hamburger-icon

Kliker.info

Konaković najavio kontraofanzivu na SDA kroz Novalićevu Vladu: Kakav je trenutni omjer snaga?

Konaković najavio kontraofanzivu na SDA kroz Novalićevu Vladu: Kakav je trenutni omjer snaga?

02 Februara
04:31 2023

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković danas je nakon sastanka sa Miloradom Dodikom najavio neočekivanu mogućnost kao odgovor na eventualne blokade SDA.

Naime, stranke okupljene oko Trojke i HDZ-a trenutno su u pat-poziciji u procesu formiranja vlasti. I faktički ovise o dobroj volji SDA, koja ne postoji.

Većina u Klubu Bošnjaka

Poznato je da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Kao takva, jedina ima mogućnost predlaganja potpredsjednika FBiH.

A, s obzirom na to da predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika imenuje mandatara, jasno je da SDA-ov Refik Lendo neće dati svoju saglasnost.

Ta vrsta blokade već je najavljena od lidera SDA Bakira Izetbegovića. On u tome vidi slamku spasa da SDA ipak izvuče iz opozicije.

No, Konaković je danas najavio kontraofanzivu zbog koje bi SDA mogla imati ozbiljnih problema.

“Trenutna situacija pokazuje da imamo većinu u vladi Fadila Novalića. Ako SDA blokira ili obesmisli sve ove procese, tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi.

Zato ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti”, rekao je Konaković.

Kakva je trenutna situacija u Vladi FBiH

No, kakva je situacija u Vladi FBiH trenutno?

Vlada FBiH ima premijera i 16 ministarstava. Dva ministra su preminula – Salko Bukvarević (SDA) i Vjekoslav Mandić (HDZ). Ministrica obrazovanja Elvira Dilberović otišla je u diplomatsku misiju.

Dakle, preostaje 13 ministarstva.

Pored SDA, u Vladi FBiH ministre imaju NiP, SBB i HDZ.

I omjer je 10 naprema tri što se tiče ministara. SDA ima premijera Novalića i tri ministra – Edina Ramića, Šemsudina Dedića i Amira Zukića.

Kvorum je devet ministara, i odluka se donosi većinom što je opet devet.

Da bi se plan proveo u djelo, bilo je potrebno da se dobije saglasnost SBB, a prema informacijama Raporta, predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić već je dao svoju saglasnost.

To otvara mogućnost da nova koalicija već pokrene smjene nekih SDA kadrova. Prvi na tapetu mogli bi biti direktori BH Telecoma i Elektroprivrede BiH.

Ukoliko SDA krene u blokadu nove vlasti, sječa kadrova bi bila intenzivirana.

(Raport)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku