hamburger-icon

Kliker.info

Ko su kriminalci koji vladaju Trebinjem/Kako je ukradeno auto Vladike Grigorija

Ko su kriminalci koji vladaju Trebinjem/Kako je ukradeno auto Vladike Grigorija

02 Februara
16:09 2008

Nakon  što je vladika Zahumsko-hercegovački  i primorski Grigorije na sjednici Skupštine opštine Trebinje zavapio da je potpuno neprimjerena ocjena načelnika Centra javne bezbjednosti Trebinje Goran Zubca  da je sigurnosna situacija stabilna, te da je neradom policije nanesena velika šteta ovom gradu, u Trebinju se prvi put nakon rata ozbiljno otvorilo pitanje kriminala i podigla se velika prašina.«Dnevni avaz» pouzdano saznaje da je cijela priča o kriminalu u Trebinju pokrenuta nakon što su se kriminalci drznuli i prije nekoliko dana  ukrali čak i «pasata» u vlasništvu Eparhije zahumsko-hercegovačke! Kriminalac je, saznajemo, okom jurnjave popovskim «pastom» probio karter, nakon čega je iscurilo ulje, te je onesposobljeno vozilo ostavljeno negdje u Popovom polju. Za razliku od prakse policije u Trebinju kada se ukradena vozila rijetko kad pronađu, ovaj put policija je ekspresno djelovala i u roku od samo dva sata pronašla vozilo. Međutim, iako je vozilo pronađeno, krađa vozila eparhije je bila kap koja je prelila čašu te je, inače, izuzetno utjecajni  vladika Grigorije  odlučio je, po prvi put, pokazati prst kriminalcima. Iako je tvrdio da poznaje imena kriminalaca, pa čak i one koji stoje iza njih, nakon sjednice SO Trebinje, vladika se sada povukao. Uzaludni su tako ostali pokušaju novinara da od vladike Grigorija dobiju imena kriminalaca koje navodno «svi znaju». S tim u vezi,  o kriminalu u strahu ne žele govoriti ni trebinjski dužnosnici,  javni radnici, kao ni obični građani.  No, «Dnevni avaz» je preko policijskih i obavještajnih krugova uspio saznati neka imena koja vladaju podzemljem Trebinja. Trenutno je, prema «Avazovim» izvorima najutjecajnija organizirana kriminalna grupa okupljena oko Željka Tasovca. Javna je tajna u policijskim krugovima da iza Tasovca «stoji politika». Spomenuta grupa koja je procesuirana na Sudu BiH bavi se krađom automobila, iznudama… Na vrhu liste utjecajnih kriminalaca je i Slaven Vukajlović, koji se, bavi «poslovima» oko krađe automobila i drogama. Pored njega spominju se i Nikola Šaraba zvani Nino, koji se, također, dovodi u vezu sa krijumčarenjem droga, odnosno kokaina i heroina, kao i Rade Sušić, koji se bavi krađom vozila. Trebinjskoj javnosti su, također, dobro poznati Dražen Radić, Dražen Šiniković, Miodrag Ateljević, te Stefan Bokonjić zvani Leki. Među poznatijim kriminalcima je i  Velibor Aleksić zvani Beko, bivši nogometaš «Leoatara», koji je   više puta osuđivan i učesnik je više krivičnih djela, za koja se vodi nekoliko sudskih postupaka.  Među poznatijim i utjecajnijim kriminalcima su Željko Tomašević zvani Bekrija, Dragan Vujičić zvani Picela, Srđan i Branislav Kržić, Igor Mastilović zvani Masta, Predrag Dostić, bivši policajac Zoran Vukanović, Željko Radević zvani Želja, Ognjen  Dangubić, Dalibor Mrkajić, Saša Jeftić, Dragan Marković i drugi. Sve osobe imaju podeblje policijske dosjee.  

Faruk VELE    

Ef. Hodžić: Mi na mrak u Trebinju ukazujemo godinama     

– Mi na problem kriminala u Trebinju ukazujemo  već godinama. Upozoravali smo da se ovaj grad pretvara u grad mraka. Niko to nije htio da čuje. Štaviše, tvrdili smo ukazuju. Dobro je da je vladika Grigorije progovorio o ovom problemu. Ali, ponovo o tome govorimo mi koji sa time ne bi trebali direktno imati veze. Nažalost, policija ne radi svoj posao.  A kako bi i radila kada je dobar dio policije direktno vezan sa kriminalom, neki bivši policajci  su na čelu kriminalnih grupa, a načelnik CJB Trebinje Goran Zubac se spominje kao odgovorni za zločine na Grbavici u Sarajevu. Nadamo se da će reakcija Vladike napokon proizvesti reakciju policije – tvrdi glavni trebinjski imam Husein ef. Hodžić.  

Trebinjski kriminalac, financijer Karađića     

Jedan od svakako najmoćnijih u podzemlju Trebinja bio je Đorđe Škero. On, podsjetimo, uhapšen u Zagrebu u akciji hrvatske i austrijske policije u julu 2006. godine zbog sumnje da je krijumčario 1,9 miliona lažnih eura. Međutim, vjeruje se da Škero idalje utjecajan u Hercegovini.  Inače, Škero  je  bio jedan je od glavnih finansijera ratnog zločinca Radovana Karadžića.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku