hamburger-icon

Kliker.info

KBSA protestvuje zbog Middleditcha : Rješenje nije u podjeli Bosne i Hercegovine!

KBSA protestvuje zbog Middleditcha : Rješenje nije u podjeli Bosne i Hercegovine!

23 Decembra
21:26 2009

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) izrazio je ljutnju i razočaranje zbog komentara Darren Middleditcha, ekonomiste za iz tvrtke, Dun & Bradstreet (D&B Country Risk)Naime, u nedavnom intervjuu za poslovni portal koji se nalazi u manjem entitetu Bosne i Hercegovine, gospodin Middleditch je izjavio da u pogledu svoje tvrtke, “najbolje rješenje podjela BiH na nezavisne države prema postojećim granicama”. On je pokušao opravdati ovaj stav na temelju nedavno neuspješnih pregovora o ustavnim reformama i nastavak političke pat pozicije u Bosni i Hercegovini.– Smatramo da je zbunjujuće da, umjesto zagovaranja za jaču centralnu vladu, a možda čak i ukidanje entiteta, čije “de facto granice” ne predstavljaju suverenitet i državnost, gospodin Middleditch preporučuje podjelu suverene i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. To je ništa manje od sramotnog čina za kompaniju koja bi trebala dati objektivne ocjene rizika zemlje (a ne preporuke ove veličine), navodi se u pismu koje je KBSA uputila najodgovornijim osobama iz D&B Country Riska.

– Dok je BiH ekonomija zaista u nestabilnom stanju, posebno u ovim izazovnim vremenima, nezamislivo je da bi jedan predstavnik ovakve tvrtke imao smjelosti dovesti u pitanje suverenitet druge zemlje. Bez obzira koliko je teško za kompanije da posluju u Bosni i Hercegovini, nema opravdanja za takve skandalozne komentare koje služe samo one elemente u Bosni i Hercegovini koji bi željeli ništa više nego da projekt BiH kao države bude neuspješan. Gospodin Middleditch i Dun & Bradstreet su, u suštini, dali streljivo korumpiranim političarima koji su vidjeli ove vrste intervjua kao ovjeru da im radi njihov podmukli plan. To bi, u biti, moglo biti, samostalno ispunjavanje proročanstva. Gospodin Middleditch je ili u potpunom neznanju te činjenice, ili u stvari dragovoljno promiče srpske ultra-nacionalističke argumente koji bi željeli pretvoriti Bosnu i Hercegovinu u ekonomsku pustoš, stoji u pismu KBSA, gdje se zaključuje:

«Zahtijevamo hitnu ispriku i povlačenje te izjave. Ako ste doista za izvještavanje o aktualnim uvjetima poslovanja u Bosni – i ono što vjerujete da će poboljšati uvjete poslovanja, trebali bi izraditi preporuke koje se temelje na stvarnosti, i koji su u skladu s međunarodnim pravom. Ove izjave su krajnje nemoralne i neetičke, s obzirom na način na koje su te de facto linije nastale. Stotine tisuća ljudi je ubijeno i raseljeno kao posljedica srpske kampanje etničkog čišćenja koja uključuje genocid i ratne zločine nad bosanskim civilima. Trebali biste se stidjeti da, na taj način, služite dnevnom redu ubojica i ratnih zločinaca, poput Karadžića i Mladića, čineći tvrdnje koje su uvrede žrtvama genocida koji su izgubili svoje živote kako bi Bosna mogla ostati slobodna i nezavisna zemlja. Vaše izvještaj samo stavlja gorivo na vatru onih koji bi željeli da se Bosna i Hercegovina vrati natrag na ciklus nasilja od prije 14 godina. Trebali bi ponovno procijeniti da li će vaš izvještaj poboljšati poslovnu klimu ili da dovede do više krvoprolića», navodi se u saopštenju KBSA. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku