hamburger-icon

Kliker.info

Kim Jong Un testira Trumpa : Sjeverna Koreja ispalila projektil “srednjeg dometa”, oštre reakcije Južne Kojreje, Japana i SAD-a (Video)

Kim Jong Un testira Trumpa : Sjeverna Koreja ispalila projektil “srednjeg dometa”, oštre reakcije Južne Kojreje, Japana i SAD-a (Video)

Februar 12
08:01 2017

Sjeverna Koreja je u nedjelju ujutro ispalila neidentificirani balistički projektil u more na istočnom dijelu obale Korejskog poluotoka, objavila je Južna Koreja, a njegovo ispaljivanje odmah su osudile i Sjedinjene Američke Države i Japan.

Iako je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un tokom svog novogodišnjeg govora izjavio kako je njegova zemlja blizu toga da isproba interkontinentalni balistički projektil (ICBM), južnokorejski izvori smatraju kako ipak nije bilo riječi o takvoj vrsti oružja.

U službenom saopštenju  vezanom za ovaj incident Bijela kuća je objavila kako je očekivala sjevernokorejsku provokaciju vrlo brzo po stupanju nove administracije na vlast, te kako će razmotriti “sve opcije” prilikom svog odgovora uključujući i financijske sankcije kao i ubrzano postavljanje obrambenih sistema  u Južnoj Koreji. Također, Trumpova je administracija najavila i jači pritisak na Kinu kako bi obuzdala Sjevernu Koreju.

“Ovo nije bilo iznenađenje. Sjevernokorejski vođa voli privlačiti pozornost na sebe u ovakvim vremenima”, objavila je Bijela kuća.

Prema američkim saznanjima, ovaj sjevernokorejski projektil nije za posljedicu imao nuklearnu eksploziju.

Japanski premijer Shinzo Abe, koji se nalazi u službenom posjetu SAD-u, po primitku vijesti je održao zajedničku konferenciju za novinare s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Palm Beachu gdje su se našli na partiji golfa. Abe je ispaljivanje projektila nazvao “potpuno neprihvatljivim”, a podršku mu je pružio i američki predsjednik.

“Želim da svi razumiju i shvate kako SAD u potpunosti podržavaju  Japan”, rekao je Trump. Iz američkog ministarstva obrane naveli su kako je sjevernokorejski projektil bio “srednjeg dometa”.

“Američki strateški sstemi  detektirali su i pratili ispaljivanje sjevernokorejskog projektila koji se dogodio blizu sjeverozapadnog grada Kusonga za koji smatramo da je bio srednjeg dometa. Taj projektil nije mogao predstavljati prijetnju Sjevernoj Americi. I dalje ćemo budno pratiti sve sjevernokorejske provokacije i u potpunosti surađivati s našima saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu”, objavio je Pentagon.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *