hamburger-icon

Kliker.info

Kontraofanziva : Gadafijeva kći Aisha na prvoj liniji fronta

Kontraofanziva : Gadafijeva kći Aisha na prvoj liniji fronta

30 Marta
12:42 2011

Pukovnik Gadafi pustio je na pobunjenike svoje posljednje oružje – kćer ljepoticu.34-godišnja Aisha Gadafi pridružila se očevim vojnicima na prvoj fronti. Fotoreporteri su je ulovili kako iz tenka maše i bodri vojnike noseći libijsku zastavu u ruci. Za ovu prigodu Aisha je presvukla skupu dizajnersku odjeću u kojoj se obično može vidjeti te je zamijenila s malo ‘tradicionalnijom’.Zbog svog stila, a i izgleda, Aisha je zaradila nadimak ‘Claudia Schiffer Sjeverne Afrike. S tenka je Aisha poručila mnoštvu kako je njen otac veliki čovjek i vođa, a kako piše Daily Star, Aishin glavni motiv za priključenje vojsci je osveta nad navodnom pogibljom svog brata Kamisa. Vjeruje se kako je 27-godišnji Kamis ubio pilot kamikaza tokom zračnih napada na Libiju, no državna televizija je jučer objavila kako to nije istina te da je živ.

Udana za rođaka

Aisha se prije pet godina udala za vlastita rođaka, a njena mržnja koju osjeća prema zemljama Zapada započela je kada je tokom bombardiranja SAD na Libiju 1986. godine ubijena njena posvojena sestra, 9-godišnja Hanan. ‘Stalno se budim iz noćne more u kojoj čujem vriskove sestre i njena krv je po meni’, kazala je jednom. Aisha je svojedobno snažno podupirala IRA-u, a radila je kao odvjetnica Saddama Husseina. Posljednja misija za koju se zna je poboljšanje uvjeta života žena u Libiji. Budući da bezuvjetno podupire očeve poteze u kojima je život izgubilo tisuće civila Aisha je izgubila položaj UN-ove ambasadorice dobre volje.

Inače,snage lojalne libijskome vođi Moameru Gadafiju ponovo su danas  zauzele naftno središte Ras Lanuf i prisilile pobunjenike na povlačenje te bijeg prema istoku, javlja francuska agencija AFP, a Reuters prenosi da su pobunjenici još u gradu.Progadafijevi vojnici ponovo su osvojili grad krajem jutra i pobunjenici su se u panici povlačili prema gradu Brega, koji je u njihovim rukama, javili su dopisnici AFP-a. ‘Povlačimo se, Gadafijevi vojnici ispaljuju rakete i projektile’, rekao je pobunjenički borac Salama Dadida za AFP.Reuters, međutim, prenosi izjavu pobunjeničkog borca Ezedina Saleha da su ‘pobunjenici još u Ras Lanufu’ te da se ‘sukobi vode blizu Bin Džavada’.

Drugi borac iz grada Brege, smještenog dublje u pobunjeničkom uporištu na istoku, rekao je da se nastavljaju borbe između Ras Lanufa i Bin Džavada, dodaje Reuters.Ras Lanuf, u kojem je velika rafinerija, pao je 27. marta u ruke pobunjenika, a zatim je njihovo napredovanje obustavila režimska vojska. No pobunjenici su prošli tjedan, uz pomoć međunarodnih zračnih napada koje su tukle Gadafijeve snage, opet zauzeli Ras Lanuf, 370 km zapadno od Bengazija, glavnog pobunjeničkog uporišta na istoku. Ras Lanuf je 60-ak kilometara udaljen od luke Brega za izvoz nafte.Reuters napominje da su lako naoružani pobunjenici savladani superiornom vojnom moći i viskodometnim topništvom kojim raspolaže Gadafi. (Kliker.info-Dnevnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku