hamburger-icon

Kliker.info

Kontrolirani ili stvarni haos : Tihić bi mogao biti Lagumdžijin ‘egzekutor’

Kontrolirani ili stvarni haos : Tihić bi mogao biti Lagumdžijin ‘egzekutor’

10 Avgusta
07:05 2012

 – Političku pozornicu u BiH ne napušta političko bjesnilo. Ne pamti se kada je zavladala monotonija bez stresa, dapače, državu potresaju svađe, vrijeđanja i optužbe poput elektrošokova. Lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija iznenada je postao meta za odstrjel od robusnoga gospodara RS-a Milorada Dodika. Šokantna je činjenica da se međusobno “ubijanje” događa neposredno nakon sklapanja međustranačkoga, očigledno kvazipartnerstva i pokretanja niza zajedničkih krucijalnih političkih procesa poput rekonstrukcije Vijeća ministara, provedbe sudske presude u slučaju ‘Sejdić i Finci’, rješavanja pitanja državne i vojne imovine, popisa pučanstva i slično.

Kontrolirani kaos

Možda je upravo ta neka opipljiva nada u konačno podizanje države iz gliba razlog što je Milorad Dodik povukao ‘obarač’ na Zlatka Lagumdžiju. Jer, ako je netko pogazio Ustav i zakone ove zemlje, onda je to predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a ne njemu “podređeni” šef diplomacije Zlatko Lagumdžija. Objektivno, svaki bi ministar vanjskih poslova zatražio od Predsjedništva BiH instrukciju ili stav o nekom vitalnom vanjsko-političkome pitanju, kao što je to uradio i Lagumdžija. Moguća je razlika samo u odabiru nekoga od članova Predsjedništva BiH. Uvjereni smo da je na čelu Ministarstva vanjskih poslova bio ministar iz reda srpskoga naroda da bi on zatražio stav od člana Predsjedništva BiH iz RS-a. U konkretnom slučaju oko Sirije proceduralnih iskakanja nije bilo, barem ne od Zlatka Lagumdžije.

Potpuno je u pravu čelnik SDS-a Mladen Bosić kada tvrdi da je grijeh u državnome Predsjedništvu. Međutim, u ovom trenutku Miloradu Dodiku nije toliko atraktivna meta Bakir Izetbegović, jer SDA praktički nije više ekipiran u “šestorci”, već upravo lider snažnoga SDP-a Zlatko Lagumdžija. Preko njegovih leđa i ojačanih krila gospodar RS-a želi prekršiti obećanja iz Bruxellesa, napraviti kaos s Vijećem ministara i dovesti cijelu bošnjačku političku pozornicu do apsurda i potaknuti međusobno istrebljivanje. Prenaivne su i plitke raščlambe kako je moguće da se stari prijatelji Dodik i Lagumdžija u predizbornome razdoblju međusobno pomažu i politički hrane optužbama. Radi se o dvojici najmoćnijih političkih figura i ‘fajtera’ u državi i dubina njihovoga animoziteta i otvorenoga sukoba doista mora zabrinjavati.

Tko je na čijoj strani?

Sarajevska čaršija bruji kako je Bakir Izetbegović podmuklo smjestio Lagumdžiji instrukciju oko Sirije. Izetbegović je navodno osjetio trenutak kako bi zamutio odnose unutar “šestorke” i stavio Lagumdžijinu glavu na panj.Ali, da apsurd bude još veći, lako je moguće da ‘dželat’ bude upravo lider SDA Sulejman Tihić. Ako Dodik ostane dosljedan svojim ‘ubojitim’ stavovima, uskoro bi se procedura smjene Zlatka Lagumdžije mogla aktivirati u državnome Parlamentu. Lider SDP-a i nema previše jakih obrambenih aduta za odbijanje Dodikovih naleta. Njegovo bi ‘smaknuće’ u Parlamentu BiH jedino mogao braniti Savez za bolju budućnost. Političke kuhinje već polako podgrijavaju vatru pa se pretpostavlja da bi uz stranke iz RS-a Lagumdžijinu smjenu podržala i dva HDZ te, naravno, vrlo rado i Tihićev SDA.

Čelnik SDA bi mogao doista biti ‘egzekutor’, međutim, u sljedećih nekoliko dana bit će vrlo zanimljivo i presudno ponašanje Dragana Čovića i Fahrudina Radončića. Iako im Zlatko Lagumdžija nije previše omiljena faca, moguće je da taj dvojac zbog nekih viših interesa, pa i instrukcija sa strane, pokuša kod Milorada Dodika isposlovati oprost za Lagumdžiju. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić se već izjasnio za spas “šestorke” i uz činjenicu da je Bakir Izetbegović uistinu namjestio igranku ministru vanjskih poslova, to bi možda mogli biti razlozi za Dodikovo “pomilovanje”. U suprotnom, zebnja se navlači nad cijelom državom. Trganje svih veza i “balvaniziranje” euroatlantskih putova je najgora moguća solucija. Opet je sve u rukama Milorada Dodika. On uistinu obožava te “role”. Nažalost, i prečesto mu se serviraju omiljeni povodi iz FBiH.(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku