hamburger-icon

Kliker.info

Kentucky Derby : Justify opravdao ulogu favorita (Video)

Kentucky Derby : Justify opravdao ulogu favorita (Video)

Maj 06
08:15 2018

Prekrasni trogodišnji vranac Justify   opravdao je ulogu favorita i postao 144 pobjednik   Kentucky Derbyja,znamenite konjičke utrke koja se od 1875. održava na legendarnom hipodromu Churchill Downs u Louisvilleu u američkoj  državi Kentucky.

Sa iskusnim jokeyom Mike Smithom na leđima koji je slijedio upute legendarnog trenera Boba  Bafferta , Justify je stazu dugu dva kilometra pretrčao za 2 minute i 4 sekunde  , što  je, kažu stručnjaci, odličan  rezultat za kišovito vrijeme i poprilično zahtjevnu stazu. Svojim vlasnicima Justify je time podebljao bankovni račun za  milion i 240 000 dolara, a sebi  obezbjedio mjesto među besmrtnim pobjednicima jedne od najpoznatijih konjičkih utrka na svijetu.

Kentucky Derby se  inače u najvećem gradu države Kentucky  održava od daleke 1875 godine , a predstavlja prvu etapu tzv. “Triple Crown” serije koju još sačinjavaju utrke Preakness i Belmont. Riječ je o utrci predviđenoj  samo za trogodišnje čistokrvne konje, a u Americi je čak dobila i zvučni epitet – ‘najuzbudljivije dvije minute u svijetu sporta’.

Na ideju da organizuje ”Kentucky Derby“ došao je uzgajivač konja, pukovnik Louis Clark kako bi skrenuo pažnju na kvalitet američkih grla. U početku, trke je organizova o po uzoru na britanske, a vremenom ih obogaćivao američkim uticajem. Pedeset godina kasnije odnosno 1926. sponzori  su uveli tradiciju da se konjske trke otvaraju pjesmom ”My Old Kentucky Home“ .

Što je naročito interesantno, iz godine u godinu, konjičkim utrkama na legendarnom hipodromu   i propratnim događajima prisustvuje i  sve veći broj Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanaca bosanskog porijekla.

Ove godine izdvajamo prisustvo 18 godišnjeg Mirze Smailhodžića iz St. Louisa,  koji je  0dlučio da svoje punoljetstvo i rođendan proslavi sa familijom u gradu svoga rođenja i to na manifestaciji koja  simbolizuje grad i državu u kojoj se uzgajaju najbolji rasni konji na svijetu, proizvodi najbolji bourbon i predstavlja poželjnu  destinaciju za turiste iz svih dijelova svijeta.

I pored činjenice da već godinama ne živi u Louisvilleu Mirza ne zaboravlja da je upravo ovdje proživio prve godine sretnog djetinjstva i da  je to ostavilo neizbrisiv trag u njegovom pamćenju. Što je još značajnije Mirza ne zaboravlja ni Stolac,  rodni grad svojih roditelja, koji će , kako kaže, sa zadovoljstvom posjetiti i ove godine.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *