hamburger-icon

Kliker.info

Klaus Schwab u Davosu : Kapitalizmu u njegovu sadašnjem obliku nema mjesta u svijetu oko nas!

Klaus Schwab u Davosu : Kapitalizmu u njegovu sadašnjem obliku nema mjesta u svijetu oko nas!

26 Januara
07:24 2012

Kapitalizmu u njegovu sadašnjem obliku nema mjesta u svijetu oko nas! Ovim je riječima 42. svjetski ekonomski forum, koji je u srijedu otvoren u Davosu, najavio njegov pokretač Klaus Schwab. Četrdeset predsjednika i premijera, 1600 vodećih gospodarstvenika i ukupno 2600 najmoćnijih ljudi iz politike i biznisa pet će dana raspravljati o krizi u koju je potonuo cijeli svijet.

Monetarno popuštanje

– Imamo opću krizu morala, nismo voljni investirati u budućnost, podrili smo socijalni sklad i u opasnosti smo da potpuno izgubimo povjerenje budućih generacija – upozorio je domaćin K. Schwab. Među najuglednijim sudionicima Foruma su njemačka kancelarka Angela Merkel, šef Googlea Eric Schmidt, čelnica MMF-a Christine Lagarde, predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, šef Europske središnje banke Mario Draghi, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američki ministar financija Timothy Geithner, osnivač Microsofta Bill Gates…Jedan od najutjecajnijih ekonomista svijeta i prorok zadnje recesije Nouriel Roubini kazao je u Davosu da je Europi potrebno masivno monetarno popuštanje za rješavanje dužničke krize. Roubini predviđa da će Grčka za najviše godinu i pol napustiti eurozonu. Savjetuje Europskoj središnjoj banci da devalvira euro kako bi se spriječilo produbljivanje krize.

– Euro bi trebao biti slabiji 20 do 30 posto kako bi pomogao ekonomijama eurozone. U ovom je trenutku ozbiljna recesija na periferiji eurozone. Manje štednje i više rasta, to je ono što treba eurozoni danas – istaknuo je Roubini.Ugledni investitor George Soros uspoređuje i kaže da je ovo vrijeme slično Velikoj depresiji iz 30-ih godina prošlog stoljeća.– Razdoblje prema kojem svijet kreće je razdoblje zla. U životu nisam vidio težu situaciju – upozorio je Soros prije početka Foruma.Službeni moto Foruma je “Poboljšati svijet”, a za sigurnost petodnevnog skupa moćnika u mondenom švicarskom skijalištu brine se nekoliko stotina specijalaca. Angažirana je i švicarska protuzračna obrana s nekoliko borbenih zrakoplova. Samo osiguranje stajalo je sedam milijuna eura.

Prosvjednici u igluima

Svjetski moćnici koji očito i sami sve više napuštaju sustav koji su stvorili, osjećaju se ugroženim od pristalica antikapitalističkog pokreta Occupy koji su mjesecima izluđivali vlasti u New Yorku okupacijom glavnoga svjetskog financijskog centra moći Wall Streeta. Zasad mirni prosvjednici već su “okupirali” Davos tako što su sagradili svoje iglu-selo nasuprot crkvi u ovom švicarskom gradiću. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku