hamburger-icon

Kliker.info

KBSA i IGK : Tražimo od gospodina Čovića da se izvine državi BiH i njenim građanima !

KBSA i IGK : Tražimo od gospodina Čovića da se izvine državi BiH i njenim građanima !

09 Februara
07:31 2018
Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike  osudili su  nedavnu  izjavu Dragana Čovića u Zagrebu.  Zajedničko saopštenje IGK i KBSA prenosimo u cijelosti.
  Sa zabrinutošću i temeljnom životnom tegobom smo primili ciničnu i antibosansku izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića o građanskoj državi koja bi prema njegovom razmišljanju mogla postati islamska. Izjava je teška, ali je ujedno zloupotreba odgovorne državne funkcije u cilju realizacije HDZ-ove antibosanske kampanje – formiranja trećeg entiteta.
Mnogi subjekti u SAD i Kanadi sa kojima sarađujemo su nam se obratili i tražili da se zaustavi opasno antidržavno djelovanje Čovića. Dragan Čović će se u svom antibosanskom pohodu morati susresti s nama – bh patriotima u SAD i Kanadi koji se neće odreći njene historije, kulture, tradicije, jezika, njenog suvereniteta, na kraju – njenih uspomena i njene patnje. Prošlo je vrijeme nadmoćnosti i nametanja “istina” koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Sve je to hegemonijska naracija u sklopu projekta  “treći entitet”.
Za taj antibosanski udruženi politički projekat formirana je antibosanska koalicija u dijaspori, posebno u Sjevernoj Americi. Čovićeva uvreda bh držvljanima u Sjevernoj Americi zadala je bol, ali i svijest o temeljnoj zalutalosti HDZ politike i njihovih pristalica. Predsjedvajući Čović baštini tradicije NDH u svojoj zapadnoj Hercegovini. Ubistva, logore, protjerivanje, uništavanje svih kultura i tradicija koje ne pripadaju njegovom svjetonazoru. To je, dakle, treći entitet. Njegovo znakovlje, koketiranje sa ustaštvom, nazivlja ulica u Mostaru, jasno pokazuju da je na putu bez povratka.
Treći enetitet je bomba unutar BiH. To je finalna destrukcija BiH. A da li nas destrukcija može uništiti? Može! Zato neće proći.    Predsjedvajući Predsjedništva BiH, pored svog cinizma i kontradiktornosti kojima zbunjuje običan svijet, zanemaruje ključnu činejnicu: Treći entitet može uništiti i Hrvatsku! I zato gospodin Čović uživa neprikrivenu i direktnu podršku gospodina Dodika. Preko vrhuške HDZ-a BiH, Dodik, želi uništiti Hrvatsku. Neka je Bog na pomoći Zagrebu sa ovakvim saveznicima u BiH.
Treći entitet bio bi odlučujući jezičak na ukupnoj hrvatskoj vagi koja se beskrajno dugo dvoumi između antifašista i ustaša. Trećim entitetom u BiH, to je valjda jasno, pobijedile bi ustaše u Hrvatskoj. Pa da li bi to bio kraj Hrvatske? Odgovor je jasan, dosljedna ustašizacija Hrvatske je kraj Hrvatske. Upitaćemo za mišljenje na ovu temu i cijenjenu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Dragan Čović cinično se poigravao antiislamizmom, emigracijskim strahovima i destabiliziranom EU.
Mi iz SAD i Kanade smo morali odgovoriti na američko – kanadski način, jasno i direktno.  BiH je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i koja je zbog toga platila visoku cijenu.  Zalaganje za mir, istinu, pravdu, ljudska prava i slobode ostaju naše aktivnosti u kojima definitivno nećemo računati na Čovića i njemu slićne. Mlade generacije čemo učiti o vrijednostima BiH, ali i o kontinuiranoj antibosanskoj kampanji čiji je on oličenje.
Krajnje je vrijeme da najučeniji dio Hrvata u BiH shvati da je pet iza dvanaest. Katolička crkva i dobri hrvatski katolički umovi, prijatelji i susjedi, naši uglađeni sugrađani, preklinjemo vas, reagujte. O grubom ataku na državu BiH objavjestićemo američke i kanadske subjekte, te partnerske organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u svijetu. Izražavajući mišljenje mnogih Amerikanaca i Kanađana tražimo od gospodina Čovića da se izvine državi BiH i njenim građanima.
Takođe tražimo da se izvini i Evropskom parlamentu u kome je grubo ponizio svoju državu.  Ako to ne učini u saradnji sa subjektima u BiH zatražićemo da nadležni organi razmote mogućnost krivičnog progona zbog zloupotrebe položaja, ovlaštenja i iznošenja neistinitih podataka, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost Instituta  za istraživanje genocida Kanada {IGK} i Kongresa  Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}.
(Kliker.info)  
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku