hamburger-icon

Kliker.info

Komitet za vanjske poslove podržao Lugarovu inicijativu: Senat traži od Obame da uvede BiH u NATO!

Komitet za vanjske poslove podržao Lugarovu inicijativu: Senat traži od Obame da uvede BiH u NATO!

31 Marta
07:46 2012

Rezolucija o proširenju NATO-a, prema kojoj se predlaže ulazak BiH u ovaj savez, usvojena na Komitetu za vanjske poslove Senata Sjedinjenih Američkih Država (SAD), saznaje "Dnevni avaz". Ovaj dokument mogao bi biti prevaga da naša država na predstojećem samitu NATO-a 20. i 21. maja u Čikagu dobije pozitivan signal na svom putu ka euroatlantskim integracijama.

Ozbiljan kandidat                     Ova rezolucija, naime, koju je predložio senator Dik Lugar (Dick), usvojena je jednoglasno te kao takva predstavlja dodatni poticaj da se ubrza proces za BiH na putu ka priključenju NATO-u. Prema ovoj rezoluciji, osim za BiH, vrata u Sjevernoatlantski savez širom se otvaraju još i Crnoj Gori, Makedoniji i Gruziji.Saznajemo da Lugarova rezolucija BiH označava kao ozbiljnog kandidata, a ne samo kao "aspiranta" za ulazak u NATO.Također, naša država u rezoluciji se jasno predstavlja kao ona koja ispunjava uvjete za primanje američke pomoći za priključenje NATO-u. Ranije je Lugar pozvao američkog predsjednika Baraka Obamu (Barrack) da osigura jasan plan za pristup BiH i navedenih država ovom savezu na predstojećem samitu u Čikagu.

Bolji scenarij                                   Kako smo pisali, prema najboljem scenariju naša država bi mogla već 2014. godine postati 29. članica ovog najjačeg političko-vojnog saveza u svijetu!Lugar je zagovarao proširenje NATO-a još od ranih devedesetih godina, zbog čega su ovom savezu priključene Poljska, Mađarska, Češka, Bugarska, Estonija, Latvija, Litvanija, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Albanija i Hrvatska.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku