hamburger-icon

Kliker.info

Kewser u Louisvilleu : Svečano otvorena nova bosanska džamija u najvećem gradu Kentuckyja

Kewser u Louisvilleu : Svečano otvorena nova bosanska džamija u najvećem gradu Kentuckyja

22 Septembra
07:41 2019

U srcu bosanske komune u  najvećem gradu američke države Kentucky, u subotu, 21. avgusta 2019. godine, stavljena je tačka na  prvu etapu generacijskog projekta  džematlija mjesnog džemata Kewser   u Louisville-u, a svečanom otvorenju  nove džamije i Islamskog kulturnog centra prisustvovali su Bosanci i Hercegovci iz rodnog grada Muhameda Alija, njihovi gosti i prijatelji iz brojnih gradova sa područja Sjeverne Amerike te predstavnici lokalne vlasti i islamske zajednice BiH.

U ime džemata Kewser brojnim gostima, prijateljima i donatorima riječi zahvalnosti uputili su predsjednik odbora Šemsudin Haseljić i dugogodišnji imam Azem ef. Efendira,  uz obećanje  da je ovo tek početak jer treba ići dalje, u skladu sa običajima i zakonima nove  te vjerskim propisima , kulturom i običajima matične domovine.

U okviru zanimljivog i poučnog vjersko-kulturnog programa  izaslanik reisa Kavazovića  i šef ureda Rijaseta za dijasporu Mensur ef. Pašalić je novu džamiju proglasio vakufom Islamske zajednice BiH i svih muslimana, a potom je presjecanjem vrpce Islamski centar Kewser  i zvanično proglašen otvorenim.

Građen je bez bilo kakvih kreditnih sredstava, donacijama i prilozima džematlija u ukupnom iznosu od 1,7 miliona dolara. U Louisville-u je inače nakon ratova na području bivše Jugoslavije i agresije na BiH svoj novi dom je pronašlo blizu 7000 Bosanaca i Hercegovaca.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku