hamburger-icon

Kliker.info

KBSA 2000 : Odluka o prestanku radnog odnosa Senadu žef. Agiću je nelegalna i uvredljiva

KBSA 2000 : Odluka o prestanku radnog odnosa Senadu žef. Agiću je nelegalna i uvredljiva

23 Januara
18:37 2011

Upravni Odbor i članstvo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000 Osnivač Kongresa Bošnjaka Svijeta i mnogi svjesni Bošnjaci  sjeverno-američkog kontinenta sa velikim iznenađenjem su primili vijest da je 19 januara 2011, Board ICC Northbrook pod presjedavanjem Latife Kulauzović, a na zahtjev Mesuda Kulauzovića, predsjednika Bosansko Američke Kulturne Asocijacije BACA iz Čikaga, bez konsultacija sa svojim mnogobrojnim članstvom donijelo odluku o prestanku radnog odnosa imama ovog centra Dr. Senada ef. Agića.
 
  Ovakvu odluku odbora ICC Northbrook smatramo uvredom i napadom na moral, etiku i institucionalno jedinstvo u kulturnim, akademskim, vjerskim i humanitarnim bošnjačkim organizacijama, upravo iz razloga što  jer dr. Senad Agić bio najvažniji duhovni pokretač u osnivanju svih krovnih bošnjačkih institucija u Sjevernoj Americi. Od 1994 godine kada je Reis Uleme dr. Mustafa ef. Cerić imenovao Senada ef. Agića za glavnog imama Bošnjaka u Sjevernoj Americi smo svjedoci krucijalne uloge ef. Agića u formiranju dvije najvažnije institucije Bošnjaka u ovom dijelu svijeta, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike IABNE. Obe organizacije su upravu zahvaljujući kreativnosti, sposobnošću i neumornom radu dr. Agića postale najsnažnija lobistička snaga naše domovine Bosne i Hercegovine.
 
   Dr. Senad ef. Agić se tokom ovih godina pokazao kao intelektualac internacionalnog značaja. Za svoj naučni rad na polju teologije i sociologije je dobio niz nagrada. Član je svjetski priznatih međureligijskih foruma, predavač na mnogim seminarima, gost najvažnijih državničkih i vjerskih lidera svijeta. Svaku priliku dr. Agić je koristio da bude istinski predstavnik svog naroda, vjere i domovine u kojoj je rođen.Svaku hudbu u svom džematu imam Agić je koristio da približi muslimane Stvoritelju i da obasja nurom i one koji nisu spoznali još puno značenje rijeci Selam. Njegova imamska misija je mnoge vratila u Islam.
 
    Dr. Senad ef. Agić je časni primjer istaknutog bošnjačkog pojedinaca koji su drugačiji i zahvaljujući kojima Bosna kroz stoljeća opstaje. Takvi pojedinci su ispred vremena, obrazovani, svjesni trenutka, zahtjeva, mogućnosti i uvijek spremni da poklone svoje sposobnosti pa i život svojoj zemlji. Uvijek ih je bilo u prošlosti, današnjosti, a biti će ih i u budućnosti.  Oni, mada ih nije mnogo, čine čuda u samoj BiH, ili po svijetu gdje postižu zavidne uspjehe. Njihova sudbina je, da će uvijek biti nepriznati od šire sredine i neprosvjećena masa će uvijek provocirati sukob sa njima. Dr. Agić je sigurno znao da će biti manje hvaljen a više osporavan prije nego se je prihvatio da bude Glavni Imam Bošnjaka u Sjevernoj Americi, ali je hrabro prihvatio taj izazov i nosio silno breme više od šesnaest godina ostvarujući uspjeh za uspjehom koji god je projekat radio.
 
KBSA2000 ovim saopštenjem ujedno poručuje svim  liderima unutar Bošnjačke zajednice, a pogotovo imamima i rukovodstvu IABNE, da biti NEUTRALAN u situaciji, kada se jedan naš istinski, karakteran i dostojanstven Bosnjak, imam Senad Ef. Agic dovodi u poziciju da bude žrtva nekolicine članova Upravnog Odbora ICC Northbrook znači biti na strani onih kojii su mu uručili otkaz.U ovome historijskom momentu moramo da pokažemo svoju odlučnost da ne samo zahtjevamo vraćanje Imama Senada Ef. Agića na radno mjesto koje je do sada obavljao nego da damo na znanje Rijasetu IZ u BiH  da nećemo prihvatiti stav neutralnog odnosa bilo od strane Reis-Uleme ili bilo kojeg drugog ogranka IZ u BiH.    Mi se nalazimo u vremenu kada na svijetlo dana izlaze bošnjački pojedinci Sjeverne Amerike kojima institucije služe za njihovu osobnu korist, koji nikada ništa nisu radili za opšte dobro i progres svog naroda i koji su uvijek u konfliktu sa svjesnim i poštenim i na kraju se služe metodama Upravnog odbora ICC Northbrook.KBSA 2000 kao institucija je upravo zbog karijerista, nacionalno i duhno neosvješćenih pojedinaca prošao kroz tešku krizu koja je trajala dvije godina i ipak na kraju uspio da vrati puni legalitet i legitimitet i kao Osnivač Kongresa Bošnjaka Svijeta pokrene mnoge poznate bošnjačke intelektualce da aktivno učestvuju u pripremi Osnivačke Skupštine Kongresa Bošnjaka Svijeta 16 jula ove godine u Sarajevu. 
 
KBSA 2000 ovim saopštenjem daje punu podršku instituciji Islamske Zajednice, instituciji imama, Glavnom Imamu Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Senadu ef. Agiću i ujedno deklerativno ističe da je BACA, organizacija koja stoji iza progona Dr Agića samovoljno istupila iz naše organizacije prije nekoliko mjeseci nakon što im nismo dali podršku u blaćenju i rušenju Glavnog imama i jednog od osnivača i naše organizacije. Ko ne poštuje instituciju naše duhovne zajednice i lidere u njoj ne poštuje ni naš statut, povelju i deklaraciju o osnivanju Kongresa Bošnjaka Svijeta. Takvima nije mjesto u našoj organizaciji.Pridružite se podršci dr. Senadu ef. Agiću na 
 linku..https://sites.google.com/site/membershiptaskforce/   navodi se u saopštenju za javnost KBSA 2000. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku