hamburger-icon

Kliker.info

Komisija dala preporuke za potvrđivanje kandidata za Vijeće ministara BiH

Komisija dala preporuke za potvrđivanje kandidata za Vijeće ministara BiH

23 Januara
15:58 2023

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmotrila je podobnost i dala preporuke za potvrđivanje kandidata za obavljanje dužnosti ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH. Sedam članova komisije je bilo „za“, dva protiv i jedna suzdržan.

Prema ovoj odluci, kandidati koji su predloženi su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane.

Nenad Nešić (DNS) predložen je za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija.

Davor Bunoza (HDZBiH) trebao bi biti novi ministar pravde, Dubravka Bošnjak (HDZBiH) ministrica civilnih poslova i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Za zamjenike ministara predloženi su: Ljiljana Lovrić za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Muhamed Hasanović za zamjenika ministra finansija i trezora, Elvir Mahmuzić za zamjenika ministra pravde.

Ivica Bošnjak trebao bi biti novi zamjenik ministra sigurnosti BiH, Josip Brkić zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Slaven Galić zamjenik ministra odbrane BiH.

Aleksandar Goganović predložen je za drugog zamjenika ministra odbrane, Ognjen Janjić za zamjenika ministra prometa i komunikacija, Marijana Mojić za zamjenicu ministra civilnih poslova i Duška Jurišić za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je za svoje zamjenike predložila Zorana Tegeltiju i Elmedin Konakovića, buduće ministre finansija i vanjskih poslova.

“Pitanja i dogovori”

S. Hurtić je na na pitanje o bosanskom pitanju u RS rekao: “Sva djeca u RS su dobile udžbenike Federalnog nastavnog plana i programa. Šta ce pisati u svjedočanstvima, to je političko pitanje na žalost, jer Ustav je tu jasan.”

Zukan Helez o modernizaciji OS kaže:” Sve je manji interes za Oružane snage zbog loših uslova rada i niskih primanja. To se treba promjeniti.”

Edin Forto o javnom RTV sistemu je dodao da “Moramo raditi na jačanju korporacije koja će pokriti sve emitere, stabilno finansiranje i neovisnost upravnih odbora.”

Nenand Nešić na pitanje kako bi se ponašao ukoliko bi doslo do upada Noćnih vukova: Svi koji predstavljaju opasnost nemaju šta traziti u BiH. Ulazak vukova. Insistiraću i u skladu sa ovlaštenjima da se ubrzano radi na sky aplikaciji. Nema zastićenih na pitanje o korupciji”, rekao je.

Staša Košarac je odgovarao na pitanje o Vuk Bijeloj. “Buk Bijela je dio razvojne strategije BiH. I tako se treba ponašati prema ovom projektu. Vijeće ministara treba da utvrdi sta je strateški interes države. Ne treba biti indolentan preka inicijativi Open Balkan,”

Eelmadin Konaković je na pitanje o Kosovu rekao: “Ne želim provocirati kolege iz RS. Jedno je moje privatno mišljenje, no o tome moraju isključivo odlučiti institucije BiH. S Kosovom imamo najrigidnije odnose u prometu roba, ljudi, to treba mijenjati.”

Zoran Tegeltija je rekao da je osnovna pretpostavka za izradu budžeta je globalni fiskalni okvir za BiH koji usvaja fiskalni savjet. “Imali smo nekoliko sjednica, i dalje postoje sporenja zbog 220 miliona KM koje je Ministarstvo finansija dodatno trazilo za VM, Vlada RS nije podržala”.

Nakon što je Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH uradila svoji dio posla, 25. januara trebala bi biti održana i sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta koji treba da potvrdi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku