hamburger-icon

Kliker.info

Kina prozvala NATO : “Kao regionalna organizacija, NATO treba ostati u svojim geografskim parametrima”

Kina prozvala NATO : “Kao regionalna organizacija, NATO treba ostati u svojim geografskim parametrima”

23 Novembra
16:47 2022

Kina je danas pozvala NATO da ne “izlazi iz svojih geografskih parametara” dodavši da se Sjevernoatlantski savez “širi od kraja Hladnog rata”.

“Kao regionalna organizacija, NATO treba ostati u svojim geografskim parametrima i ne bi trebao pokušavati nametati pravila koja odgovaraju njemu ili pokušavati širiti ili čak prelaziti određene granice”, rekao je danas Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, na press konferenciji u Pekingu.

Optužio je NATO da “povećava broj intervencija u cijelom nizu civilnih domena, uključujući klimatske promjene, infrastrukturu, tehnološke inovacije, opskrbne lance, zdravstvo i energetiku”.

“NATO je prekoračio svoju klauzulu o kolektivnoj obrani na domene interneta i svemira, kojima bi se trebali baviti UN i specijalizirane međunarodne institucije”, dodao je kineski dužnosnik.

Kinezi reagirali na izjavu glavnog tajnika NATO-a

Kinesko ministarstvo tako je odgovorilo na izjavu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je u ponedjeljak u Španjolskoj rekao kako “saveznici diverzificiraju svoju opskrbu” dodavši da je to “dobro za našu sigurnost”.

“Otpornost i zaštita naših društava i infrastrukture su sad vrlo visoko na agendi NATO-a”, rekao je Stoltenberg referirajući se na novi strateški koncept NATO-a, koji je predstavljen na summitu Saveza ranije ove godine u Madridu.

U našem aktualnom strateškom konceptu adresiraju se izazovi koje Kina predstavlja našoj sigurnosti, našim vrijednostima i interesima. Dio toga je svijest o tome koliko se Kina približava i pokušava kontrolirati kritične dijelove naših društava”, rekao je Stoltenberg.

Kinesko upozorenje

No Kina je danas poručila da je “razvoj globalnog industrijskog opskrbnog lanca rezultat ne samo zakona tržišta nego i poslovnih odluka”. “U posljednjim godinama Kina je razvila zdravu suradnju, utemeljenu na principima ravnopravnosti, na relevantnim poljima i s kompanijama i zemljama iz različitih regija, uključujući i članice NATO-a, što je bilo na obostranu korist.

Uvođenje ideoloških razlika u ekonomsku i trgovinsku suradnju te povlačenje crta razgraničenja na osnovu vrijednosti nije u interesu međunarodne zajednice i moglo bi biti kontraproduktivno”, rekao je Zhao.

(Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku