suviše je mali, konstatuje se u godišnjoj analizi i dadaje da su potrebni znatni reformski napori da bi zemlja u dugoročnom razdoblju mogla da se nosi sa pritiscima tržišta EU.Privreda BiH nešto se oporavila u 2011. godini, ali je oporavak prigušen i vođen spoljnom potražnjom. Nezaposlenost je vrlo visoka, piše u tekstu.EK navodi da je fiskalna situacija nešto poboljšana, što je rezultat mjera fiskalnog prilagođavanja u programu MMF-a, kao i većeg priliva sredstava. Ali, činjenica da nije usvojen globalni okvir za fiskalnu politiku 2011-2013. stoji na putu srednjoročnog fiskalnog oporavka.

Nigdje u BiH nema odlučnosti da se preduzmu strukurne reforme i zasnuju zdrave finansije, a javne finansije nisu kvalitetne – navodi EK i napominje da ima nekoliko pozitivnih koraka, ali, generalno, klima za biznis "pati" zbog neefikasne državne administracije i slabe vladavine prava.Nema napretka u planiranoj privatizaciji, restrukturisanju javnih preduzeća i liberalizaciji industrije. Potrebni su značajni napori da bi u BiH profunkcionisao jedinstveni ekonomski prostor.Nešto malo napretka ima u prilagođavanju evropskim standardima u područjima slobodne trgovine robom, intelektualnoj svojini, državnoj pomoći, istraživanju, kulturi, transportu i u priličnom broju elemenata koji se vode u domenima "pravda, sloboda, bezbjednost."U ovim područjima došlo je do malo boljeg zakonskog prilagođanja, političkih odluka i povećanja kapaciteta. Ima nešto napretka i u opskrbljivanju energijom diskrita Brčko i početka pregledavanja zakona koji se tiču energije.Ali, taj napredak je u velikoj mjeri nedovoljan da bi se dala povoljna ocjena, a nikakav u mnogim drugim oblastima, kao što su carine i porezi, slobodna konkurencija, javne nabavke, zapošljavanje i socijalna politika, industrija i mala i srednja preduzeća, poljoprivreda i ribarstvo, sigurnost hrane i fitosanitarni sektor, čovjekova okolina i klimatske promjene, energija, informatičko društvo i mediji kao i statistika…EK smatra da je potrebno da bude usvojena "cjelovita energetska strategija i funkcionalna elektrodistribucija na nivou BiH", te ističe da je ozbiljan i stalan napor u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala – prioritet.(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku