hamburger-icon

Kliker.info

Konkurs za pametne : Google traga za talentiranim mladim naučnicima

Konkurs za pametne : Google traga za talentiranim mladim naučnicima

19 Januara
07:06 2011

Internetska tražilica Google traga svijetom za talentiranim mladim znanstvenicima, inženjerima i izumiteljima. Prije nekoliko dana, ta je kompanija objavila globalni konkurs, otvoren svim učenicima u dobi od 14 do 18 godina, iz čitavog svijeta.U onome što bi moglo postati model natječaja u 21. stoljeću, sudionici Googleovog znanstvenog natječaja ne trebaju biti fizički prisutni na istom mjestu da bi si međusobno konkurirali."Sve što vam treba da biste sudjelovali na konkursu je pristup internetu i – mašta," kaže poduzetnik Dean Kamen, izumitelj Segwaya, električnog auto-balansirajućeg prijevoznog sredstva.On kaže da je prijava na konkurs vrlo jednostavna: "Odete na google.com/sciencefair. Naći ćete obrazac koji daje naputak za registraciju i pokazuje sve kategorije za koje se možete prijaviti. To su vrlo široke kategorije: fizika, biologija, ekologija i čitav niz drugih. Potom sami dizajnirate i izgradite svoj eksperiment. Dokumentirate ga na bilo koji način želite, uključujući, recimo, video snimke na You Tubeu. Sve to napravite online i ostavite sucima da ocijene."Ti će suci objaviti dobitnika prve nagrade, kao i najbolje eksperimente u nekoliko dobnih skupina, 11. jula.

Kamen kaže da će pobjednici dobiti neke jako uzbudljive nagrade: "Što mislite o ovim nagradama: putovanje na otočje Galapagos, put u Laboratorij CERN, u Ženevi? Onda ove: Google daje 100 hiljadas dolara u stipendijama i školarinama, a neke druge kompanije osiguravaju pripravnički rad. To su stvarno dobre nagrade."Kamen će pomoći u izboru pobjednika, zajedno s vodećim znanstvenim umovima i dobitnicima Nobelovih nagrada: "Što će suci gledati? Koje će značajke odlikovati one koji budu odabrani za nagrade? Vjerujem da će se u najvećoj mjeri raditi o maštovitosti, upornosti i naporima koji stvarno odlikuju neku od te djece. Ali, moram naglasiti da će svatko tko bude sudjelovao u natjecanju biti dobitnik jer će učiti, biti inspiriran, susresti drugu djecu."Dva su razloga – kaže Dean Kamen – što on potiče učenike da sudjeluju u Googleovom natjecanju: "Jedan je: za njihovo vlastito dobro, jer će toliko mnogo poslova budućnosti koji su uzbudljivi, toliko karijera budućnosti koje će priželjkivati da su im dostupne, zahtijevati visoku stručnost i odlično snalaženje u znanosti i tehnologiji.

 Ali, i svijet će biti na dobitku ako se što više djece uključi u znanost jer smo suočeni s globalnim ekološkim problemima, globalnim energetskim problemima, pitanjem održivog razvitka, medicinskim pitanjima. Moramo stvoriti – u budućnosti, kroz tehnologiju – rješenja za globalne probleme koji danomice postaju sve veći."Kamen je optimističan da će današnji mladi talenti biti sposobni riješiti probleme sutrašnjice. On posebno ističe da će oni raspolagati s više znanja i pomagala nego što je imala njegova generacija: "Nažalost, kad sam ja bio dijete, nije bilo Interneta, a zasigurno niti Googlea. Ja sam imao sreće jer sam se sam počeo baviti tehnologijom i shvatio koliko ona može biti moćna u rješavanju stvarnih problema. Mislim da današnja djeca žive u jako, jako uzbudljivom vremenu. Ne tako davno, ako ste željeli doprijeti do vrhunskih informacija, morali ste otići do nekog mjesta, vidjeti to što vam treba, potom otići do nekog drugog mjesta i razgovarati sa stručnjacima. Sad vam Internet stavlja na raspolaganje sve te informacije i sve te stručnjake … u bilo koje vrijeme i to svakome koga zanima."Prijave za Googleovo znanstveno natjecanje otvorene su do 4. travnja. Izumitelj Dean Kamen kaže da jedva čeka da upozna pobjednike, sutrašnje šampione znanosti, koji će – prognozira on – svijet učiniti daleko boljim.  (Kliker.info-VoA)

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku