hamburger-icon

Kliker.info

Ključna bitka za Siriju : Sirijske snage krenule u obračun s pobunjenicima u Aleppu

Ključna bitka za Siriju : Sirijske snage krenule u obračun s pobunjenicima u Aleppu

28 Jula
15:32 2012

Prema pisanju brojnih izvora, sirijske snage krenule su u odlučujući obračun protiv pobunjenika koji su zauzeli neke gradske četvrti na prostoru najvećeg sirijskog grada Aleppa. AFP prenosi kako je vojska prvo krenula u napad artiljerijom nakon čega su trupe počele napredovati. Napad je počeo jutros u 8 sati. Vojska simultano ulazi u nekoliko gradskih četvrti, ističu pripadnici opozicije.Sirijski list Al-Watan piše: "Aleppo će biti posljednja borba sirijske vojske u kojoj će uništiti teroriste, nakon toga Sirija će napokon izaći iz krize." Obje strane su svjesne da je moguć veliki broj žrtava, dužnosnik sirijske vojske je komentirao: "Pobunjenici se nalaze u uskim uličicama, gdje će borba biti otežana".
 
Tijekom jučerašnjeg dana u Damasku je ubijeno 5 pobunjenika i 4 civila, no, borbe u tom gradu gotovo su potpuno prestale. Kako se približava konačna bitka za Aleppo sve su nervoznije izjave turskog premijera Recep Tayyip Erdogana koji je jučer izjavio – "u Siriji vlada režim koji ubija i masakrira vlastiti narod", prenosi AFP. "Zabrinut" je i generalni tajnik UN-a, Ban Ki-moon – koji je svojim izjavama do sada jasno pokazao čiju stranu podržava, unatoč navodno nužnoj nepristranosti – "Ozbiljno sam zabrinut zbog eskalacije nasilje u Aleppu. Pozivam sirijsku vladu da opozove ofenzivu", izjavio je generalni tajnik UN-a.
 
Aktualno stanje komentirao je danas i ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov. "Tražimo od vlasti da oni budu prvi koji će ponuditi gestu koja bi dovela do dijaloga, ali kada naoružana opozicija okupira sirijske gradova, kao što je slučaj u Aleppu – gdje se priprema još jedna tragedija kako čujem, jednostavno nije za očekivati da će vlasti tako reagirati. Kako uopće možete očekivati da bi se vlasti jednostavno pomirile sa svime i rekle – ‘dobro, mi smo u krivu. Dođite, srušite režim’? To jednostavno nije realno očekivati – ne zato jer mi podupiremo režim – već zbog činjenice da to jednostavno tako ne ide. Ekscesi su počinjeni sa svih strana… trebalo bi pritisak staviti na svih, ali naši zapadni partneri zajedno s nekim sirijskim susjedima doslovno podupiru, potiču i upravljaju oružanom borbom protiv režima. Cijena zbog svega ovoga biti će samo još krvi", komentirao je danas Sergej Lavrov za vrijeme konferenciju u ruskom gradu Sočiju koja je emitirana uživo putem televizije.Reuters prenosi izjavu pobunjenika koji govore kako vojska upravo napada helikopterima u gradskoj četvrti Salaheddin. Također se ističe kako su počeli sukobi na ulazu u gradsku četvrt Sakhour. Mnogi izvori ističu kako broj pobunjeničkih snaga u gradu od gotovo 2,5 milijuna iznosi 4 do 5 tisuća. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku