hamburger-icon

Kliker.info

Korak do sporazuma : Lagumdžija i Ljubić postigli punu saglasnost

Korak do sporazuma : Lagumdžija i Ljubić postigli punu saglasnost

07 Decembra
05:45 2010

SDP BiH i HDZ 1990 postigle su na jučerašnjim službenim razgovorima u Sarajevu, gdje su ih predvodili predsjednici Zlatko Lagumdžija i Božo Ljubić, tako veliki stepen saglasnosti da bi već danas mogle potpisati koalicijski sporazum da su to jedine stranke koje se trebaju dogovoriti, izjavio je Lagumdžija.

Konkretna pitanja    Razgovori su trajali duže nego što je planirano, jer su obje strane bile pripremljene, s jasnim programskim odrednicama šta na kojoj razini nove vlasti trebaju raditi – kazao je Lagumdžija i rekao da je s HDZ-om 1990 postignut najveći stepen saglasnosti u dosadašnjem toku postizbornih razgovora. Jedine razlike su u tome  kako do nekih stvari doći. Kapitalne stvari o kojim se dvije stranke slažu su ustavne reforme i ubrzanje euroatlantskih integracija.

Lagumdžija je rekao da ustavne reforme trebaju ići za tim da se ubrza evroatlantski put BiH, te osigura konstitutivnost i puna ravnopravnost svih građana i naroda na cijelom teritoriju zemlje, a novi ustav treba sadržavati i evropsku klauzulu. Naglasio je da ustavne reforme nisu nešto što se može završiti za nekoliko mjeseci te je potrebno dogovoriti mehanizam za normalno odvijanje ovog procesa.Delegacije dviju stranaka razgovarale su i o konkretnim pitanjima, pri čemu je postignuta saglasnost da je potrebno ojačati institucije za borbu protiv kriminala i korupcije i donijeti zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine; da je potrebno hrabro krenuti u investiranje u infrastrukturi i energentskom sektoru, oslanjajući se na strani kapital i javno-privatno partnerstvo, ali putem potpuno transparentnih procedura. Lagumdžija je kazao da se nije razgovaralo o konkretnim imenima za najviše funkcije i "nismo predlagali nikoga ni iz drugih stranaka za predsjedavajućeg Vijeća ministara". To je još daleko, jer se razgovori nalaze u fazi kada počinju ličiti na pregovore.

Programska načela                  Božo Ljubić je istakao konstruktivnu atmosferu u kojoj su razgovori vođeni, te naglasio da se, bez obzira na to kako će se završiti ovaj proces, partnerski odnos može ostvariti. On je ohrabren  stepenom saglasnosti o tome da je potrebna ustavna reforma koja će osigurati funkcionalnu državu, te jednakopravnost svih naroda na cijelom teritoriju zemlje. Podvukao je da su se dvije stranke složile i o evropskoj ustavnoj klauzuli, pa je potrebno da se budući partneri slože da se veto ne koristi kada su u pitanju stvari od značaja na evropskom putu, te da su spremni dati mandat Evropskoj uniji da arbitrira o tome šta je evropska klauzula. Za njega je važno i pitanje jedinstvenog ekonomskog prostora i zato je potrebno izjednačiti fiskalna opterećenja na nivou cijele zemlje.

Istakao je da je HDZ1990 spreman da bude dio nove većine na osnovu programskih načela, koji uključuju jednakopravnu poziciju svih naroda, uključujući izmjene Izbornog zakona BiH, borbu protiv korupcije, jačanje pravne države i brži put ka evroatlantskim integracijama. Time bi se izbjegla situacija iz prethodne četiri godine, kada je HDZ 1990 bio u vlasti, ali, kako kaže Ljubić, više je djelovao opozicijski u odnosu na pitanja koja nisu mogli promijeniti sami.

Izbor člana Predsjedništva BiH u Parlamentu BiH         Upitani da pojasne za kakve se izmjene Izbornog zakona zalaže HDZ1990, odnosno da li se pritom misli na izbor članova Predsjedništva BiH, Lagumdžija i Ljubić su kazali da su za indirektan izbor članova Predsjedništva BiH u državnom Parlamentu.Lagumdžija to vidi kao jednog predsjednika s potpredsjednicima, pri čemu bi dobar dio ovlasti bio prebačen na vladu i parlament. Ljubić je rekao da je u ovakvoj konstelaciji odnosa jedini način da Hrvati utiču na izbor člana Predsjedništva kao i drugi narodi, da se oni biraju u Parlamentu BiH. Slično kao Lagumdžija, i on kaže da onda članovi Predsjedništva  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku