hamburger-icon

Kliker.info

Konačna odluka još na čekanju : Nova komisija Univerziteta u Sarajevu za provjeru diplome Sebije Izetbegović

Konačna odluka još na čekanju : Nova komisija Univerziteta u Sarajevu za provjeru diplome Sebije Izetbegović

18 Januara
15:30 2023

Senat Univerziteta u Sarajevu formirat će novu komisiju koja će ispitati validnost diplome Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Direktorica KCUS-a kadar je vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i supruga je Bakira Izetbegovića, predsjednika te političke partije.

”Ma koliko se medijima ili nekome činilo da to drugo traje, da mi nešto želimo da odugovlačimo, to nije u pitanju. U pitanju je oprez. Ne želimo preskočiti nijednu stepenicu u ovom procesu”, kazao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i član Senata, nakon sjednice održane 18. januara.

Senat Univerziteta u Sarajevu zadužio je 10. novembra 2022. Medicinski fakultet da formira komisiju koja će pregledati kompletnu dokumentaciju Izetbegović te da za 30 dana dostavi izvještaj Senatu.

Škrijelj je kazao kako komisija Medicinskog fakulteta nije Senatu dostavila traženu dokumentaciju o studiranju Sebije Izetbegović, koja je profesorica na Medicinskom fakultetu i bivša članica Senata, iz kojeg se povukla nakon što je u oktobru prošle godine na općim izborima osvojila mandat u Skupštini Kantona Sarajevo.

”Komisija Medicinskog fakulteta nije dostavila uvjerenje prof. Izetbegović o položenim ispitima Sveučilišta u Zagrebu, niti validnu ispravu vezanu za postupak ekvivalencije položenih ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu”, kazao je Škrijelj.

Škrijelj je kazao kako je Senatu dostavljen ”nezvanični, reciklažni papir pisan rukom”.

”Na njemu je nabrojano na engleskom jeziku deset ispita sa ocjenama prema kopiji indeksa iz Zagreba i devet naziva predmeta na maternjem jeziku. Nismo dobili ni uvjerenje o položenim ispitima kao javnu ispravu, niti indeks sa postdiplomskog studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu”, kazao je Škrijelj.

Dodao je da Senat nije dobio ni pismeno izjašnjenje Izetbegović u kojem bi se očitovala o problematici koja se tiče njene akademske karijere.

Univerzitet je zaključio da će Senat imenovati svoju komisiju koja će predložiti rektoru i senatu daljnje postupanje.

Zakonom je predviđeno da je visokoškolska ustanova, u ovom slučaju Univerzitet u Sarajevu, obavezna poništiti diplomu ako se utvrdi da je stečena nezakonito.

Iz Senata kažu da ”ne žele ništa da prejudiciraju, nešto da sakrivaju ili da negdje žure”.

Tužilaštvo pokrenulo istragu

Krajem maja 2021. godine u javnosti je iznijeto više informacija i špekulacija koje dovode u pitanje validnost specijalizacije Sebije Izetbegović.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 2021. godine pokrenulo istragu o njenoj diplomi. Od hrvatskih vlasti zatražena je dokumentacija, jer je Izetbegović izjavila da je dio specijalizacije provela i u Zagrebu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske saopćilo je da Sebija Izetbegović jeste upisala poslijediplomski studij u Zagrebu, ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima.

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je utvrdila 2. jula 2021. da zvanje magistrice Izetbegović zahtijeva dodatne provjere.

Amina Valjevac, dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na kojem predaje i Sebija Izetbegović, uoči sjednice Senata je u otvorenom pismu javnosti “skrenula pažnju na konstantne neprimjerene medijske pritiske i napade na dostojanstvo uvažene prof. dr. Sebije Izetbegović”.

Valjevac je navela da je Sebija Izetbegović diplomirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u aprilu 1989. Navela je i da je taj fakultet “izvršio ekvivalenciju (priznavanje) ranije stečenih prava (položenih ispita na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)”, te da je u martu 1998. godine odbranila magistarski rad na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Valjevac je navela da je Sebija Izetbegović odbranila doktorat na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u julu 2000. godine i nakon toga izabrana u zvanja, od asistentice do redovite profesorice.

Ko upravlja Univerzitetom u Sarajevu?

Po zakonu, Univerzitet uživa autonomiju i samoupravu, uključujući unutarnju organizaciju, donošenje statusa i ostalo. Financira se iz budžeta i vlastitih prihoda. Senat odlučuje o svim akademskim i stručnim pitanjima, uključujući i izbor rektora, tajnim glasanjem, između redovnih profesora, na mandat od četiri godine.

Članovi Senata Univerziteta u Sarajevu su rektor, sedam prorektora, prorektor, dekani 23 fakulteta i tri akademije i direktori pet instituta, te Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, kao i direktor Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu. U Senatu je i sedam predstavnika Studentskog parlamenta Univerziteta.

Rektori, prorektori, dekani, prodekani i direktori instituta na mogu biti članovi stranke, izvršne i zakonodavne vlasti, te sindikata.

Ko upravlja Kliničkim centrom u Sarajevu?

Sebija Izetbegović je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Imenovao ju je Upravni odbor. Federalni ministar zdravstva daje suglasnost za imenovanje.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je javna zdravstvena ustanova u vlasništvu pet od deset kantona u entitetu Federaciji BiH. Vlasnici su Federacija BiH, Zeničko-dobojski (ZDK), Bosanskopodrinjski (BPK), Unsko-sanski (USK), Srednjobosanski (SBK) i Kanton Sarajevo (KS).

Upravni odbor KCUS-a ima 11 članova i bira se na mandat od četiri godine, kao i menadžment te ustanove.

Ko upravlja zdravstvom u BiH?

BiH nema državno ministarstvo za pitanje zdravstva. Zdravstvo u BiH je u punoj nadležnosti entiteta Republika Srpska (RS) i Brčko distrikta BiH kao posebne administrativne jedinice, te u podijeljenoj nadležnosti između entiteta Federacije BiH (FBiH) i njenih deset kantona.

(RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku