hamburger-icon

Kliker.info

Komšićev kabinet: Propao Dodikov pokušaj da se o Kosovu raspravlja u Skupštini RS

Komšićev kabinet: Propao Dodikov pokušaj da se o Kosovu raspravlja u Skupštini RS

15 Oktobra
16:42 2020

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatralo je pitanje priznanja Kosova.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ponovio je danas novinarima, nakon sjednice Predsjedništva BiH, da do priznanja Kosova neće doći dok unutar BiH ne bude konsenzusa o tome čega trenutno nema, prenosi Fena.

Tu tačku Džaferović nije želio staviti na dnevni red sjednice, a član Predsjedništva Željko Komšić kao predlagač te tačke dnevnog reda povukao ju je s dnevnog reda, ali je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik insistirao da se o tome glasa.

Nakon toga Dodik je i glasao da se ne prizna Kosovo, a Džaferović i Komšić nisu glasali jer nisu, kaže Džaferović, imali o čemu glasati.

S druge strane, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon sjednice da Bosna i Hercegovina zvanično ne priznaje Kosovo.

Za razliku od Džaferovića, Dodik tvrdi da je on glasao protiv priznanja, Željko Komšić nije glasao, dok je Šefik Džaferović bio suzdržan, javljaju Nezavisne novine.

“Danas BiH zvanično ne priznaje Kosovo, danas imamo odluku da je Predsjedništvo odbilo odluku o priznanju Kosova”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

U Kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kazali su za Radiosarajevo.ba da je danas, zapravo, propao Dodikov pokušaj da se o pitanju priznanja Kosova raspravlja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i to putem korištenja vitalnog nacionalnog interesa.

Podsjetimo, 17. septembra, prvi put se glasalo o stavu Bosne i Hercegovine o statusu Kosova i tada su za priznanje nezavisnosti glasali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv. Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasanja na narednoj sjednici.

(Kliker.info-Radio Sarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku